• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Fitrelerinizi vermeyi unutmayın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Halk arasında fıtır sadakası denilen fitre ibadeti ramazan ayını yaşamanın şükrünü ifa etmek maksadı ile mal ile yapılan bir ibadettir.

İlk dönem Müslümanları ramazan ayında o kdar büyük bir coşku yaşarlardı ki Ramazan ayına ulaştıkları için ailedeki tüm fertler için sadaka verirlerdi.

Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelîler’e göre fitre vermek farz, Hanefilere göre vacip olan bu ibadette ailenin tüm fertleri için bağışta bulunulur.

İbn Abbas fitre ile ilgili olarak: “Resûlullah fitreyi, oruç tutanı anlamsız ve çirkin davranışlardan temizlesin, fakirlere de yiyecek bir lokma olsun diye farz kılmıştır” (Müsned, II, 277; V, 432). Bazı âlimler, bu sözdeki mânanın ilhamıyla fitreyi namazın eksiklerini telâfi eden sehiv secdesine benzetmişlerdir.

Peki Fıtır sadakası vermek isteyen vatandaşlar 2020 yılı için hangi miktarda yardımda bulunacak?

 Diyanet İşleri Başkanlığı daha önce yaptığı açıklamada “ Fıtır Sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 27.00 TL olarak belirlenmesine karar verildi.” İfadelerini kullanmıştı.

GEÇEN YIL FİTRE NE KADARDI?

2011 yılında: 7.5 TL
2012 yılında: 8,5 TL
2013 yılında: 9.5 TL
2014 yılında: 10 TL
2015 yılında: 11.5 TL
2016 yılında: 15 TL
2017 yılında: 16 TL
2018 yılında: 19 TL
2019 yılında: 23 TL
2020 yılında: 27 TL

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır  Vacip oluşu, sünnetle sabittir 

KİMLERİN FİTRE VERMESİ GEREKİR?

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir 

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir