• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Adıyaman İl Müftüsü Taşçı "Bir ömre bedel Kadir Gecesi’ni en güzel şekilde ihya edelim”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ramazan ayının diğer aylara göre Müslümanlar için apayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Taşçı, bu ayda Kur'an-ı Kerim'in indirilmiş olması ve Kadir Gecesi’ni içinde barındırmış olması kıymetini daha da artırdığına dikkat çekti.

Ramazan ayının her anının kıymetli olduğunu belirten Taşçı “Cenab-ı Allah'ın ifadesiyle Ramazan kendisinde Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Ramazan'ın yeryüzü ile bizlerle, kalplerimizle, gönüllerimizle ve insanlıkla buluşma mevsimi olan bir Ramazan'a daha lütfu ve keremiyle bizleri kavuşturdu. Ramazan'ı şerif tamamı hayırlarla rahmetle dolu olan, biz inanlar için Cennetin kapılarının ardına kadar açıldığı, Cehennemin kapılarının kapatıldığı, hayatı inananlara ve insanlığa zindan eden şeytanların zincirlere vurulmuş olduğu ay olan ama hepsinden önemlisi Kur'an'ın kendisinde inmiş olduğu mübarek bir aydır. Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesselem) bize Ramazan'ı anlatırken, 'Ramazan öyle mübarek, öyle muazzam bir aydır ki kendisinde bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir Gecesi'ni barındırır.' buyurmak suretiyle Ramazan-ı şerifin tamamı mübarektir, tamamı muazzamdır. Ama son 10 günü Müslümanlar için daha bambaşka bir değerlidir ve kıymetlidir.  Son 10 gün içerisinde de en kıymetli, en değerli zaman dilimi Rabbimizin Kadir suresinde de bildirdiği ve indirdiği gibi Kadir Gecesi'ni barındırır ve Kadir Gecesi ayrıca Ramazan'ı şerife değer katan zaman dilimlerinden birisidir.” dedi.

“Bu gece inanılarak ihya edilirse geçmiş günahlar af olunur”

Peygamber Efendimizin hadisleriyle gecenin öneminde dikkat çeken Taşçı, şunları söyledi:

“Rabbimiz Kadir suresinde 'Şüphesiz biz bu Kur'an'ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Habibim Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen nereden bileceksin! Kadir Gecesi içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bin aydan daha hayırlıdır.' buyuruyor. Kadir; kıymet manasındadır. Yani kadri ve kıymeti hiçbir şeyle ölçülmez. Onun için tefsirlerde bu ayeti celileyle ilgili şöyle güzel bir söz vardır. 'Allah kadri yüce olan bu Kur'an'ı, kadri yüce olan melek Cebrail'le, kadri yüce olan Peygamber Efendimiz ve yine kadri yüce Peygamber Efendimizin ümmetine indirmiştir. Uyulmak suretiyle bu gecenin bir kadir ve kıymet gecesi olduğunu efendim bizlere en güzel bir şekilde anlatmaktadır. Ayetin devamında 'Kadir Gecesi öyle bir gecedir ki bin aydan daha hayırlıdır.' Bin ayı hesap ettiğimiz zaman ortalama 60 ile 80 sene arası ortalama bir ömre bedeldir. Öyle bir gece ki, bu öyle bir zaman dilimi ki ruhuna ve manasına uygun bir şekilde icra edildiği zaman, ihya edildiği zaman, bir ömür boyu bir ömrü ibadetle geçirmiş manasına gelen bir gecedir. Onun için Peygamber Efendimiz, 'Her kim Kadir Gecesi'ni inanarak ve mükafatını da yalnız Allah'tan bekleyerek ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır.’ müjdelediği bir zaman dilimidir.”

“Bu gece kulların kader çizgilerinin çizileceği bir gecedir”

Taşçı, “Kadir Gecesi, İbn-i Abbas'tan gelen bir rivayette bu gece kulların kaderinin, kader çizgilerinin çizilecek bir gecedir. Yani önümüzdeki sene Kadir Gecesi ne kadar öleceklerin, kalanların, hacca gidecekler, umreye gidecekler, evlenecekler, boşanacaklar… kader çizgilerimizin çizildiği gece manasına geldiğini diyebiliriz. Yine kader kelimesinin, kadir kelimesinin bir başka manası da daralma manasındadır. Cenab-ı Allah ayeti kerimde 'O öyle bir gecedir ki, o gece başlarında Cebrail Aleyhisselam olduğu halde melekler yeryüzüne iner de iner.' buyuruyor. Kadir Gecesi, güneşin batımı ile beraber imsak saatine kadar yeryüzüne melekler yağmur gibi yağar. Tefsirlerde izah edildiğine göre melekler yeryüzüne öyle iner ki artık yeryüzü meleklere dar gelir, artık yeryüzü melekleri almaz hale gelir. İşte onun için bu gecenin bir manası da daralma gecesidir. Tefsirlerde geçen güzel müjdeli bir haber var. Kadir Gecesi'ni ihya ederken, Kadir Gecesi'ni yaşarken ibadetler, tesbihatlarla geçirirken, kendinizde bir titreme hali hissederseniz bilin ki o anda meleklerden birisi sizinle müsamaha yapıyor demektir.” şeklinde konuştu.

"Bu Gece olmasaydı ayaklarımızda zincirlerle köle pazarlarında satılabilirdik"

İslam'ın yeryüzüne inmesiyle insanlığın değer bulduğunu, köle olarak satılmaktan kurtulduğunu dile getiren Taşçı, bu gecenin bambaşka kıymetli bir gece olduğunu söyledi.

Açıklamasının devamında, Taşçı, “Bu gece bambaşka bir gece ve bu gece kadir kıymet gecesidir. Çünkü 14 asır önce bu gece yaşanmadan, İslam'ın ilk emirlerini Peygamberimize bildirmeden önceki insanlığın Mekke'nin ve Arap yarımadasının halini düşündüğümüz zaman ne kadar kıymetli olduğunu görürüz. Düşünün ki insanlar su yerine içki çeşidini tüketiyorlar. Düşünün ki insanlar Kâbe’nin etrafında kadınlı erkekli çırılçıplak tavaflar yapıyorlar. İnsanlar kollarında, bacaklarında, boyunlarında zincirlerle, prangalarla köle pazarlarında satışa arz ediliyor. Buna benzer bir sürü tablo ile karşılaşırdık. Eğer 14 asır önce bu gece olmasaydı.” dedi.

14 Asır önce bu gece olmasaydı birer ayyaş olabilirdik

İslam'ın yeryüzüne gönderilmesi ve Kadir Gecesinin insan ömrüne verdiği değeri hatırlatan Taşçı "Bu gecenin öncesinde insanların kız çocuklarını diri diri toprağa gömdükleri bir zaman diliminden sonra Kur'an-ı Kerim'in gelmesiyle, İslam'ın yeryüzü ile buluşması ile beraber Kabe'deki o kadınlı, erkekli tavaflar son bulmuş. İçkinin her çeşidi haram kılınmış, diri, diri toprağa gömülen o kız çocuklarının ayaklarının altına Cennet yerleştirildiği için bu gece Kadir ve kıymet gecesidir. Bunu anlayabilmek için şayet 14 asır önce bu gece olmasaydı belki sofrasında içkinin her çeşidini olduğu birer ayyaş olabilirdik. Allah korusun eğer 14 asır önce bu gece olmasaydı ayaklarımızda, kollarımızda bacaklarımızda, boyunlarımızda zincirlerle köle pazarlarında satışa arz olunan birer köle olabilirdik. Kâbe'nin etrafında kadınlı, erkekli çırılçıplak tavaf yapan o bedbahtlardan birisi de bizler olabilirdik. İşte onun için bu gece bir ömre bedel gecedir ve bu gece asla gaflete uykuyla getirilmeyecek bir gecedir.” dedi.

"Kadir gecesini son 10 günün tekli gecelerinde aramak gerekir"

Bazı rivayetlere göre Ramazan'ın her gecesinin bir Kadir Gecesi olduğunu ancak Peygamber Efendimizin son 10 gününde itikafa girdiğini hatırlatan Taşçı "27’nci gecesi diyoruz. Bu da kesin değil. Peygamber Efendimizin rivayetlerinin tamamına baktığımız zaman bir kısım rivayetlerde Ramazan gecelerinin tamamının Kadir Gecesi olabileceği, yine başka rivayetlerden ‘Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on gününün tekli gecelerinde arayın.’ Buyurmaktadır. Çünkü ağırlıklı rivayetler Ramazan'ın son 10 günün tekli gecelerinde. İşte onun içindir ki Peygamber Efendimiz Hazreti Ayşe'nin bize müjdelediği Peygamberimize tanıttığı rivayette Ayşe validemiz, 'Ramazan’ın son 10 günü geldiği zaman Allah Resulü gecelerin tamamını ihya ederdi. Hem de ailesiyle ile beraber ihya eder ve ibadette aşırı giderdi.’ Oruç farz olduktan sonra Peygamber Efendimiz, Ramazan'ın son 10 günün tamamını itikafta geçirdi. Neden? Kadir Gecesi'ni ıskalamamak adına. Çünkü o bile Kadir Gecesi’nin kesin 27’nci gece olduğunu bilmiyordu. Gizlenmiş çünkü.” ifadelerini kullandı.

‘Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil’

Kadir Gecesinin gizli tutulmuş olmasından dolayı Ramazan'ın her gecesinde Kadir Gecesi’ni aramak gerektiğini belirten Taşçı, şunları söyledi:

“Onun için bizim büyüklerimiz, arif insanlar 'Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil.' demişler. Onun için bu gece başka gecelere benzemez, bu gece bir ömre bedeldir. Onun için bu gecemizi inşallah Ramazan'ın sonuna kadar olan gecemizi daha farklı, daha bir aşkla ve şevkle daha fazla Rabbimizle beraber olarak, daha fazla Kur'an ile beraber olarak, manası ile beraber olarak Ramazan'ın sonuna Kur'an ve manası ile buluşmuş boyası ile boyanmış bir şekilde inşallah ayrılmanın çalışmasını, gayretini yapacağız. Başlarında Cebrail olduğu halde melekler o gece yeryüzüne her bir işin takdiri için yeryüzüne sağanak halinde iner. Yani melekler gelmiş bizim Rabbimizle beraberliğimizi kontrol etmek için, bizim Allah'ın kitabıyla haşır neşir olmamızı kaydetmek için, bizi ziyaret etmek için Kadir Gecesi'ni bu ümmet nasıl ihya ediyor, buna şahitlik etmek için melekler yeryüzüne inerken, bir Müslümanın gaflette uyuması, o geceyi uykuya feda etmesi, heba etmesi bir Müslümanın şanına yakışmaz.”

“Kadir Gecesi bir selamdır”

Müslümanların bu gecede Allah’a kulluk etmeleri gerektiğini belirten Taşçı “Kadir Gecesi bir selamdır, bir güzelliktir, bir ferahlıktır ta ki fecir sökünceye, imsak atıncaya, sabah oluncaya kadar böylece esenlik, rahmet ve merhamet bir rüzgâr misali yeryüzüne iner de iner. Ve o gün bir serinliktir, selamettir ne güzelliktir buyuruyor Rabbimiz. Öyle bir geceki hakkında müstakil ayet inen tek gece Kadir Gecesi’dir. Onun için bu gecemizi inşallah hep beraber ihya edelim. Varsa kaza namazları kılacağız, Cenabı Allah'ın 'Ramazan öyle bir aydır ki kendisinde Kur'an inmiştir.' dediği Kur'an ile buluşacağız, Kur'an-ı Kerim okuyacağız. Aynen 14 asır önce Hira'da Peygamber Efendimize indiği gibi inşallah bizlerinde kalplerimize, gönüllerimize, evimize, ocağımıza; çoluğumuza çocuğumuza, eşimize, ticaretimize, siyasetimize ve çevremize ve toplumumuza yeniden Kur'an'ın nüzul için Allah'a yalvaracağız.” dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir