Pakistan Başbakanı Han: Ekonomi çok kötü, virüsle yaşamaya alışın
Pakistan Başbakanı İmran Han, ekonomik gidişatı gerekçe göstererek, karantinanın kaldırılması kararının haklı olduğunu söyledi.
Pakistan Başbakanı İmran Han, koronavirüs vakaları ve ölümlerin artmasına rağmen ekonomik kötü gidişatı gerekçe göstererek, hükümetin ülke genelinde karantinanın kaldırılması kararını almakta haklı olduğunu söyledi.
Pakistan'da geçtiğimiz günlerde Covid-19 nedeniyle daha önce nisan ayı başında uygulanan karantina kuralları tamamiyle kaldırılmış, ülkede sadece tiyatro, sinema ve okulların kapalı kalması kararlaştırılmıştı.
220 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 50 milyon kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını ve salgın sürecinde devletten para yardımı aldığını ifade eden Han, "Şu anda ülkenin durumu bu parayı ödemeye elverişli değil. Hükumet buna daha ne kadar dayanabilir ki?" dedi.
Salgın döneminde devletin vergi gelirlerinin yüzde 30 oranında düştüğünü ve yurt dışında çalışan gurbetçilerin ülkeye gönderdiği dövizlerin de büyük oranda azaldığını belirten Han, halkın virüsle yaşamaya alışması gerektiğini söyledi.
Han daha fazla ölüm ve vaka görülmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Virüs daha da yayılacak. Evet, üzülerek söylemeliyim ki daha fazla insanımızı kaybedeceğiz. Ancak halk önlemlerini alırsa, virüsle yaşamayı da öğrenecektir." ifadelerini kullandı.
150 milyon kişi ekonomik durumdan olumsuz etkilendi
Pakistan'da geçtiğimiz cuma günü Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (CAA) 21 Mart'ta iki hafta için uygulama kararı alınan ancak dünyada virüsün hızla yayılması nedeniyle iki kez uzatılan uluslararası uçuş yasağını kaldırdığını açıklamıştı.
Ülkede bugüne kadar 72 bini aşkın kişi koronavirüse yakalanırken, bin 500'den fazla kişi de hayatını kaybetti. Pakistan'da ilk Covid-19 vakası 26 Şubat tarihinde görülmüş, ülke genelinde karantina uygulamasına başlanması sonrası Başbakan Han uluslararası örgütlere ekonomik yardım çağrısı yapmıştı.
Pakistan nüfusunun yüzde 10'undan fazlası günlük kazanca sahip geçici işlerde çalışarak geçimini sağlıyor. Ülkede karantina önlemleri sonrası ekonomik olarak olumsuz etkilenenler 150 milyon kişiyi aşmış durumda