• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

DOĞRUHABER / HASAN IŞIK

Türkiye dünyayı etkisi alan koronavirüs sürecini her alanda bir çok ülkeden daha başarılı bir şekilde yönetti. Hükümet ihtiyaç sahibi ailelerden tutunda işyeri kapatıldığı için çalışanlarının maaşlarını ödeyemeyenlere varıncaya kadar birçok kesime destek paketlerini açıkladı.

 Fakat koronavirüsün ekonomik yıkımı o kadar güçlü oldu ki tüm bunlara rağmen hem piyasalar, hem imalar sektörü, hem de dış ticaret hala şaşkın bir şekilde toparlanma gayretinde.

OECD göre, salgının ekonomiye etkileriyle mücadele eden ülkeler, ağır bir kamu borcu yüküyle karşı karşıya ve bu ülkelerin sırtına en az 17 trilyon dolar ilave kamu borcu yüklenecek.

 Şüphesiz bundan Türkiye’de payını düşeni alacak. Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TRT Haber’de COVID-19 salgını sürecinde iş dünyasından, esnafa, KOBİ'lere ve tüketicilere kadar tüm kesimleri kapsayan önemli bir paket açıkladıklarını anımsattı. Albayrak, vergi ertelemelerinden, likidite ihtiyaçlarının karşılanmasına ve işsizliğin yasaklanmasından, kısa çalışma ödeneğiyle işverenin desteklenmesine kadar attıkları adımlara dikkati çekti.

VERİLMEYE ÇALIŞILAN DESTEKLER DEĞERLİ AMA…

Bakan Albayrak aynı yayında; “İş'e Devam” kredisine 200 binden fazla işletmenin başvurduğunu ve 180 binden fazla işletmeye bu kredinin verildiğini belirtirken, "Büyüklüğü 150 milyar lirayı buldu, yüzde 97'si KOBİ. Yani esas ihtiyacı olan. 7 milyona yakın bireysel ihtiyaç kredisi tahsis edildi." ifadelerini kullandı.

Tam da bu noktada “İş'e Devam” kredisinin iş dünyası için önemli bir destek olduğunu hatırlatalım ama ne yazık ki faizli bir destek!

Yani farz edin ki çölde susuz kaldınız birileri bir içecek getiriyor ama içinde alkol var! Evet bir içecek sunmak değerli ama içeriği de ondan daha önemli.

Bu ülkede faize bulaşmadan işini sürdürmeye çalışan ve bu anlamda ülke ekonomisine destek olan hatırı sayılır büyük bir kesim de var. Peki onlar “İş’e (nasıl) Devam” edecek?

YENİ DESTEK PAKETLERİ YOLDA

Söz konusu yayında Bakan Albayrak, yeni bir destek paketi olup olmayacağına yönelik soru üzerine ise şunları kaydetti: "Şimdi bundan sonraki süreçte, normalleşme süreci, iktisadi faaliyetin devamı noktasında hızlı adımlarla iç piyasa, iç talebin hızlı şekilde normalleşmesi, bunun içerisinde sosyal ihtiyaç destek paketleri olacak, finansman kredi destek paketleri olacak. Bunun içerisinde konut anlamında ülke tarihinin en uygun maliyetli, uzun vadeli, ödemesiz farklı paketlerimiz olacak. Bunun yanında turizm, seyahat anlamında sektörlerimizi desteklemeye yönelik paketlerimiz olacak. Farklı talepler oluyor, vergi, öteleme, kısmi çalışma gibi talepler oluyor. Bunlara çalışıyoruz. Bunlarla ilgili bazı adımlarımız olacak, bunları Meclis süreciyle ilişkilendirerek adımlarımız olacak. Bu dinamik süreci hızlı şeklide yönetmemiz lazım."

HÜKÜMETE ÇAĞRIMIZ AÇIKLANACAK YENİ DESTEK PAKETLERİNİN FAİZSİZ OLMASIDIR

Ülkemizde vatandaş ve işdünyası hangi durumda olursa olsun hep kâr eden bir kesim var; bankalar! Devlet kamu bankaları ve katılım bankaları aracılığı ile açıklayacağı destek paketlerinde “sıfır faiz politikası”nı hayata geçirmelidir.

 Zaten zor durumdaki bu kesimler üzerinden nasıl faizli bir kazanç amacı güdülebilir? Koronavirüs nasıl ki dünyanın siyasi düzeni üzerinde yakında ortaya çıkacak belirgin değişiklikler meydana getirdi ise; ülke ekonomisinde de hükümetin eline faiz sistemine bir darbe vurma fırsatı vermiştir.

Bu fırsat değerlendirilmeli ve haksız bir kazanç olan faiz, en azından destek paketlerinden kaldırılarak milletin biraz olsun nefes alması sağlanmalıdır…