Otobüs seferleri yüzde 100 zamla başladı
Kontrollü normalleşme süreci kapsamında dün itibariyle kaldırılan şehirlerarası seyahat kısıtlaması sonrası Gaziantep otogarındaki hareketlilik yeniden başladı.
İçişleri Bakanlığınca Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında ilk olarak 35 büyükşehir ve Zonguldak'ta 3 Nisan tarihinde yürürlüğe alınan şehirlerarası seyahat kısıtlamasına daha sonra normalleşme süreciyle birlikte 15 ilde devam edilmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından en son yapılan açıklamada ise 1 Haziran itibariyle kısıtlamanın tüm illerde tamamen sona ereceği açıklanmıştı. Kısıtlamanın sona ermesi ile Gaziantep Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde hareketlilik başlarken vatandaşlar terminalin içinde otobüslerin hareket etmesini bekledi.
Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında yasaklanan şehirlerarası yolculuklar dün itibariyle normale dönerek seyahate başladı. Uzun bir süredir onlarca otobüsün park halinde beklediği ve yoğun bir sessizliğin hakim olduğu Gaziantep otogarında hareketlilik yaşanıyor.
Yeni dönemin getirdiği zorunluluklar kapsamında otobüslerde tek koltuk uygulamasına geçilirken bu otobüslerin bilet gelirlerini de kısıtlıyor. Durum böyle olunca firmalar da bilet ücretlerine yandaki boş koltuğun maliyetini ekleyip bazı zamlar uyguluyor.
Gaziantep otogarında İstanbul yolculuğu için normal dönemde yolculardan 180 lira bilet ücreti talep ediliyordu. Ancak yarı kapasite uygulaması sonrasında bu tavan fiyat tarifesine göre en fazla 230 lira ücret alınması gerekirken otogardaki çoğu firma yaklaşık 300 TL arasında satış yapıyor.
Daha önceden 100 liraya satılan Gaziantep-Ankara bileti 175 liradan satışa sunulurken 180 liradan satılan Gaziantep-İzmir bileti 300 lira, 60 liradan satılan Diyarbakır bileti 120 lira, 30 liradan satılan Şanlıurfa bileti ise 60 liradan satışa sunuluyor.
Yaklaşık 2 aydır memleketlerine gidemeyen vatandaşlar, terminalde yoğunluk oluştururken, Covid-19 salgını önlemlerinin devam ettiği terminalde sosyal mesafe kuralına da dikkat ediliyor. Terminaldeki bilet satış noktalarında otobüslere maskesiz yolcunun alınmayacağı bilgisinin yer aldığı uyarı yazıları asılırken, bazı firmalar satış noktasının ön kısmını şeffaf naylon ile kapattığı görüldü.
Otobüslere sosyal mesafe kuralları gereği kapasitesinin yarısı kadar yolcu alınırken, yolcuların girişte ateşleri ölçüldükten sonra terminale alındığı gözlemlendi.
2 ay süren seyahat kısıtlamasının sona ermesini memnuniyetle karşılayan otobüs firmaları yüzde 50 kapasitesinin kalkmamasından, yolcular ise bilet fiyatlarının yüzde 100 artmasından yakınıyor.
Otogardaki yoğunluğun dün itibariyle başladığını ve devam ettiğini belirten firma yetkilileri, yüzde 50 yolcu taşıma kapasitesinin kaldırılmasıyla ilerleyen günlerde yoğunluğun artacağını belirtti.
“Yolcularımız bilet fiyatlardan dolayı seyahat etmekte temkinli davranıyor”
Seyahat kısıtlamasının kaldırılmasına sevindiklerini ifade eden firma işletmecisi Mehmet Buruk, yüzde 50 yolcu taşıma kapasitesinin kaldırılmamasına ise üzüldüklerini belirterek, “Seyahat kısıtlaması kalktı ama yolcu kapasitesi yüzde 50 olduğundan dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Yüzde 50 kapasitesi uygulaması yokken ek seferler açıyorduk. Şu anda da yolcu kapasitesi yüzde 50 olduğundan dolayı tam anlamıyla sistem oturmamıştır. Yolcular bilet ve araç bulma noktasında sıkıntılar yaşıyorlar. Seyahat kısıtlaması kalktı ama halen bazen sıkıntılar yaşıyoruz. Şu ana kadar beklediğimiz yoğunluğu yaşamadık. Bunun nedeni de bilet fiyatlarının yüksek olmasıdır. Yüzde 50 kapasitesi uygulamasından dolayı yolcu sayısı düşünce bilet fiyatlarında artış oldu. Bilet fiyatlarında artış olduğundan dolayı şu an herhangi bir yolcu yoğunluğu yok. Şu anda yolcularımız bilet fiyatlardan dolayı seyahat etmekte temkinli davranıyor.” dedi.
