• DOLAR 32.995
  • EURO 35.801
  • ALTIN 2528.57
  • ...
Kalp ve hipertansiyon hastaları için sütlü tatlılar daha 'masum'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul

Ramazanda sıhhat bulan vücudun bayram ve sonrasında ağır yiyeceklerle imtihan edilmemesini öneren uzmanlar, kalp yetmezliği, kalp kapak yetmezliği, koroner arter hastalığı gibi kalp rahatsızlıkları bulunan ve hipertansiyon hastası olan vatandaşları tuz ve yağ oranı yüksek yiyecekler ile şerbetli tatlılardan uzak durmaları konusunda uyarıyor.

Hafif yiyecekler tercih edin
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, AA muhabirine, ramazanda hekiminin onayıyla oruç tutan kalp damar ve hipertansiyon hastalarının ramazan sonrası dönemde de öğünlerini hafif hale getirmeleri gerektiğini belirtti. Bayramda güne hafif bir kahvaltı ile başlanıp devamında hafif bir akşam yemeği planlanabileceğini anlatan Özdemir, eğer diyabet ve tiroid gibi metabolik sorunlar da yoksa yemek vakitlerinin iki öğün şeklinde düzenlenmesinin az yemek yeme alışkanlığını kazanmada faydalı olacağını ifade etti.

Prof. Dr. Özdemir, geleneksel Türkiye mutfağının en özel yemeklerinin hazırlandığı bayram günlerinde yağ, tuz ve şeker oranı gözetmeden beslenildiğine işaret ederek, tuz tüketimini asgari düzeyde tutması gereken hipertansiyon hastalarını ise bu süreçte alacakları tuz oranına ekstra özen göstermeleri konusunda uyardı. Hipertansiyon hastalarının tuzsuz olmak kaydıyla tüm besinleri az miktarda tüketebileceklerini söyleyen Özdemir, "Zeytin ve peynir gibi tuz oranı yüksek besinleri bir gece suda bekletip tuzunu aldıktan sonra yemeli, şalgam ve turşu gibi besinlerden ise uzak durmalılar. Vücuttaki sıvı dengelerini sağlamak için bol sıvı tüketmeleri de mühim. İlaçlarını ise reçete edildiği şekilde kullanmayı sürdürmeli ve doktorları önermedikçe ilaç düzenlerini değiştirmemeleri gerekiyor." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir