• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
İLERLERKEN SAVAŞ, SIKIŞINCA ATEŞKES!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Libya’nın doğusundaki isyancı güçlerin lideri Halife Hafter'in, başkent Trablus’u ele geçirmek için Nisan 2019'da başlattığı saldırılar, bir sonuca ulaşamamıştı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Suudi, Rusya ve Fransa gibi Hafter destekçisi ülkeler de Libya’da barışın sağlanması için atılan uluslararası adımların sonuçsuz kalması için yoğun bir çaba göstermişti. Ancak Trablus’un düşmemesi bir yana, Hafter’in elindeki bölgeler de birer birer Libya ordusunun kontrolüne geçince işler değişmeye başladı. Hafter'in önde gelen iki destekçisi BAE ve Mısır'ın, Hafter'den desteğini çekmeye hazırlandığı belirtilirken, BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Karkaş, Libya'da ateşkes yapılması çağrısında bulundu.

SATIŞ BAŞLADI

Yabancı ülkelerden getirdiği paralı askerlerle başkent Trablus’a yürüyen Hafter’in son dönemlerde yaşadığı başarısızlıklar, kendisini destekleyen ülkeleri düşündürmeye başladı. Hafter'in önde gelen iki destekçisi BAE ve Mısır'ın, Hafter'den desteğini çekmeye hazırlandığı ileri sürüldü.

Mısır merkezli "Mada Masr" internet sitesinin Mısırlı ve Libyalı yetkililere dayandırdığı haberde, iki ülkenin, Trablus'u ele geçirmek için bir yıldan uzun süredir yürüttüğü savaşta başarısız olan Hafter'in yerine Libya içinde yeni aktör arayışına girdiği iddia edildi.

Hafter'e yakın, adı açıklanmayan bir siyasi kaynağa göre, BAE ve Mısır'ın Hafter'in "artık işinin bittiğine" karar verdiği aktarıldı.

Haberde, Libya ordusunun pazartesi günü stratejik Vatiyye Askeri Hava Üssü'nü ciddi bir direnişle karşılaşmadan Hafter milislerinden temizlemesinin söz konusu iki ülkenin bu kararında etkili olduğuna dikkati çekildi.

"ARTIK KİMSE YENİDEN BAHİSLERİNİ HAFTER'DEN YANA OYNAYAMAZ"

Adının gizli kalması şartıyla söz konusu internet sitesine demeç veren Mısırlı bir yetkili, "Bugün sorulması gereken soru, buraya kadar Hafter'i destekleyen Mısır-BAE-Fransa ittifakının, Hafter'in yenilgisi çerçevesinde bir sonraki adımları konusunda ne yönde bir karar vereceğidir. Artık kimse yeniden bahislerini Hafter'den yana oynayamaz." ifadelerini kullandı.

Haberde ayrıca, BAE yönetiminin, Mısır'a danıştıktan sonra İngiltere'ye, Hafter müttefiği Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in duyurduğu siyasi çözüm yol haritasını desteklemek için devreye girmesi çağrısı yaptı.

EN AZILI DESTEKÇİDEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Hafter’in azılı destekçilerinden Birleşik Arap Emirlikleri’nden ise ilk defa Libya'da ateşkes çağrısı geldi.

BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kapsamlı ve derhal bir ateşkes olmadan ve siyasi sürece dönmeden Libya'da gerçek bir ilerleme kaydedilmesi mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

BAE'nin Libya krizi konusunda uluslararası toplumun duruşuna ilişkin açık duruşunu yeniden ortaya koyduğunu vurgulayan Karkaş, dile getirdiği siyasi sürecin gerçekleşmesi için "Bölgesel tırmanış mutlaka durdurulmalı." dedi.

HAFTER KAN KAYBEDİYOR

Pazartesi günü Libya’nın batısındaki stratejik Vatiyye Askeri Hava Üssü'nü kaybederek sahada ciddi anlamda kan kaybeden Hafter güçleri, hızlı bir şekilde geri çekilmeye devam ediyor.

Hafter'in sözcüsü Ahmed el-Mismari, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Trablus'un güneyindeki tüm cephelerden gece yarısından itibaren "2-3 kilometre geri çekildiklerini" duyurdu.

Öte yandan başkent Trablus'un güneyindeki Esabia kenti, Hafter milislerinin kentten ayrılmasıyla Libya hükümetine katılma kararı aldı. Esabia Kabileleri Toplumsal Meclisi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, kabileler, aralarındaki istişareler neticesinde Libya'nın uluslararası toplum nezdindeki meşru hükümetine katılma kararı aldıklarını duyurdu.

Başkent Trablus'un 45 km güneyindeki Esabia, stratejik Terhune şehri güzergahında yer alması nedeniyle önem taşıyor.

HAYALLER TRABLUS, GERÇEKLER GÜNEY ÇÖLLERİ

Ülkenin doğusundaki isyancıların lideri Hafter'in, başkent Trablus’u ele geçirmek için Nisan 2019'da başlattığı saldırının ardından Libya hükümeti, Türkiye ile güvenlik ve askeri iş birliği anlaşması imzalamış ve 25 Mart'ta sivilleri korumak amacıyla Barış Fırtınası Harekatı başlattığını duyurmuştu.

Libya ordusu, kısa süre içinde elde ettiği başarılarla Hafter’i Trablus’un çevresinden uzaklaştırmıştı. Son olarak ülkenin batısındaki stratejik Vatiyye Askeri Hava Üssü'nü pazartesi günü Hafter milislerinden kurtaran Libya ordusu, üssün yaklaşık 60 kilometre güneyinde Tunus sınırı yakınlarındaki iki beldeyi de milislerden arındırdığını açıklamıştı.

Trablus’u alma hayaliyle yola çıkan Hafter’in, sahadaki başarısızlıkları ve destekçilerinin gözünden düşmesiyle yavaş yavaş ülkenin güneyindeki çöllere doğru çekildiği görülüyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir