• DOLAR 34.616
  • EURO 36.649
  • ALTIN 2905.338
  • ...
Üniversiteye İbadet Kompleksi Kuruluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye`de Yaşayan Diller Enstitüsü`nde Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Zazaca eğitiminin verildiği üniversite bünyesinde kurulacak ibadet kompleksi için Türkiye`nin önemli 5 mimar ofisi ve mimarları Mardin`e davet edildi.

Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı Mimarlık Fakültesi`nde Rektör Prof. Dr. Serdar Bedi Omay ile bir araya gelen mimarlar yapılacak olan proje hakkında toplantı düzenledi. Proje hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedi Omay, Artuklu üniversitesi bünyesinde Türkiye`de ilk defa kampus alanında Cami, Kilise ve Yezidi mabedi içinde yer alacak olan bir ibadet kompleksi kurmak için harekete geçtiklerini belirtti.

Üniversite bünyesinde yaklaşık 2 bin öğrenci ve 200 üzerinde akademik ve idari personelin bulunduğunu belirten Omay, "Kampustaki fakülteleşme devam edecek. Bu kadar öğrenci ve personeli buraya yerleştirdikten sonra doğal olarak bu insanların ibadetleri de söz konusudur.

Hem simgesel hem de fonksyönel olarak artık kampüste bir cami inşaatının tesisinin zamanı geldi. Mardin`in kadim tarihi ile ilişkili bir cami yapılması lazım. Hem de işlevsel hem de simgesel olması lazım. Doğrudan bir taklit olmasını arzu etmiyoruz." dedi

Kadim şehir Mardin`in tarihi unsurları temsil etmesi ve taşımasını istediklerini belirten Omay şöyle konuştu: "Caminin aynı zamanda modern Türkiye cumhuriyetinin öğeleri ile mezc olan bu sentes içerisinde işlevsel bir yapı olmasını arzu ediyoruz. Bunun yanında caminin müştemilatı içerisinde bir ibadet kompleksi olacak. Mardin`in çok dinliliği temsil eden aynı zamanda Hıristiyan vatandaşlarımızın ibadetlerini yapabilecekleri bir kilise ve Kadim şehir Mardin içerisinde dini bir topluluk olarak yer alan bir Yezidi ibadethanesi yer alacak bir mabed kompleksi kurmayı planlıyoruz."

Bu genel felsefe içerisinde Türkiye`nin çok önemli 5 mimari ofisini ve onların mimarlarını Mardin`e davet ettiklerini kaydeden Omay konuşmasına şöyle devam etti: "Mimarlık fakültesi öncülüğünde bu temel felsefe içerisinde bir istişare bir tartışma konusunu ortaya koyduk. Hayırlısı ile bu ibadet kompleksinin başta cami olmak üzere nasıl bir yol çizeceğiz. Bu konuda bir çalışma yapacağız.

Diyanet işleri başkanlığı, hem Sayın başbakanımız hem de Mardinliler bu projeye büyük destek veriyor. Üniversite olarak bu işe bütçe koyacaktır. Muhtemelen ortak bir zemin içerisinde dünyadaki bütün Mardin`lilerin üzerinde birleşebileceği modern Türkiye Cumhuriyetinin tarihini taşıyacak ve kendini temsil ettiği mübarek bir ibadet alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye`de ilk defa bir üniversite de çok farklı dinlerin ibadetlerini bir arada buluşturacağız."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir