• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Afrika Birliği (AU) Komisyonu Başkanı: "Ruanda Soykırımı için adaleti sağlayalım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM)  Ruanda soykırımında yüz binlerce kişinin ölümünden sorumlu tuttuğu Felicien Kabuga, geçtiğimiz gün Fransa'da yakalandı.

84 yaşındaki Kabuga'nın, Paris'in banliyölerinden Asnieres-Sur-Seine'de sahte kimlikle yaşadığı evinde gözaltına alındığı bildirildi.

25 yıldır aranan Kabuga'nın, insanlığa karşı suçlarla mücadele eden jandarma ekiplerinin düzenlediği operasyonla yakalandığı belirtildi.

Afrika Birliği (AU) Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat, 1994 yılında Ruanda'da Tutsi'lere karşı soykırımın finansörü olduğu düşünülen Felicien Kabuga'nın tutuklanmasını dönüm noktası olarak gördüklerini belirterek duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Mahamat "Bu son gelişme, gerçekten de insanlığa karşı bu tür iğrenç suçların bir daha asla gerçekleşmemesini sağlamak için ortak çabalarımızda bir kilometre taşıdır. Uluslararası toplumu soykırım, inkârcılık ve dokunulmazlık ideolojisiyle mücadele çabalarını iki katına çıkarmaya davet ediyorum."

Mahamat, azılı kaçak suçluların yakalanması için tüm AB ülkelerin ve uluslararası topluluğun ortak çabalarının sürdürülebilirliğine ve işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Mahamat, "1994'te Tutsi'lere karşı yapılan Ruanda'daki soykırımının kurbanları ve mağdur olanlar için adaleti sağlamaya çalışalım." ifadesini kullandı.

Ruanda’da ne olmuştu?

Ruanda’da 1994’te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Habyarimana’nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmıştı.

Ülkede 100 gün süren katliamda 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmişti.

Fransa, soykırımı yapan Hutu hükümetinin uzun süre destekçisi olduğu için uluslararası kamuoyunda ve ülke içinde eleştiriliyordu. Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand, Le Figaro gazetesine 1998’de verdiği mülakatta, “O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil.” demişti.

Ruanda soykırımı dönemine dair arşivler üzerindeki “Devlet sırrı” yasağının kaldırılmasına rağmen, Mitterrand tarafından ikinci bir yasağın konulduğu ve bu nedenle arşivlere erişilemediği belirtiliyor.

Fransa Anayasa Mahkemesi, Eylül 2017’de Ruanda soykırımı hakkında çalışmalar yapan bir araştırmacının, soykırım dönemine ilişkin cumhurbaşkanlığı arşivlerine erişim talebini reddetmişti.

Felicien Kabuga daha önce Birleşmiş Milletler Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 1997'de yedi soykırım, soykırım suç ortaklığı, soykırım yapmaya teşvik, soykırım yapma girişimi, soykırım yapma komplosu, zulüm ve imha ile suçlanmıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir