• DOLAR 34.239
  • EURO 37.318
  • ALTIN 2933.315
  • ...
Dağkapı burcu restore ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır`a egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlerden en önemlisi sayılabilecek UNESCO Dünya Kültür Mirası Adayı \"Diyarbakır Surları\" nın 82 adet burcundan ilk iki burcunu oluşturan şehrin kuzeyinde iki silindirik burç ve arasında bir kapıyla günümüze hiç bozulmadan gelen Dağkapı`dan adını alan 3 katlı ve üzerinde birbirinden önemli kitabeler ve kabartmalar olan Dağkapı Burcu restore edilerek işlevlendiriliyor.

 

Diyarbakır Valiliği tarafından Diyarbakır`ın kültürel mirasının korunması ve turizme kazandırılması adına \"Karacadağ Kalkınma Ajansı Turizm Mali Destek Programı\" kapsamında \"Dağkapı Burçlarının Onarımı ve İşlevlendirilmesi\" projesiyle burcun onarımı yapılıyor. Diyarbakır`ın önemli burçlarından olan Dağkapı Burcunun (1-2 nolu burç ) bir bölümü Surlar Tanıtım Bölümü, diğer bölümleri ise geleneksel el sanatları satış merkezi ve bu el sanatlarının ilimizdeki tarihi gelişiminin ziyaretçilere aktarıldığı bir sergi salonu ile turizm danışma bürosu olarak işlevlendirilecektir.

 

Diyarbakır`ın çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan, zengin tarihi ve kültürel birikimi ile farklı uygarlıkların, medeniyetlerin yerleşim alanı ve merkezi olduğunu, bir tarih ve kültür merkezi olma özelliğini her zaman korumayı başardığını ifade eden Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, \"Her uygarlık kendi kültürünü, öncekilerle kaynaştırıp, daha zengin hale getirerek yeni kuşaklara adeta bir `Açık Hava Müzesi` şeklinde sunmuştur. Kente egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlere ve çok sayıda tarihi eserlere, kentin her yerinde rastlamak mümkündür. Bu eserlerin başında, kuşbakışı bir kalkan balığını andıran biçimiyle kenti baştanbaşa kuşatan UNESCO Dünya Kültür Mirası Adayı `Diyarbakır Surları` gelmektedir. `Diyarbakır Surları`nın tarihçesi hakkında kaynaklarda yer alan bilgiler, M.Ö 3000 yıllarında kentte hüküm süren Hurriler döneminde İçkale`nin yapıldığına dair ortak bir karar mevcuttur. Hurilere dayandırılan İçkale`nin etrafı Bizans Döneminde 349 yılında Bizans imparatoru II. Konstantin, Sasaniler`e karşı şehrin etrafını surla çevirterek burayı bölgenin askeri ve idari merkezi durumuna getirmiştir. Türk Devletleri tarafından da büyük ve kapsamlı onarımlar geçiren Diyarbakır Surları Selçuklular, Artuklular ve Osmanlılar döneminde büyük bir önem görmüştür. Tamamına yakın kısmı günümüze ulaşan ve her gelen medeniyetin izlerini taşıyan `Diyarbakır Kalesi`, farklı dönemlerde sürekli onarım görmüştür\" dedi.
Diyarbakır Valiliği tarafından Diyarbakır`ın kültürel mirasının korunması ve turizme açılması adına `Karacadağ Kalkınma Ajansı Turizm Mali Destek Programı` kapsamında `Dağkapı Burçlarının Onarımı ve İşlevlendirilmesi` projesiyle burcun onarımının yapıldığını vurgulayan Vali Mustafa Toprak,Diyarbakır`ın önemli burçlarından olan Dağkapı Burcunun (1-2 nolu burç ) bir bölümü Surlar Tanıtım Bölümü, diğer bölümleri ise geleneksel el sanatları satış merkezi üretimi ve satışı sağlanan çini, bakırcılık, ipek puşi, gümüşçülük gibi el sanatlarının değişik örnekleri ile sergilendiği ve bu el sanatlarının Diyarbakır`da ki tarihi gelişiminin ziyaretçilere aktarıldığı bir sergi salonu ve turizm danışma bürosu olarak işlevlendirilecektir. Kentte onu farklı kılan dinamiklerini ve potansiyelini harekete geçirerek bölgede önemli bir cazibe merkezi olması adına yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Diyarbakır`ın kültürel mirasının korunması ,turizme açılması ve tanıtılması adına Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamındaki proje çalışmaları devam etmektedir. Diyarbakır Surları bu gün Diyarbakır Valiliğimiz tarafından yapılan yoğun çalışmalarla Cumhuriyet Tarihinin en büyük bütçeleriyle ele alınarak proje çizim ve restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Valiliğimiz tarafından yapılan bu çalışmalarla Yedi Kardeş, Evli Beden, Urfa Kapı, Leblebi Kıran, Mardin Kapı, Nur Burcu, Fındık Burcu gibi özellikli burçlar ve sur duvarlarıyla birlikte Diyarbakır Surlarının büyük bir bölümünün proje çizimi ve restorasyon çalışmaları yapılarak korunmaya ve turizme en iyi şekilde kazandırılmaya çalışılıyor. Bu çalışmalarla Diyarbakır Surları belki son dönemlerindeki en büyük değişim ve dönüşümünü yaşayacak olup yoğun tahribattan uzaklaştırılarak Dünya Kültür Mirası listesinde hak ettiği yerini alacaktır\" ifadelerini kullandı.

 

Farklı dönemlerde onarımlar geçiren \"Diyarbakır Surları\"nın tarihten bu yana ilk defa proje çizimlerinin yapılacağını ve kapsamlı onarımlar geçireceğini belirten Vali Toprak, \"Dağkapı Burcunun tüm onarım ve işlevlendirme çalışmalarının Haziran 2013`e kadar tamamlanması hedeflenmektedir. Projenin önemli özelliklerinden biri de insanlığın ortak ürünlerinden belki de en önemli yapı tasarımı olarak karşımıza çıkan 21. yüzyıla kadar her dönemde önemini koruyan \"Diyarbakır Surları\" nın Diyarbakır`ın tarihi gelişiminin ve tüm detaylarının ilgililere bu proje kapsamında yine Surlarda yer alan şehrin giriş kapısı olan bu burçta modern teşhir ve anlatım yöntemlerini kullanarak sunulmasıdır\" dedi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir