Türkiye'de kurbağaların nesli tehlikede: "İnsanlık üzerinde yıkıcı bir etki olabilir"
Uzmanlar, kontrolsüz su kurbağası avının Türkiye'de domino etkisi oluşturabileceğine ve nüfusu hala stabil olan diğer canlı türlerin yok olmasına, insanlığın refahı üzerinde yıkıcı bir etkiye neden olabileceğine dikkat çekiyor.
Ege Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, New York Eyalet Üniversitesi, Stony Brook ve hükümet uzmanları tarafından gerçekleştirilen bir araştırma Türkiye'deki kurbağa neslinin büyük bir tehlikede olduğunu gösterdi.
Araştırmaya göre, geniş bir şekilde yapılan avları nedeniyle bu amfibi (hem suda hem de karada yaşayabilen hayvanlar) kurbağaların, Türkiye'nin güneyindeki Ceyhan ve Seyhan nehirlerinin ağız bölgelerindeki nüfusu, 2013'ten 2015'e kadar yıllık ortalama yüzde 20 düştü. En uygun tahminlere göre, yüzde 90 olasılıkla, 2050 yılına kadar Adana ilindeki Seyhan rezervuarından su kurbağaları tamamen yok olacak. Gidişat düzelmezse, 12 yıl içinde nesilleri yok olacak.
Araştırmanın yazarlarından Kerim Çiçek, kontrolsüz kurbağa avcılığının Türkiye'de domino etkisine neden olabileceğine ve nüfusu hâlâ stabil olan diğer türlerin yok olmasına neden olabileceğine dikkat çekti.
"İnsanlığın refahı üzerinde de telafi edilemez ve yıkıcı bir etkisi olabilir"
Çiçek, "Amfibilerin sayısındaki azalma, sadece doğal ekosistemler üzerinde değil, aynı zamanda insanlığın refahı üzerinde de telafi edilemez ve yıkıcı bir etkisi olabilir." ifadesine dikkat çekti.
Benzer bir durumun Fransa'da meydana geldiğini ve şu anda ABD ve Endonezya'da gözlendiğini belirten Çiçek, avlanma yasağı ve başka önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.
Bilim adamlarına göre, çiftleşme mevsiminde kurbağa yakalama ve normal dönemlerde kota koyma yasağı, 30 gramdan daha hafif yenilebilir kurbağaları ihraç etme yasağı ve kurbağa çiftlikleri oluşturma uygulamaları Türkiye için etkili olabilir.
Öte yandan uzmanlar, sadece kurbağaların yakalanması yasağının getirilmesinin tek başına çok etkili olmayacağına dikkat çekiyor. Uzmanlar, Fransa ve Romanya'da yenilebilir kurbağaların yakalanmasının yasaklanmasının ardından, avlanma yasağının olmadığı Hindistan ve Bangladeş'in ihracatının daha çok arttığını belirtiyor. Hindistan ve Bangladeş'te de yasaklandığın da bu kez ivme Endonezya ve Çin'e kayıyor.
Türkiye'de yenilebilir su kurbağaları 40 yıldır yakalanıyor. Her yıl, başta AB ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere ülke ekonomisine yaklaşık 4 milyon dolar kazandıran 36 milyondan fazla kurbağa ihraç ediliyor. (İLKHA)