Türkiye’nin akıllı mühimmat başarısı
Son yıllarda güvenlik güçlerinin envanterine art arda yerli ve milli sistemler ekleyen Türkiye, özellikle füzeler ve diğer akıllı mühimmatlarıyla da dikkat çekiyor.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
Günümüz teknolojisinde savaş alanının en önemli unsurlarından biri olan elektronik harp tehdidine karşı tedbirler alan Türk savunma sanayii, geçmişte yabancı ülkelerden aldığı kritik bileşenleri de kendi başına üretip, ilgili platformlarda başarılı sonuçlar alabiliyor. Bu kapsamda üzerinde durulması gereken parçalardan birinin 'Karıştırmaya Dayanıklı Küresel Uydu Seyrüsefer Sistemi' (Anti-Jamming GNSS) olduğu biliniyor. Meteksan Savunma Sanayii AŞ. Genel Müdürü Selçuk Kerem Alparslan, “Güdümlü ya da balistik füze ve mühimmat sistemlerinin görevlerini başarı ile yapabilmesi için konum ve hız bilgisini sağlıklı bir şekilde elde etmek hayati öneme sahip” dedi ve bu amaçla ataletsel seyrüsefer sistemleriyle birlikte ya da bağımsız olarak küresel konumlandırma alıcıları (GNSS sistemleri) kullanıldığını ifade etti.
KONUM BULMAK İÇİN MİLLİ ALGORİTMALARI KULLANIYOR
2018’den bu yana yoğun olarak sürdürdükleri mühendislik çalışmalarına nisan ayında ilk kez duyurdukları Anti-Jamming GNSS ürününü eklediklerini anlatan Alparslan, sistemin Türkiye savunma sanayiine katkılarını şu sözlerle vurguladı: “Kimi zaman bu sistemi kullanmak isteyen kurumlar hazır devre tabanlı ürünler tercih ediyor. Ancak, yurt dışından hazır olarak temin edilen bu tür programlanabilir tümleşik devre alıcılar kimi kısıtlamalarla ülkemizde kullanıma sunuluyor. Geliştirdiğimiz Anti-Jamming GNSS sisteminde ise alıcı yeteneği yerli ve milli yazılımlarla gerçekleştirilip, karıştırmaya dayanımlı anti-jam yapılarla tek bir ürün içerisinde birleştirilmesi sayesinde dışa bağımlılık ortadan kalkmış, daha ekonomik bir çözüm elde edilmiş ve aynı zamanda dahili konum servisi ve uydu konumlarından alınan geri beslemeler kullanılarak daha etkili bir köreltme işlevi yapılabilmiştir.”
Kaynak, TRT Haber