• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Batman Sağlık Müdürlüğü: Güvenli internet kullanımı her ailenin vazgeçilmezi olmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Açıklamada, özellikle sağlık ve ekonomi alanlarında ülkeleri derinden sarsan Covid-19 sürecinin insanları evde kalmaya zorladığı ve çeşitli davranışsal bağımlılıklar gibi internet bağımlılığının da zeminini hazırladığına dikkat çekildi.

Bilişim sistemleri doğru kullanıldığında toplumları değiştirip dönüştüren etmenlerin başında geldiğine vurgu yapılan açıklamada, şöyle denildi:

Bu vesileyle öncellikle ebeveyn ve çocuklar evlerde ortak kurallar oluşturmalı, internet kullanım saatleri belirlemeli, toplam internet kullanımı zaman üst limiti belirlemeli, bilgisayar ve benzeri cihazlar ortak kullanım alanında bulundurulmalıdır. Güvenli internet kullanımı her ailenin vazgeçilmezi olmalıdır. İnternet içeriğinizi ‘aile paketi’ veya ‘çocuk paketi’ şeklinde değiştirmek mümkündür. Casus yazılımlara, şiddet, ölüm, cinsellik, kan, silah, para, çip, para ve benzeri argümanlarla ortaya konulmuş her türlü internet oyunlarına karşı kendimizi ve çocuğumuzu korumalı ve eğitmeliyiz. Bebeklerde; güvenli bağlanma ilişkisi, yeterlik duygusu, dil ve konuşma, sosyal beceri, iletişim, hayal gücü ve zekâ gibi olgu ve davranışlar 0-3 yaş döneminde gelişir. Gününün önemli bir bölümünü televizyon, tablet veya telefonla geçiren bu yaş dönemindeki çocuklarda yukarıda saydığımız olgu ve gelişim özelliklerinden bir veya bir kaçının ıskalanması kuvvetli bir ihtimaldir.

Açıklamanın devamında, "Bu dönemde çocuğun temel ihtiyaçlarının zamanında karşılanması, çocukla sürekli etkileşim içinde bulunulması ve onlarla yapılan her türlü etkinlik çocuğun fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal açıdan gelişimini destekler. Aynı şekilde okul ve ergenlik çağındaki çocukların düzensiz ve bağımlı şekilde internet kullanımı onların yalnızlık duygusuna itilmesine, yüz yüze ilişki kurmakta güçlük çekmelerine ve sosyal ilişkilerin bozulmasına neden olmaktadır. Bu durumları engellemek adına çocuğumuza Covid-19’un ne olduğunu uygun bir dille anlatmalı, panik yapmaması gerektiği söylenmeli ve sürecin sona ermesinden sonra onunla yapılacak aktivitelerden söz edilmelidir. Okul, arkadaş çevresi, sevdiği oyun ve aktiviteler, sinema, tiyatro, spor ve sanat alanlarıyla ilgili çocuğumuzun hoşuna hangisi gidiyorsa o konularda bol bol sohbet etmeli ve gelecek ile ilgili planlamalar yapmalıyız." denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Hane içerisinde görev dağılımı yapıp, çocuğumuza kaldırabileceği sorumluluklar yüklemeli ve ev işlerinde yardımcı olması istenmelidir. Hane içerisinde günlük rutinlerimizi belirlemeli ve boş zamanımızı faydalı işlerle uğraşarak geçirmeliyiz. Kitap okuma etkinliği yapabilir, müzik dinleme, resim yapma, hikâye anlatma, bir eşyayı tamir etme, beraber yemek yapma, bahçeye fidan ekme ve benzeri hobi ve uğraşlar geliştirilebilir. Teknoloji ve özellikle internetin eğitim, farklı bakış açıları geliştirmek, güncel bilgi ve olaylardan haberdar olmak, projeler incelemek ve araştırmalar yapmak, belli bir miktar da eğlenmek amaçlı olarak kullanılması önemlidir. Günlük rutinler geliştirerek, yeni oyunlar keşfederek, eğlenceli aktiviteler yaparak ve her daim geleceğe yönelik planlamalar yaparak hem şimdiyi güzelleştirmeli hem de geleceği cazibeli kılmalıyız."(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir