• DOLAR 34.551
  • EURO 36.079
  • ALTIN 2989.625
  • ...
Pandemi döneminde sigaranın bırakılması önemli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, önlenebilir en önemli ölüm sebeplerinin açlık ve tütün kullanımı olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, “Kalp-damar hastalıkları, kanser, altta yatan astım, KOAH gibi solunum ile ilgili hastalığı olan kişiler Covid-19 için yüksek risk grubunda kabul ediliyor ve bu kişilerin riski tütün kullanımı ile katlanarak artıyor. Pandemi sürecinde hastaları tütün bırakma konusunda yüreklendirmek önemli." dedi.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, tütün kullanımı ve Covid-19 ile ilgili bilgi verdi.

Türkiye 2020 verileri toplumun yüzde 25,95’inin tütün kullandığını gösteriyor. Erkeklerde bu oranın yüzde 39,5, kadınlarda ise yüzde 13,4 olduğunu hatırlatan Sönmez, “Dünyada en sık görülen erkek kanser türü prostat kanseri iken ülkemizde akciğer kanseri olması maalesef bir tesadüf değildir. Sigara içmek sadece kişinin kendisine değil, çevresindeki insanlara da zarar veriyor. Araştırmalara göre eşi sigara içen ancak kendisi içmeyen kadınlarda akciğer kanseri gelişme riski, eşi ve kendisi sigara içmeyen kadınlara göre 1.2-2 kat daha yüksek” dedi.

Covid-19 sigara içenlerde daha ağır seyrediyor

Tütün kullanımının birçok solunumsal enfeksiyon için risk faktörü oluşturmakla birlikte hastalığın ağırlığını da artırıcı etkiye sahip olduğunu dile getiren Sönmez, “29 Nisan 2020 tarihinde yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü halk sağlığı çalışmalarının derlemesinde Covid-19 enfeksiyonunun tütün kullananlarda, kullanmayanlara göre daha ağır seyrettiğini gösteriyor. Tütün kullanan kişilerde solunum yollarında lokal bağışıklık düşük olduğu için Covid-19 gibi mikroorganizmaların seyri de daha ağır gerçekleşebiliyor” diye konuştu.

Pandemi sürecinde hastaları tütün bırakma konusunda yüreklendirmek gerekiyor

Tütün kullanımının Covid-19 enfeksiyonu riskini azalttığına dair spekülatif bilgilerin gezindiğini söyleyen Sönmez, “Elimizde tütün veya nikotin kullanımının Covid-19’u önlemede veya tedavisinde yeri olduğunu gösteren bilimsel veri bulunmamaktadır. Özellikle pandemi sürecinde hastaları tütün bırakma konusunda daha yoğun şekilde bilgilendirmek ve yüreklendirmek gerekmektedir. Türkiye’nin her ilinde sigara bırakma poliklinikleri, gerek farmakolojik gerek psikolojik destek ile hastaların bu önemli sorununun üstesinden gelmelerine yardımcı olmaktadır” şeklinde konuştu.

Tütün bırakıldıktan 2-12 hafta içerisinde dolaşım ve akciğer fonksiyonları normale döner

Tütünün bırakıldığı ilk 20 dakika içinde yüksek seyreden kan basıncı ve nabzın düşmeye başladığını vurgulayan Sönmez, “12 saat sonra kandaki karbondioksit düzeyi normale döner. 2-12 hafta içinde ise kan dolaşımı ve akciğer fonksiyonları normale döner. 1-9 ay sonra öksürük ve nefes darlığı azalır” dedi. (İLKHA) 



Bu haberler de ilginizi çekebilir