• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.86
  • ...

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, finansman bonosundan alınan yüzde 10 düzeyindeki vergi yüzde 15'e çıkarılarak, mevduatın vergisi ile eşitlendi. Döviz ve altın alım satımında uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi de (BSMV) "binde 2"den "yüzde 1.0" düzeyine yükseltildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerini en aza indirme amacıyla, kaynak sağlamak üzere yapılan düzenlemeler bugünden itibaren geçerli olacak.

Yeni düzenlemeler ile, finansman bonolarında son dönemde bankaların kısa vadeli finansman bonolarını gittikçe artan bir şekilde mevduata alternatif bir finansman kaynağı olarak kullanması, vergi kaybına neden olduğu gerekçesiyle, bireysel yatırımcıların kısa vadeli mevduattan ve finansman bonolarından elde ettiği faize uygulanan stopaj oranı eşitlenmiş oldu.

Kurumsal yatırımcılar için ise finansman bonolarında stopaj oranı yüzde sıfır olarak uygulanmaya devam edecek.

Banka Sigorta Muamele Vergisi'nde ise, altın ve döviz almak isteyenlere, banka, yetkili müessese (döviz büfeleri) ve diğer finansal kuruluşlar tarafından satılan dolar, euro vb yabancı paralar ile yine bankalarda açılan altın mevduat/yatırım hesapları için fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden kambiyo işlem vergisi alınıyor.

Buna karşılık, şu kambiyo işlemlerde ise BSMV sıfır oranında uygulanıyor:

- Bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları,

- Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışları,

- Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da
kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları,

- Sanayi sicil belgesini haiz işletmelere yapılan kambiyo satışları,

- İhracatçı Birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo satışları.

PROF. DR. KARATEPE: ARTIK 1 DOLAR DA DEVLET İÇİN ALACAKSINIZ

Finansman bonolarında verginin yüzde 10'dan 15'e, döviz ve altın işlemlerindeki kambiyo vergisinin de binde 2'den yüzde 1'e çıkarılması, ekonomistler tarafından eleştirildi. Twitter'da yapılan yorumların odak noktası, verginin bayramın ilk günü ilan edilmesiydi. TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu, kambiyo vergisinin bütün dünyada sermaye kontrollerinin başlıca aracı olduğuna dikkat çekti.

İşte o yorumlar:

Prof. Dr. Yalçın Karatepe

Sadece bayram sabahına uyanmadık. Döviz alımlarında 5 katına çıkarılan vergiye de uyandık. Binde 2 olan vergi %1’e yükseltildi. Artık 100 dolar kendiniz için alırken 1 dolar da devlete alacaksınız. Bayram sabahında bile “bugün ne yaptılar acaba” diyerek Resmî Gazete’ye bakmak zorunda bırakan yönetim modeli ile bu ülkenin gideceği yer bellidir

Zümrüt İmamoğlu (TÜSİAD Başekonomisti)

Piyasaya Bayram şekeri: Kambiyo vergisi % 0,2'den % 1'e çıkarıldı. Tobin Vergisi olarak bilinen bu vergi tipik bir sermaye kontrolü aracıdır. Sorunları düzeltmez. Şiddetli kur dalgalanmalarında zaman kazandırır. Peki biz bu zamanı ne için kullanacağız? Var mı bir plan, Swap dışında?

Uğur Gürses (Ekonomist)

Döviz Swapı peşinde koşan, son 10 yılın rekor döviz borçlanmasını yapan ekonomi yönetimi, vergi artışı ile vatandaşa ve şirketlere "siz koşmayın" diyor. TL’ye yatırım yapanları cezalandırıyor.

İbrahim Kahveci (Ekonomist)

Bayram sabahı vergi koymak hangi inanca sığar...

Mustafa Sönmez (Ekonomist)

Nasıl bir sıkışmışlık! 1000 dolar alan 10 dolar da devlete verecek düzenlemesi getirdiler. TL’ye ve size güveni kalmayan bundan mı cayacak? Verecek % 1'i yine alacak.