DÜSOİŞ Adıyaman İl Başkanı Üzümcü: "Sektörümüz zor günler yaşıyor"
Düğün Salonları ve Organizasyoncu İşveren Sendikası Adıyaman İl Başkanı Abuzer Üzümcü, düğün salonu sahiplerinin zor günler geçirdiğini belirterek yetkililere seslendi.
Düğün salonlarının kapalı olmasının sadece düğün salonu sahiplerini değil evlenmek isteyenleri de mağdur ettiğini belirten Üzümcü, "Son genelgede sektörümüzün adı anılmadı, salonlarımızı açamadığımız için kara kara düşünüyoruz. Sezonumuz bu şekilde devam ederse kaçak düğünler olacaktır. Ülkemizde birçok kısıtlamalar kalktı ve bu durumda; kontrolsüz yapılacak olan kaçak düğünlerin önüne geçilemez. Kapalı olduğumuz aylarda bile rezervasyonlarını iptal edenler, yasak olmasına rağmen, hiçbir tedbir almadan düğünlerini kontrolsüz, gizli bir şekilde yapıtılar ve sonuçlarını ülke olarak basından üzülerek izledik. Oysa düğün salonlarında yapılacak düğünleri kontrol altına almamız daha kolaydır. Bakanlığa pandemiyle mücadele kapsamında önerilerimizi ilettik. Ateşler ölçülerek davetliler salona alınacak, sosyal mesafe kurallarına uyulacak dedik. Pandemi kurulunun, Bakanlığımızın, Cumhurbaşkanlığımızın, Valiliklerin istekleri varsa; yerine getireceğiz dedik. Bizler kurallar dahilinde çalışan firmalarız. Düğün salonları ve organizasyoncular ile beraber, evlilik planları yapan çiftlerimiz de çok mağdur ve bu mağduriyet sektörümüze bir tarih belirlenmediği için halen devam etmekte." dedi.
"Düğün ve organizasyon sektörleri sezonluk çalışan işletmelerdir"
Düğün salonlarının belli bir dönemde çalıştığını onun dışında iş yapmadığını belirten Üzümcü, "Lütfen haykırışımızı duyun artık; sezonu kaçırıyoruz. Düğün ve organizasyon sektörleri sezonluk çalışan işletmelerdir ve maalesef mart, nisan, mayıs aylarını hiçbir faaliyet yapamadan geride bıraktık. Önümüzdeki bir iki ayıda da kapalı geçirdiğimiz takdirde zaten genel anlamda dar boğazda olan sektörümüz, iflasın eşiğine gelecektir. Müşterilerimize cevap veremiyoruz, çiftlerimiz 'iptal mi? Edelim, erteleyelim mi?' gibi kararsızlıklarla karşı karşıya kalmış, bu belirsizlik, sektörümüzü zorda bırakmıştır. Sektörümüz, evlilik hazırlığında olan çiftlerimizle bir plan dahilinde çalışmakta olup; öyle hadi deyip, düğün yapamıyorlar, dolayısıyla bir an önce tarih belirlenmelidir." ifadelerini kullandı.
"Çok önemli sıkıntılarla karşı karşıyayız"
"Düğün ve organizasyon faaliyetleri sezonluk yapılan işlerdendir. Yılın 365 günü çalışma mantığı ile değerlendirilmemelidir." diyen Üzümcü konuşmasına şöyle devam etti:
Geliri sezonluk olan işletmelerimizin giderlerinde, devamlılık 12 aydır. Bu kriz döneminde, en çok etkilenen meslek dallarının başında olup zincirleme olarak yüzlerce kalemi etkilemektedir. Bundan dolayı sadece salonlarımızın çalışanları ve işverenleri değil; zincir halkasında olan tüm işyerleri bileşenlerimiz, ekonomik anlamda zorda kalmıştır. Çok önemli sıkıntılarla karşı karşıyayız. Hiçbir gelirimiz yok, ötelenerek biriken, vergiler, SSK, KDV, ödenemeyen kiralar, krediler ve bekleyen çekler gibi resmi birçok borçlarımız var. Sezonu kaçırıyoruz, gerçekten mağduruz. Bu konuda devletimizden ötelenen borçlarımıza pandemi ile mücadele kapsamında destek bekliyoruz. Bu yönde hükümetimizin yardımlarını esirgemeyeceğinden eminiz.
Üzümcü son olarak, "Tüm dünyada yaşanan Covid-19 salgınında elbette ki öncelik; insan sağlığı ve insan yaşamının sağlıklı olmasıdır. Bunların sağlanabilmesi adına alınan tedbirler, hepimizin önceliğidir. Alınan tedbirlerin detaylandırılarak sektörel kuraların pandemiye uygun hale getirilip, faaliyetlerimizin devamlılığının gerekliliği de yüzlerce insanın geleceği açısından ayrı bir önem arz etmektedir. Yetkili makamlardan bu detayların göz önünde bulundurarak değerlendirmesini ve adım atılmasını bekliyoruz." dedi.
"Birçok arkadaşımız eve ekmek götüremiyor"
Covid-19 nedeniyle ülke genelinde getirilen bazı kısıtlamaların gevşetilmesinden sonra aylardır kapalı olan düğün salonları sahipleri yetkililere çağrıda bulunarak zor günler geçirdiklerini ve kendilerine yönelik bazı düzenlemelerin yapılmasını istediler.
Düğün salonu işletmecisi Aziz Yavuz, pandemi süreciyle birlikte çok zor duruma düştüklerini söyledi. Borçlarını ödeyemez durumda olduklarını vurgulayan Yavuz, bununla beraber çalıştıkları birçok arkadaşlarının işsiz kalmış olmasından dolayı evine ekmek götüremediğini kaydetti.
Düğün salonlarının kapalı olmasından dolayı işsiz kaldıklarını belirten Muhammed Üzümcü, "Pandemi sürecinden bu yana kapalı olan düğün salonlarıyla beraber biz garsonlar da işsiz kalıp zor günler yaşadık. Düğün salonlarının alınacak tedbirler kapsamında bir an önce açılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.(İLKHA)