• DOLAR 34.615
  • EURO 36.236
  • ALTIN 2924.103
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Türkiye ekonomisinin büyüme rakamları ile ilgili ilk açıklama Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan geldi: "Normalleşmeye giden süreçte, üretim cephesinde sürdürülebilir bir toparlanmaya ihtiyacımız var. Takip etmişsinizdir, az önce bu senenin ilk çeyreklik büyüme rakamı açıklandı. Yüzde 4,5 olarak gerçekleşen bu büyüme performansı aslında bizi hiç şaşırtmadı. Çünkü 2019’un son çeyreğinden itibaren büyümenin öncü göstergeleri güçlü bir trende oturmuştu. Bu canlanma mart ortasına kadar devam etti. Ancak salgınla birlikte, özellikle nisan ayında, iç ve dış talepte ciddi daralmalar yaşadık. Tabi bu durum sadece Türkiye’ye has değil. Ülkelerin içe kapanması ve salgınla mücadelede alınan tedbirler küresel bir talep şokuna sebep oldu. Mayıs başından itibaren ise iç talep tekrar toparlanmaya başladı. Otomotiv ana fabrikalarının tümü ve tekstil fabrikalarının bir kısmı yeniden üretime döndü. Plastik, ambalaj, gıda ve temizlik ürünlerinde faaliyet gösteren firmalarsa zaten artan talep sebebiyle kapasitelerini artırmıştı. Ekonomik güven endeksi mayıs ayında dipten dönüş sinyali verdi. Tüketicilerin, reel kesimin ve sektörlerin ekonomiye duyduğu güven yeniden yükseliyor." Bu toparlanma eğilimini kalıcı ve istikrarlı bir hale getirmek istediklerinin altını çizen Varank, "Salgının dış pazarlarımızdaki gelişimine bağlı olmakla birlikte Türkiye yılın son iki çeyreğinde piyasalara çok sağlam dönüş yapabilir" ifadesini kullandı.

BARAN: "İLK ÇEYREK GSYH RAKAMLARI UMUT VERİCİ"

29 MAYIS 2020-Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, "Mart ayı ortalarında ekonomimizde etkisi hissedilen pandemi dönemini Türkiye büyük başarıyla atlatıyor. Hayat bir ölçüde durmuş olsa da temel ihtiyaç malzemelerinden sağlık malzemelerine kadar birçok üretim alanında başarı hikâyesi yazıldı. İhracatımız her şeye rağmen devam ediyor. Alınan tedbirlerle üretim ve istihdamda gerilemeye engel olundu. Pandemi nedeniyle yılın sonunda bir çok ülkede ekonomik daralma yaşanırken Türkiye'de daha iyimser bir tablo olmasını bekliyoruz."  dedi. Dünyada tedarik zincirlerinde değişim sinyallerinin başladığını bildiren Baran, "Türkiye gerek coğrafi konumu, gerek dinamik ve tecrübeli özel sektörü, gerekse genç nüfusu ile önemli avantajlara sahip bir ülke. Bu süreçte atılacak doğru adımlar Türkiye'nin hem büyüme ivmesini daha yukarılara taşımasına hem de dünya tedarik zincirine sağlam bir halka olarak yerleşmesine sebep olacaktır. İş dünyası olarak kendimize güveniyor ve ülkemizin geleceğine dair iyimser beklentiler taşıyoruz" diye konuştu.

ESKİNAZİ: TÜRKİYE EKONOMİSİ PANDEMİDEN GÜÇLENEREK ÇIKACAK

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2020 yılına Türkiye ihracatçılarının güzel bir giriş yaptıklarını Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorlarını kırdıklarını, 2020 yılının ilk çeyreğinde yakalanan yüzde 4.5'luk büyüme rakamında ihracatçıların performansının itici güç olduğunu kaydetti. Mart ayının ortasından itibaren Türkiye'de görülen Covid-19 salgınının ekonomi üzerindeki etkilerinin 2020 yılının ikinci çeyreğinde daha net görüleceğini dile getiren Eskinazi; "2020 yılının ikinci çeyreğinde Türk ekonomisinde yaşanması muhtemel küçülmeyi sonraki çeyreklerde kapatmak için ihracatımızın düşmemesi için dijital pazarlama hamlelerimiz başladı. Sanal fuarlar, sanal ticaret heyetleriyle ihracatımızdaki düşüşü durdurup ekonomideki daralmanın sınırlı kalması için çalışıyoruz. Dinamik bir yapıya sahip olan Türk ekonomisi bu süreci de aşacak güce sahiptir" şeklinde konuştu.