'Mor Patates'in ekimi yapıldı
Sivas Valisi Salih Ayhan, Türkiye'de son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan ve "mor patates" olarak adlandırılan patates türünün Hafik Göydün köyünde düzenlenen ekim törenine katıldı.
Karbonhidrat, potasyum, C vitamini, folik asit ve demir kaynağı olan mor patatesin, hücreleri koruyan ve vücudu iyileştirmede yardımcı olan antosiyaninler sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltmada ve daha birçok rahatsızlığın giderilmesinde aktif rol oynadığı biliniyor.
Sivas Valisi Salih Ayhan, Hafik ilçesine bağlı Göydün köyünde mor patates ekim tarlasını ziyaret etti.
Burada açıklamalarda bulunan Vali Ayhan, çiftçiyi bilgiyle, toprağı da suyla buluşturulduğunda ortaya birçok güzelliğin çıktığını söyledi.
Çiftçilerin katma değeri yüksek ürünler üretmeye başladığının altını çizen Ayhan, “Bugün Hafik Göydün bölgesinde Pusat-Özen Barajının sulama havzasının olduğu mevkideyiz. Bu bölgede yoğun şekilde farklı ürünlerin ekimlerinin gerçekleştiğini görmekteyiz. Daha önce arpa, buğday, hububat bitkileri yoğunluktayken artık patates, şeker pancarı gibi daha katma değeri yüksek ürünler ekilmektedir. Bugünde bir patates ekim sahasındayız. Bu patatesinde özellikli bir patates olması ilk tescilli yerli patates. Yani ilk mor rengiyle, ismiyle müsemma bir patates çeşidi olması. Bu bölgede ekimiyle iyi bir katma değer olacağı aşikardır.” dedi.
“Patates üretiminde önemli bir iliz”
Sivas’ın patates üretiminde Türkiye’de önemli iller arasında yer aldığını belirten Ayhan, “Bu bölgede çiftçimizin kendilerinden üretim yapmaları daha ziyadesiyle mutlu edecektir ama o da ilk aşamada farklı yerlerden bu toprakları işlemeye gelen insanların işlemesi bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Bilimsel, teknik ve kontrollü bir şekilde ekimlerin yapılmasını özellikle arzu etmekteyiz toprağın muhafaza edilmesi açısından. Patateste Sivas yemeklikte ilk 10’da 6'ncı sıradayız, tohumlukta birinci sıradayız. Bu alanla da birlikte herhalde yemeklikte de Türkiye’de ilklerde olacağımızı ümit ediyoruz. Çünkü hem bu bölgenin toprak yapısı hem yeni sulama alanlarının açılması ve bununla birlikte çiftçimizin de bilinçlenmesiyle birlikte bu bölgede katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Birçok faydası bulunmaktadır”
Mor patatesin Sivas’ta üretiliyor olmasından dolayı mutlu olduğunu söyleyen Ayhan, şunları kaydetti: “Bu patatesin de ülke gündeminde olması hem protein bakımından olsun, insan sağlığına faydaları açısından olsun önem arz edeceğini ve daha fazla gündemde olacağına inanıyorum. Bunun da Sivas topraklarında Hafik bölgesinde üretilecek olması bizi ayrıca mutlu edecektir. Sivas’ın dağının, taşının, toprağının insanlığa hizmet edeceğini ve bütün topraklarda ekim olacağına inanıyorum. Coronavirus ile mücadelede de üretimin yapıldığı, tarımsal zirai faaliyetlerin daha da artarak devam ettiğini gösteriyoruz.”(İLKHA)