Siirtlilerin ilgi gösterdiği yayla muzu fiyatıyla cep yakıyor
Siirt’in yüksek dağlarında yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği söylenilen uçkun (Yayla Muzu), yaklaşık 20 gündür tezgâhlardaki yerini aldı.
Halk arasında "Yayla muzu" olarak tabir edilen ve birçok hastalığa şifa olduğu belirtilen ilkbahar meyvelerinden uçkun, Siirt'te seyyar satıcıların tezgâhlarındaki yerini aldı. Uçkun, köylülerin geçim kaynağı olmakla beraber şehirdeki işsizlere de ekmek kapısı oluyor.
Siirt'in yüksek dağlarında bulunmasının yanı sıra özellikle Pervari ve Şirvan ilçelerinin yüksek kesimlerinde yetişiyor. Dağlardaki karların erimesiyle köylüler tarafından toplanarak şehre getirilen ve birçok hastalığa faydalı olması sebebiyle, fiyatı cep yaksa da vatandaşın uçkuna olan ilgisi büyük.
Fiyatı yüksek olmasına rağmen yayla muzuna ilginin büyük olduğunu belirten uçkun satıcıları, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa şifa olduğunu ifade ediyorlar.
"Dağlardaki kar eridikten sonra yayla muzu ortaya çıkıyor"
Geçen seneye oranla uçkun fazla bulunmadığı için fiyatının pahalı olduğunun ifade eden Salih Oğuz, birçok meyve ve sebze bol olmasına rağmen fiyatların yüksek olduğuna dikkat çekti.
Oğuz, “Uçkun, her derde devadır. Biz Arapça bu meyveye Rebes diyoruz. Mide, şeker, kabızlık rahatsızlığına çok faydası vardır. Bu meyve genelde Siirt’in Pervari ve Şirvan’ın yüksek dağlarının yanı sıra Bitlis, Tatvan ve Van ilinin soğuk ve yüksek kesimlerinde yetişir. Dağlardaki kar eridikten sonra yayla muzu ortaya çıkıyor. Ben 2 kilogram aldım, evde çocuklarla birlikte yiyeceğim. Geçen seneye göre fiyat pahalı.” dedi.
"Yayla muzu köylüler için geçim kaynağı ve toplaması da oldukça zahmetli"
Köylüler geçimlerini sağlamak amacı ile yüksek dağlardan topladıkları bu meyveyi uçkun satıcılarına getirdiklerini ifade eden Yılmaz Aslancı, bu şekilde iki tarafın da kazançlı çıktığını ve ekmek paralarının çıktığını kaydetti.
Uçkun’un bir nevi doğal bir ilaç olduğunu ve birçok hastalığa da iyi geldiğini belirten Yılmaz Aslancı, “Mide, şeker ve tansiyon gibi hastalıklara iyi geldiğini biliyoruz. İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Siirt’in Şirvan bölgesindeki dağlarda, doğal olarak yetişen bu meyve, yayla muzu veya uçkun olarak adlandırılıyor. Bu sene verim az olduğu için fiyatı yüksek. Uçkun toplamanın çok büyük zorlukları var.” diye konuştu. (İLKHA)