“Yüzde 50 kapasitesinin kaldırılmasını istiyoruz”
Seyahat kısıtlaması olduğu dönemlerde vatandaşların çok sıkıntılar çektiğini belirten otobüs firması şoförü Ümit Kızılay, “Seyahat kısıtlamasının kalkması biz otobüs firmaları için çok iyi oldu. Hem de yolcularımızla buluştuk. Seyahat kısıtlamasının uygulandığı süreçte insanlar bayağı mağdur oldular ve yolcuları taşımakta zorluk çektik. Özellikle izin belgesi konusunda çok sıkıntılar yaşandı. Şu anda izin belgesiz yolcu taşımanın sevinci ve mutluluğunu yaşıyoruz. Tekrar yolcularımızla buluşmanın heyecanı ve sevincini yaşıyoruz. Vatandaşlarımız için hayırlı ve uğurlu olsun. Yüzde 50 kapasitesinin kaldırılması bizim için daha iyi olur. Yolcu kapasitemiz tekrar eski sisteme döner. Şu an sadece 21 yolcu ile seyahat ediyoruz. Normalde otobüslerimiz yaklaşık 46 yolcu taşıyor. Tabi durum böyle olunca bilet fiyatlarına ve yolcuların cebine yansıyor. 150 liraya taşıdığımız yolcuyu 300-350 TL'ye taşımak zorunda kalıyoruz. Bir an önce yüzde 50 kapasitesinin kaldırılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“200 lira olan İstanbul bileti 300 lira oldu”
Bilet fiyatlarının iki katına çıktığına dikkat çeken firma işletmecisi Ramazan Şahin ise şunları söyledi: “Servislerimizi daha önceden hazırlamıştık. Tüm hazırlıklarımızı yapmıştık. Türkiye'nin her tarafına da servislerimizi açtık. Yolcularımızın mağdur olmaması için ek servisler düzenledik. Hafta sonuna kadar yoğunluk olur. Bilet fiyatlarındaki değişiklik normalde geçen sene 200 lira olan İstanbul bileti bu sene 300 lira oldu. Zaten mazot fiyatları da hesaplandığında yüzde 50 oranında mazottan zararımız oldu. Bunun telafi yolu ancak böyle olur. Yolcu taşımada yüzde 50 kapasitesinin kalkmaması sağlık açısından önemlidir. Bu konu da yapacak bir şey yoktur. Öncelik sağlıktır. İnsanların sağlığı önemlidir, ticaret ikinci planda yer alır.”
“İnşallah iyi bir düzenlemeyle hem vatandaş hem de biz rahatlarız”
Firma İşletmecisi Mehmet Bozgeyik, “Seyahat yasağının kalkmasından sonra otogarda bayağı bir hareketlilik var. Dün itibariyle daha yoğunduk başladı, bugün de yoğunluğumuz devam ediyor. Bilet fiyatlarındaki artışı iki taraflı düşünmek gerekiyor. Tabi ki bilet fiyatlarındaki artış vatandaşa biraz ağır gelse de diğer taraftan da firmaları da düşünmek gerekir. 46 kişilik otobüs 23 kişi ile seyahat yapıyor. Gaziantep-Adana arası 40 liraydı, şu an 70 TL oldu. 23 kişi hesaplandığında firma için kolay değil. Tabi ki bu fiyatlar vatandaş için biraz ağır oluyor. İnşallah iyi bir düzenleme gelir hem vatandaş hem de biz rahatlarız.” diye konuştu.
“Bilet fiyatlarının yüksekliğine bir çözüm bulunması lazım”
İstanbul’dan Şırnak’a otobüs yolculuğu yapan yolcu Abdullah Oktay, “İstanbul'dan dört kişi geldik. Kişi başı 450 lira otobüs bileti parası verdik. Yaklaşık 2 bin lira bilet parası ödedik. Bu para ile bir araç kiralayabilirdik. Bu yapılan zamma karşıyız. Fiyatların bu kadar yüksek olmaması lazım. Acilen devletin bilet fiyatlarının yüksekliğine bir çözüm bulması lazım.” dedi.(İLKHA)