• DOLAR 35.322
  • EURO 36.443
  • ALTIN 3004.34
  • ...
​Halk normalleşme sürecine uyum sağlamaya çalışıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

1 Haziran itibariyle yeni normalleşme sürecinde şehirlerarası ulaşım yasağının kaldırılması ve sokağa çıkma yasaklarının kademeli olarak son bulmaya başlamasıyla birçok alanda yeni bir dönem başladı.

Kontrollü normalleşme süreci kapsamında aralarında Gaziantep’in de bulunduğu 15 ilde yaklaşık 2 ay boyunca süren seyahat kısıtlamaları kalkarken, restoran, lokanta ve çay bahçeleri belirlenen kurallar dahilinde hizmet vermeye başladı.

Tarihi, kültürü ve gastronomisiyle ulusal ve uluslararası alanda dikkatleri üstüne çeken Gaziantep’te salgın sonrası yeni kurallara uygun yapılan düzenlemeler de devam ediyor. Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında kapanan iş yerlerini normalleşme sürecinde kontrollü sosyal hayat kuralları çerçevesinde yeniden açan esnaf, salgın için belirlenen kurallara uyum sağlamaya çalışıyor.

Hayatın her alanında birçok değişikliğe neden olan Covid-19 salgını dolayısıyla iş yerlerinde 3 ay sonra yeniden hizmet vermeye başlayan esnaf, yeni normalleşme sürecinde sıkı tedbirler alıyor.

Açılış öncesi iş yerlerinde sıkı bir şekilde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini de gerçekleştiren esnaf, durumun hassasiyetinden yola çıkarak çalışmalarını da aynı hassasiyetle yürütüyor.

Kentte kontrollü normal hayata dönüş ile işlerine kavuşmanın sevincini yaşayan lokantacıdan çaycıya, baklavacıdan pideciye ve berberden gümüşçüye kadar birçok iş kolundaki esnafın heyecanı yüzlerine yansıdı.

Yeni sürece uyum sağlamaya çalışarak maske, eldiven, hijyen ile sosyal mesafe kurallarına da titizlikle riayet eden esnaf, kendilerinin ve müşterilerinin sağlığını düşünerek işini yapıyor.

Kentte lokanta işleten Şahin İyikörükçü, 2,5 ay boyunca sadece paket servisi yaptıklarını ve 1 Haziran itibariyle bir heyecanla işletmelerinde yeniden hizmet vermeye başladıklarını belirtti.

“Yeni sürece alışmaya çalışıyoruz”

Yeni normalleşme sürecine de alışmaya çalıştıklarını ifade eden Şahin İyikörükçü, “Yeni normalleşme süreci ile birlikte yeni uygulamalar başladı. Normalleşme sürecine alışmaya çalışıyoruz. Pandemi sürecinde sadece paket servisi yaptık. Ama şu an lokantamızı açtık, müşterilerimiz gelmeye devam ediyor. Yeni sürece alışmaya çalışıyoruz. Sosyal mesafe kuralları içerisinde maske, eldiven, bone takarak hizmet etmeye çalışıyoruz. Yavaş yavaş müşterilerimizde alışmaya başladı. Normal sisteme de yavaş yavaş dönüyoruz.” dedi.

“1 Haziran'dan itibaren normal sürece başladık”

2,5 ay boyunca müşterilerinden uzak kaldıklarını belirten lahmacun ustası Mehmet Gündüz, “Bu süreç bizim için bayağı zor oldu. 2,5 aydan sonra yeni bir sürece başladık. Bu süreçte bayağı hijyen, temizlik, maske ve bone kurallarına daha dikkat etmeye başladık. Daha önce sadece paket servisi yapıyorduk. 1 Haziran'dan itibaren normal sürece başladık. Şu anda müşterilerimiz de gelmeye devam ediyor. Bu süreç bizim için biraz zor oluyor ama yeni yeni alışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yeni süreç bizi bazı alışkanlıklarımızdan uzaklaştıracak”

Salgın döneminde kapalı olmadıklarını ancak işlerinin de çok iyi olmadığını ifade eden baklava ustası Süleyman Erçelebi de, kontrollü normalleşme sürecinin artık yeni bir hayat tarzı olacağını belirterek, şunları söyledi:

“Öncelikle yeni normalleşme sürecimiz Gaziantep’imize hayırlı ve uğurlu olsun. Allah’a şükürler olsun, tekrar sağlık ve sıhhat içerisinde bugünlere kavuşmayı nasip etti. Yaklaşık 70 günden beri paket servisi yapıyorduk. İçeride servis yapmıyorduk. Hükümetimizin uygulamış olduğu sağlık politikalarıyla Allah’a şükürler olsun ki bu süreci az bir hasarla atlattığımıza inanıyorum. Bu yeni sürecin inşallah ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

“Tek kullanımlık bardaklarda müşterilerimize çay veriyoruz”

Yaklaşık 3 aydır kapalı olan çay ocağının yeni normalleşme ile birlikte yeniden açtığını belirten Aladdin Demir ise, “Coronavirus başladıktan sonra iş yerlerimiz kapandı. Allah'a şükürler olsun 1 Haziran'dan sonra tekrar işyerimizi açtık. Gaziantep'te cam bardak ile çay içen çok olur. Ama şu an artık çayı pet bardakta içiyor. iş yerimizde hijyen kuralları çerçevesinde satış yapıyoruz. Hijyen ve temizliğe dikkat ediyoruz. İnşallah bundan sonra bu Coronavirus ülkemizden gider bizde rahat bir nefes alırız.” diye konuştu.

“Müşteriye bire bir yakın olduğumuz için önlemlerimizi sıkı alıyoruz”

Aylar sonra yeniden iş başı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden kuaför Erol Atlı da önceki dönemden çok daha fazla hijyene dikkat ettiklerini ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde hizmet verdiklerini belirterek, “Müşteriye bire bir yakın olduğumuz için önlemlerimizi sıkı alıyoruz. Tek kullanımlık önlük ve havlu kullanıyoruz. İş yerimizi sürekli dezenfekte edip, maske ve eldiven ile tıraş yapıyoruz. Allah’a şükürler olsun, gün boyu çalışıyoruz. İnşallah el birliğiyle bu süreci atlatacağız.” şeklinde konuştu.

“Yeni sürece alışıyoruz ve alışmak zorundayız”

Yeni normalleşme ile birlikte yeni tedbirler aldıklarını belirten gümüş takı satışı yapan Çetin Özer ise, “Pazartesi gününden sonra yeni bir hayat başladı. İşyerimizde bile maske takıyoruz. Müşterilerimizi sırayla içeriye alıyoruz. İçerde kalabalık bir ortam olmasını istemiyoruz. Şu anda piyasanın durumu da iyi değil. İnşallah iyi olur diye bekliyoruz. Yeni sürece alışıyoruz ve alışmak zorundayız. Çünkü hastalık halen devam ediyor. Önlemlerimizi almaya devam ediyoruz.” dedi.

1 Hazirandan sonra yeni bir sürecin başladığını belirten vatandaşlardan Beyhan Şen, Covid-19 salgını nedeniyle halkın büyük sorunlar yaşadığını ve bundan sonraki sürecin daha önceki dönemlerden daha iyi olmasını temenni etti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir