• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...
Sağlık Bakanı Koca: "İkinci dalga beklemiyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanı Koca, Coronavirus Bilim Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sağlık turizmi sezonunu 31 ülke için şu an için başlattıklarını hatırlatan Koca, "Şu an uluslararası uçuşların olmadığını da biliyoruz. Gerektiğinde talebe göre charter seferleri düzenlenebilir olacak. Üniversite, özel, sektör, kamu kurumlarına müracaat eden kişiler tespit ediliyor. Yoğunluğa göre seferler düzenlenmiş olacak. Bugün Libya Sağlık Bakanı ile görüştüm, çok memnun oldular. Bulundukları bölgede testlerini son iki gün içinde yapmış olduklarını önemsemekle birlikte Türkiye gelişlerinde bu testlerin yapılmasını şart koşuyoruz. Dolayısıyla bu çerçevede Covid'li değil hangi hasta gruplarını, branşlarını belirlemiş olduk." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile  Japonya Başbakanı'nın telekonferansla katılacağı Çam Sakura hastanesinin yarın açılacağını belirten Koca, hem Sancaktepe hem Yeşilköy'de yapılan acil durum hastanelerinin de sağlık turizmi açısından ayrıca planlandığını kaydetti.

Bu iki hastanenin 400 yatağı yoğun bakım yatağı olarak planlandığını belirten Koca, ancak kalıcı çok amaçlı acil durum hastanesi olarak fonksiyon göreceğini belirterek, "İstanbul'da diyaliz hastalarıyla ilgili sorun olduğunu biliyoruz. Her bir hastanenin en az 80-100 yatağı diyaliz hastaları için olacak. Her iki bölgede 400'er yoğun bakım yatağının devreye girişiyle ciddi anlamda İstanbul'un yoğun bakım sorununu çözeceğiz. Kamunun 482 yataklı Başakşehir Hastanesi olacak. Bu hastaneler Covid-19 döneminde şu dönemde yoğun bakım ihtiyacında kullanmayı hedeflediğimiz daha sonra da yoğun bakım ihtiyacımızı gidermek için devrede olacaklar. Ayrıca sağlık turizmi için de aktif ciddi bir fonksiyon görmüş olacaklar."

"R değeri her geçen gün oranın düştüğünü gösteriyor"

Türkiye'de R değerinin şu kaçlarda olduğuna ilişkin bir soruya Koca, "Hastalığın yayılım hızını gösteren bir katsayı. Bu kabaca R değeri olarak. R 0 değeri, RT değeri var. Burada kabaca R değeri olarak söylediğimizde geçen bir oran vermiştim. Bugüne kadar ortalaması olan R değeriydi. Bugün itibarıyla R 0 veya R değeri 0,72 olduğunu söyleyebilirim. Her geçen gün oranın düştüğünü, giderek bulaşıcılık hızının azaldığını, sayıların düşmeye devam ettiğini gösteren bir oran" dedi.

"Bütün öğrencilerimizin maskeyle sırasına oturması istenecek"

YKS ve diğer sınavlarda öğrencilerin sınava nasıl girecekleri yönündeki bir soruya Bakan Koca, "Bu konuyla ilgili rehber yayınlanmış olacak. Bütün öğrencilerimizin maskeyle sırasına oturması istenecek. Yani herkesin maskesiyle imtihana gireceği sıraya oturması sağlanacak. Mesafe korunabiliyor ise o durumda maskesini çıkarmasını Bilim Kurulu öneriyor. Özellikle maskeli olacak fakat imtihan anında maskenin devam etmesi gerekmiyor, maske çıkarılabilir." dedi.

65 yaş üstü vatandaşlara bir aylık izin

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üstü vatandaşlara yönelik bir soruya da şu yanıtı verdi:

65 yaş üzeri büyüklerimize küçük bir müjdemiz olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Bilim Kurulu'nda görüşmüş olduk. 65 yaş üzeri büyüklerimiz eğer memleketlerine gitme noktasında sabit bir yere gittiğinden emin ise, sağlık durumları aile hekimleri açısından bir sorunları yoksa ilgili Kaymakamlıktan, yanlarında gerektiğinde bir veya iki kişi olmak suretiyle bir aylık bir zaman zarfında dönmemek üzere bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Bu hareketliliği sağlayan bir unsura dönmemeli. Gidildiği yerin sabit olması aile hekimliği tarafından takip edilmesi ve gittiği yerde evden dışarı çıkmayacaklarından emin olmalıyız. Bu hareketliliğin yoğun olmamasını önemsiyoruz. Daha kontrollü ve uygun mekan söz konusu ise buraya geçişi sağlamak için şartları sağlamış olacağız.

Bakan Koca, Haziran için daha önceki dönemlere göre turist sayısının yüzde 20'yi geçebileceğini düşünmediklerini gelen turistlerin hem testlerinin yapılacağını hem de uyulması gereken kuralların aktarılacağını söyledi.

Türkiye'de giderek salgının etkisinin azaldığını vurgulayan Fahrettin Koca, "Türkiye'de farklı bir tedavi algoritması uyguladık. Bunu dünya da DSÖ de biliyor. İkinci haftadan itibaren tedavi algoritmasının hemen değiştirildiği dönem oldu. Türkiye'deki tedavi algoritmasının farklılığı ile hastane, yoğun bakım ve entübe hastalarımızın azaldığını gördük. Erken ilaç başlama durumu, Çin'den getirilen ilacın ne zaman hangi hastalığa uygulanması algoritmasında farklılık yaptık. Çin daha çok entübe olan hastalarda kullandı biz daha erken dönemde faydasını gördük. Yayın yapma anlamında ciddi çalışmalar var. Önümüzdeki 2-3 hafta içinde epey yol alacağımızı bu verileri dünyaya sunacağımızı şimdiden söyleyebilirim. Tedavideki yaklaşım, geç entübe, yüksek akım oksijen dahil olmak üzere bu dönemde olan tabloya, erken dönemde kan sulandırıcı ilaçların veriliyor olması çok erken dönemde başladığımız uygulamalardı." şeklinde konuştu.

"İkinci dalga beklemiyoruz"

İkinci dalga riski hakkında da bilgi veren Bakan Koca, "İkinci dalga riski şu dönemde düşünmüyoruz. Özellikle sokağa çıkma yasağının olduğu günler sonrası bir yoğunluğun oluşmuş olmasını etkisini biz bir hafta 10 gün sonra zaten görüyoruz. Geçen hafta Pazartesi günü 1.100 rakamlarına kadar düştü sonra 1.600-2.200'lere kadar yükselme bir önceki haftanın Salı'dan itibaren hareketliliğin getirdiği bir sonuçtu. Şimdi tekrar aşağı düşüş söz konusu. Bugün ve yarın daha aşağı düşeceğini görüyoruz. Bütün dünya Eylül-Ekim gibi benzer bir durumun olup olmayacağı noktasında gündem içinde. Bu anlamda Bilim Kurulumuz zaten aktif devrede. Olabilecek tedbirleri alma noktasında tecrübeli olduğumuzu, endişe etmemiz gerektiğini sadece uyarılarımız noktasında gereken hassasiyetlerin gereği yapılmasını istiyoruz. Birlikte başaracağımızı inanıyoruz." diye konuştu.

"Aşı meselesini gelişmeler daha somut olduğunda gündeme taşımak istiyorum"

Kayseri'deki aşı çalışmalarının hatırlatılması üzerine Bakan Koca, "Önemsediğimiz bir çalışma. Benzer başka çalışmaların olduğunu biliyorsunuz. Hayvan deneyi aşamasına gelen birkaç tanesinden birisi bu çalışma. Aşıyla ilgili herkes bir şeyler söylüyor. Şunu bilelim aşı 3-6 ayda hemen kullanabilecek bir durum değildir. Bu en erken 8-10 aylık zaman diliminden önce olacağını düşünmüyoruz. Bu anlamda en çok mesafe alan ülkenin Çin olduğunu biliyoruz. İnsan deneyi safhasına geldiğini biliyoruz. Türkiye'deki çalışmaların da daha hayvan aşamasında olduğunu bu çalışmaların 2-3 ay kadar devam edebilir görünüyor. Gelişmeler daha somut olduğunda gündeme taşımak istiyorum. Erkenden biz aşı yapıyoruz, 2-3 ay sonra, siz rahat olun diye bir yaklaşım içerisinde değilim. Aşı konusu hassas bir konusu. Belli bir süreçten sonra sonuç alamadım deme noktasına gelebilirsiniz." şeklinde konuştu.

Bakan Koca, ihtiyaç duyulması halinde hastanelerin devreye girmesiyle sağlık personeli alımının yapılabileceğini ifade etti.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının bayramdan sonra da sürüp sürmeyeceği yönündeki bir soruya da Koca, "Daha da gevşetilmiş olacak. Yeni dönemde özellikle üzerinde durduğumuz riskli gördüğümüz hasta, yaşlı, kronik hasta grubumuzu daha kontrol etmek istiyoruz. Onları ve büyüklerimizi bu anlamda biraz güvene almak istiyoruz. O nedenle o yaş grubuna ve kronik hasta grubuna biraz daha kısıtlamalar devam edebilir. Bu Bilim Kurulunun önerisi, Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmiş olacak. Sokağa çıkma anlamında kronik ve de büyüklerimizle ilgili kısmen olabilir." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir