• DOLAR 35.469
  • EURO 36.621
  • ALTIN 3057.55
  • ...
Meme Kanseri tedavisinde yeni yöntem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Kadınlarda sık görülen kanser türlerinden olan Meme Kanserinin yaklaşık her 10 kadından birinin yaşamı boyunca karşılaşabileceği önemli bir problem olduğunu belirten D.Ü. Hastaneleri Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Metehan Gümüş, Meme Kanseri tedavisinde son zamanlarda büyük gelişmeler sağlandığını söyledi.


Erken evrede tanı konulan hastaların bu hastalıktan tamamen kurtulmalarının söz konusu olabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Metehan Gümüş, \"Bunun için tedavi uygulayacak ekip ve hastane imkânlarının yeterli olması gerekmektedir. Hastanemiz tüm bu imkanlara sahiptir. Meme kanserinde tüm memenin ve koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılması yakın zamana kadar tek tedavi yöntemi idi. Son zamanlarda memeyi koruyacak tedaviler uygulanmaya başlandı. Bu tedavi yöntemi hastanemizde de uygulanıyor\" dedi.


Meme Kanserinde yeni tedavi yöntemi
D.Ü. Hastanelerinde meme koruyucu ameliyatların yıllardan beri yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Metehan Gümüş, \"Daha önceleri koltuk altına yayılıp yayılmadığını anlayacak bir yöntem olmadığından tüm meme kanseri hastalarının koltuk altı lenf bezleri alınırdı. Koltuk altı lenf nodlarının çıkarılması durumunda ise kolda şişme, hissetmede azalma, kol hareketlerinde kısıtlılık gibi yan etkileri oluşmaktadır.


Günümüzde her hastada koltuk altı lenf nodlarının çıkarılmasına gerek olmadığı ortaya kondu. Fakat bunu yapabilmek için kanserin koltuk altına yayılmadığını doğru bir şekilde göstermek gerekmektedir. Sentinel lenf nodu biopsisi denilen teknik sayesinde dünyada artık sadece kanser koltuk altına yayılmış ise koltuk altı lenf bezleri çıkarılmaktadır. Bu teknik mavi boya ile veya Nükleer Tıp işbirliği ile kullanılan özel bir aletle uygulanabilmektedir. Yurt içi ve yurtdışında birçok büyük merkezde, koltuk altı lenf nodlarını daha doğru değerlendirebilmek için, bu iki teknik bir arada kullanılmaktadır\" Şeklinde konuştu.


Dicle Üniversitesi Hastanelerinde de Genel Cerrahi ve Nükleer Tıp işbirliği ile bu iki tekniği bir arada kullanmaya başladıklarını ifade eden Gümüş, \"Bu sayede Diyarbakır`da meme kanseri tedavisi olacak hastaların koltuk altı lenf nodu değerlendirmesi diğer büyük merkezlerle aynı şartlara getirilmiştir. Sonuç olarak Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, yurtiçi ve yurtdışında eğitim almış öğretim elamanları ve teknik alt yapısıyla Meme Kanseri tedavisinde gelişimini tamamlamış bir hastane olarak bölgemize hizmet vermektedir\" dedi. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir