• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Kremlin’in üzerindeki kara bulutlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Kremlin sahibinin kabusları bitmek bilmiyor. Önce petrol, sonra Covid-19, şimdi ise iktidar yarışları başladı. Kremlin sahibi için sonun başlangıcı başladı mı? İlk defa reytingi yüzde ellinin altına düştü. Rusya’da neler oluyor...

20 yıl Kremlin’i elinde tutan Putin’in iktidarı hiç almadığı kadar eleştiriler almaya başladı. Gücü “petol parası”na dayalı olan Putin’i; Batı tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlar, Suriye ve Libya savaşı, hızla düşen petrol fiyatları ve sonunda Covid-19 nedeniyle duran ülke ekonomisi epeyce güçsüzleştirdi. Yirmi yıl önce Putin’in iktidara gelirken Rus vatandaşlarına vaad ettikleri ise gerçekleşmedi. Eğitim, Sağlık, Tarım, Ağır Sanayi ve Bilimde bir ilerleme kaydedilmezken petrol, doğal gaz ve diğer yeraltı madenlerinden elde edilen gelirlere rağmen kişi başına düşen milli gelir bile değişmedi. Putin’in iktidarı döneminde ülkeyi terk etmek zorunda kalan eski KGB ajanlarının son dönemde başlattığı “Putin karşıtı kampanya”nın halkta ve bazı siyasetçilerde destek görmesi Kremlin’e ciddi rahatsızlık verdi. Bugün Kremlin’in halka lanse ettiği gibi, kimsenin Rusya’ya saldırmak veya savaş açmak peşinde olmadığını anlatan Putin karşıtı eski ajanlar, Rusya’nın tek sorununun, uluslararası ticareti kontrol etme isteği ve uluslararası hukuka uymamasının olduğunu anlatmaya başladılar. Petrol ve doğal gazdan elde ettikleri gelirleri övünerek anlatan iktidar, bu gelirleri neden karantina döneminde halka yardım etmek için değil de Suriye ve Libya gibi Rus halkıyla hiç bir alakası olmayan savaşlara harcıyor, sorusu artık Rusya’nın gündemine oturmuş durumda. Putin’in tehdit ve şantaj politikaları, Batı ve Rusya arasında Rus oligarkhların hiç benimsemedikleri ciddi çekişmelere sebep olmuştur. Putin yirmi yıl içinde petrol ve doğal gaz ile elde edilen gelirlerle adeta uyuşturucu baronu Pablo Escobar gibi istediği her şeyi elde etmeye alışmıştır. Şuanda Putin’in istediği şey ise Ukrayna ve Beyaz-Rusya’nın ilhakıdır. Putin’i ve Kremlin’in stratejisini çok iyi tanıyan ve onu yakından takip eden eski KGB ajanlarının söylediklerine göre, Putin’e yakın oligarkhların ikaz ve uyarılarına rağmen Putin bu isteğinden vazgeçmiyor. Oligarkhlar artık Putin’siz bir çözüm aramakta.

Putin’in sonunun başlangıcı

OPEC anlaşmasından Rusya’nın çekilmesi Putin’in ilk hatası oldu. Çünkü, Putin meslektaşı Donald Trump’tan yardım istemek zorunda kaldı. Trump, S. Arabistan ile arabuluculuk yaptı ama, Putin prestijini çizmiş oldu. Fakat, petrol fiyatları yine düşmeye devam etti. Kremlin bir önlem alamaz hale geldi ve Sibirya’daki petrol üretimini durdurmak zorunda kaldı. İkinci hata ise Covid-19 pandemisine erken tedbirler almamak oldu. Ayrıca, tüm dünya Covid-19 nedeniyle kendi vatandaşlarına yardım ederken Kremlin yine sınıfta kaldı. Rus halkı ‘Rusya’nın kurtarıcısı’ Putin’den rahatlatacak bir açıklama beklerken Putin sadece karantinayı ilan etti, yardımdan hiç bahsetmedi. En büyük hatası ise “durum kontrol altındadır” demesi oldu. Fakat, durum kontrolden çıktı. Şuanda Rusya’da günlük 10-11 bin vaka tespit edilmeye başlandı. Hastaneler yetmiyor, tedavi için para yetmiyor. Ayrıca, Putin yaptığı son açıklama ile karantinayı sona erdirdi. Resmi açıklamalara bakılırsa, Rusya’da her şey yolunda ve Covid-19 ile mücadele çok güzel yürütülüyor. Fakat, tüm yetkililer çizilen portre hususunda hemfikir değil.

Putin’in yeni rakipleri

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Putin’e rağmen bir açıklama yaparak Kremlin’i yalanladı. Rusya’da ilk defa bir bürokrat Putin’e karşı çıkmış oldu. Sobyanin, durumun çok ciddi olduğunu, Moskova’nın buna hazır olmadığını ve vatandaşlarına acil yardım etmek gerektiğini açıkladı. Sobyanin tek başına böyle bir açıklama yapacak kadar bilgisiz değildir. Sobyanin’in arkasında Putin’e küsen oligarkhların olduğu söyleniyor. Ayrıca, Putin’in stratejisiyle hemfikir olmayan biri daha var. O da Rusya Federal Güvenlik Servisi Başkanı Borotnikov’dur.

Borotnikov’un arkasında ise “20 yıllık Putin’in yönetimi Rusya’yı çıkmaza soktu, diyen Sergey Stepaşin’in olduğu biliniyor. 1999’da Boris Yeltsin, döneminin FSB Başkanı Sergey Stepaşin’in yerine geçici Başbakanlık görevini yürüten Putin’i atamıştı. Böylece, Rusya’da önümüzdeki seçimlerde Putin’e rakip olacak iki grup belirlemiş oldu. Şuanda sosyal medyada yürütülen kampanyalarda Putin’in karizması tamamen çizilmiş oldu. Putin ise geç olsa da hatalarını düzeltmek için uğraşıyor. Putin son yaptığı açıklamada, 1 Haziran'dan itibaren üç ila 15 yaş arası çocukları olan aileler, 10 bin ruble tutarında bir kerelik ödeme alabilecekler, dedi. Fakat, Kremlin’in yardım paketi geç kalmış gibi gözüküyor. Rus oligarkhların arasında dolaşan söylemlere göre, bir dahaki Rusya Başkanlık seçimlerinde Putin’in siyasi kariyerine son verilecek. Çünkü, Putin’in yürüttüğü siyasetinden dolayı Batı’nın uyguladığı ekonomik yaptırımlardan dolayı oligarkhlar, “NON GRATA”, bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması ülkenin yerel hükumeti tarafından yasaklanan yabancı kişiler haline gelmiştir. Dolayısıyla, yakında oligarkhlar ve Putin arasındaki savaşa şahit olabiliriz. Unutmayın, her şey gazetelerde ve televizyon kanallarında görüldüğü gibi değildir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir