• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Malatya’da Covid-19’dan hastanede yatan 14 kişinin tedavisi sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, bugüne kadar, toplamda 333 pozitif vakanın tespit edildiği, 17 kişinin vefat ettiği, 14 kişinin tedavisine devam edildiği, geri kalanların ise şifa bularak taburcu edildiğini söyledi.

Eskiye göre vaka sayısının azaldığını belirten Bentli, günde ortalama 2-3 vakaya rastlandığını ifade etti.

 "Hala her gün az sayıda da olsa yeni vakaların tespit edildiğini unutmayalım"

Vatandaşların kurallara riayet etmesi, izolasyon önlemlerine uyması ve virüsle mücadelede kurumların belirlediği talimatlar doğrultusunda hareket edilmesi sonucu hastalık tablosunun gün geçtikçe düştüğüne dikkat çeken Vali Baruş, "İlimizde de 16 Mayıs’tan itibaren vaka sayılarımızda önemli düşüşler başladı. Hiç pozitif vaka görünmeyen günler yaşadık. Geldiğimiz süreçte de normalleşme planları çerçevesinde ilimizde bazı esnemeler olacağını ön görüyoruz. Bu esneme uygulamalarını rehavete kapılmaya sebep olmaması gerekiyor. Bunu özellikle hatırlatmak istiyorum. Hastalığın tümüyle bitmediği, hala her gün az sayıda da olsa yeni vakaların tespit edildiğini unutmayalım. Kişisel önlemlerimizi almaya, sosyal mesafe kurallarına uymaya ve maske kullanmaya kesinlikle ara vermeyelim. Bu tedbirlerimize devam edelim. Vatandaşlarımızın Coronavirus gerçeğini aklından çıkarmaması ve yeni normal sürece alışması gerekiyor. Bu yeni sürecin en önemli araçları da sosyal mesafe ve maske kullanımıdır. Bunlar artık hayatımızın bir parçası haline gelmiştir." Dedi.

"Sonraki bayramlarda rahat edebilmek için bu bayram sabırlı olmamız gerekiyor"

Ramazan Bayramı’nda 4 gün sokağa çıkma yasağının uygulanacağını hatırlatan Baruş,  şöyle devam etti:

Sonraki bayramlarda rahat edebilmek için bu bayram sabırlı olmamız gerekiyor. 23-26 Mayıs tarihleri arasında uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı süresince istisna tutulan meslek grupları haricindeki vatandaşlarımızın evlerinde kalmalarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu 4 günlük süreç salgının bulaşıcılığının önlenmesinde çok önemli bir uygulama olacaktır. Bu nedenle bu hususa çok dikkat etmemiz lazım. Vatandaşlarımız tabi ki ailelerini, yakınlarını ziyaret etme arzusundalar, bunu da istiyorlar. Ancak şunu da hatırımızdan çıkartmayalım: Biz ailelerimizi, büyüklerimizi ziyaret ettiğimiz takdirde onlara kötülük yaptığımızın bilincinde olmamız lazım. Çünkü bildiğiniz gibi en ufak bir ihmalde bu virüs sağlık durumu hassasiyet taşıyan büyüklerimizi en fazla etkiliyor. Bunu düşünmemiz lazım.

 

"Pazar, pazartesi ve Salı günü yerleri de kapalı olacak"

Sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin önlemleri biz İl Hıfzıssıhha Kurulu kararımızla duyurduk. Perşembe ve Cuma günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler saat 23.00’e kadar faaliyet yürütebilecekler. Kısıtlamanın olduğu cumartesi günü ise market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00 ila saat 17.00 arasında faaliyet gösterebilecek. Yasak kapsamında olanlar hariç vatandaşlarımız yürüme mesafesi olan yerlere gidip gelebilecekler. Ancak araçla gidiş-geliş yasak. Pazar, pazartesi ve Salı günü bu iş yerleri de kapalı olacak. Yasak süresi kapsamınca fırın veya unlu mamul ruhsatıyla satış yapan iş yerleri ve tatlı üretiminin yapılıp satıldığı iş yerleri 4 gün boyunca açık olacak. Buralarda yasağın uygulandığı saatlerde evlere servis şeklinde hizmet verebilecekler."

Kabir ziyaretleri ile ilgili de bilgilendirmede bulunan Baruş, Arefe günü sokağa çıkma yasağı olmasından dolayı ziyaretlerin bugün ve yarın yapılması tavsiyesinde bulundu.

Dün geceden itibaren bazı ana caddelerde trafiğe çıkma yasağı uygulamasını sona erdirdiklerini belirten Baruş, özellikle bu yerlerin kalabalık, insan trafiğinin yoğun olduğu yerler olmasından dolayı buralarda maske takma zorunluluğu getirdiklerini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Recep Bentli ise Malatya’da ilk vakayı 15 Mart 2020 tarihinde tespit ettiklerini ve sonraki süreçte her gün pozitif sonuçların olduğunu, en yüksek sayıya da 16 Nisan 2020 tarihinde 30 yeni vaka ile ulaştıklarını ve bu tarihten sonra vaka sayısında düşme başladığını söyledi.

"Toplam 333 pozitif vaka tespit edildi, 17 hastamızı kaybettik 14 hastamızın tedavisi sürüyor"

Bugüne kadar 14 bin 241 numune çalışıldığını bunun da nüfusun yüzde 2’sine tekabül ettiğini dile getiren Bentli, şöyle devam etti:

Toplam 333 pozitif vaka tespit edildi. Türkiye genelinde yapılan testlerin yüzde 9’unda pozitif vaka tespit edilirken; ilimizde bu oran yaklaşık yüzde 3 olarak gerçekleşti. 112 Acil yardım ambulanslarımızla günlük ortalama 15 olası vakayı hastanelere getirdik. 2 aylık süreçte yaklaşık bin civarı hastamızın transferini sağladık. Evde numunesi alınan vatandaşlarımızdan hastanede takip edilmesi gereken tüm vatandaşlarımızı da ambulanslarımızla getirdik. Burada belirtmek istediğim husus, hastalarımızın genel durumlarına göre hastaneler arasında nakil edildikleri oldu. Mükerrer sayım olmaması için hastamızın ilk başvurduğu hastanemizde kayıtlı olarak saydık. Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 84 hastamız tedavi gördü. Bunlardan 23 tanesi yoğun bakım süreci yaşadı. Yoğun bakımdaki hastaların 14 tanesi entübe oldu. Maalesef 16 hastamız burada vefat etti. Vefat eden yaşlı hastalarımızdan entübe olmadan aniden fenalaşan ve kaybettiğimiz hastalarımız da oldu. Entübe olan 3 hastamız şifa ile taburcu oldular. Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesinde toplam 111 hastamızı takip ettik. Bunlardan 15 tanesinin yoğun bakım ihtiyacı oldu. Entübasyon gerekecek hastalarımızı burada takip etmedik. Turgut Özal Tıp Merkezinde 36 hastamız takip edildi. 9 vatandaşımız yoğun bakım süreci yaşadı. 2 vatandaşımız entübe oldu. Maalesef 1 vatandaşımızı da burada kaybettik. Entübe olan 2 vatandaşımız da iyileştiler. Toplam vefat sayımız 17 oldu. İlk vefat 24 Nisan 2020 tarihinde gerçekleşti. Vefat eden vatandaşlarımızın yaş ortalaması 78.

"Hastalarımızın 292’si iyileşti"

Hastaların 292'sinin iyileştiğini belirten Bentli, "Tüm hastalarımızdan 102 tanesi, hastaneye yatış yapılmasına gerek kalmadan evlerinde takip edildi. 15 Mayıs 2020 tarihinde tanı alan bir kişi hariç tüm hastalarımızın numuneleri negatifleşti. 99 hastamızın izlem süreci tamamlandı. Bakanlık rehberinde evde takip edilen hastaların sonucu negatifleşse bile 14 gün bekleme süreci tanımlanır. Bizde de 3 vatandaşımızın izlemi devam etmektedir. 193 Hastamız hastanelerimizde yatarak tedavi gördükten sonra şifa ile taburcu edildiler. Bugün itibariyle 14 kişi hastanelerimizde tedavi görüyor. Bu kişilerden bir tanesi yoğun bakımda yatmakta ve entübe halde takip ediliyor. Yoğun bakıma yatma ve entübe hasta oranımız Türkiye ortalaması ile aynı. Pandemi sürecinden önce yoğun bakımlarımızda yaklaşık yüzde 85 yatak doluluk oranımız mevcuttu. Ventilatör doluluk oranımız yüzde 60 civarındaydı.  Pandemi sürecinde yoğun bakım yataklarını boşalttığımız ve sadece Coronavirus hastalarına tahsis ettiğimiz için büyük bir zorluk yaşamadık. Yatak doluluk oranımız yine yüzde 80-85 civarında oldu. Ventilatör doluluk oranımız yüzde 75 civarındaydı. Evlerinde izlemesi devam eden 10 vatandaşımız bulunmaktadır." diye bilgi verdi.

19 Nisandan itibaren vaka sayının düşme eğilimine girdiğine dikkat çeken Bentli, son olarak şunları söyledi:

"Farklı günler olmak üzere toplam 14 gün hiç pozitif vaka görülmedi. Diğer günlerde günlük 2-3 yeni vaka tespit edilmeye devam ediyor. İlimizde görev yapan ve salgındaki rolü en üst seviyede olan sağlık çalışanlarımızda taramalar gerçekleştirdik. Bugüne kadar 2 bin 658 personelimizde test yaptık. Bugüne kadar toplam 47 sağlık çalışanımız enfekte oldu. 41 tanesi iyileşti. 3 Personel evde, 3 Personelimiz hastanede olmak üzere 6 kişinin takibi devam ediyor. Pozitif tanı alan personelimizden 2’si Başhekim olmak üzere 10’ u doktor 18’ i ebe-hemşire ve 19 diğer unvanlardaki personeldir. Yoğun bakım ihtiyacı olan veya vefat eden sağlık çalışanımız yoktur. Huzurevleri, ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi), Geri Gönderme Merkezi, Cezaevi gibi toplu yaşam alanlarında bulunan ve Jandarma, Emniyet gibi kamu kurumlarında görev yapan toplam bin 413 kişide tarama gerçekleştirdik. Bugüne kadar 12 mahalle ve mezrada karantina uygulaması yapıldı. Bunlardan sadece Arguvan ilçemiz Göçeruşağı mezrasında karantina uygulaması devam etmektedir. Ülkemiz genelinde uygulanan normalleşme süreci kapsamında ilimizde de; Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanemizde 1 Hazirandan itibaren tüm poliklinik hizmetlerine başlayacaktır. Ancak hastalarımızın mutlaka randevu alarak hastanelerimize başvurmalarını istiyoruz. Pandemi hastanelerinin son durumu ile ilgili Bakanlığımızın rehberini bekliyoruz." (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir