• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Virüs dalga dalga TEDBİRE ALIŞALIM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy – DOĞRUHABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Mayıs 2020'deki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından, koronavirüsle mücadelede normalleşme süreciyle ilgili açıklamalarda bulunmuş, şartlarının sağlanmasıyla bazı işletmelerin 11 Mayıs'ta faaliyete geçebileceğini belirtmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçiş yapılacak dönemi "Kontrollü Sosyal Hayat" olarak adlandırmıştı. Bu çerçevede koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan berber, kuaför, alışveriş merkezleri ile giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler kontrollü şekilde yeniden faaliyete başladı. Peki, kontrollü normalleşmenin koronavirüs salgınında 2. dalgayı tetiklemesi mümkün mü? Bu konuda açıklamalarda bulunan uzmanlar, ikinci bir koronavirüs dalgasının önüne geçebilmek için tedbirlere riayet edilmesi uyarısı yapıyor. Tedbirlerin alışkanlık haline getirilmesi gerektiğine vurgu yapan uzmanlar sosyal mesafenin gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

RANDEVU SİSTEMİYLE BERBERLER MESAİYE BAŞLADI

21 Mart'ta tedbir amaçlı geçici bir süreliğine kapatılan berber ve kuaför salonları, yaklaşık 2 aylık bir sürenin ardından yayınlanan genelgeyle tekrar açıldı. Türkiye genelinde berber ve kuaförler, 50 günlük bir sürenin ardından dün dükkânlarının kepenklerini açarak mesaiye başladı. Yeniden tarak ve makaslarını ellerine alan berberler, yeni dönemde belli kriterlere göre hizmet verecek. Kontrollü normalleşme kapsamında, berberlerin açılmasıyla sabahın ilk saatlerinde gelen müşteriler, hijyen kuralları kapsamında tıraşlarını olurken ilk randevuyu alma şansına sahip vatandaşların mutluluğu yüzlerinden okundu.

PAZAR YERLERİ GENELGESİ

İçişleri Bakanlığının, 7 Mayıs 2020'de yayımladığı genelgeyle pazar yerlerinde giyim, oyuncak, çiçek, fide, züccaciye ve nalburiye malzemelerinin satışına yönelik kısıtlama da dün itibariyle kaldırıldı. Söz konusu malzemelerin satışını yapacak pazarcı esnafı, daha önceki yayımlanan genelgelerle mevcut pazar yerleri için getirilen, her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olması şartı, pazarcı esnafının ağız ve burnunu kapatacak şekilde maske kullanması tedbirleri başta olmak üzere belirlenen tüm kurallara uyacak.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ DE AÇILDI

Koronavirüs salgını nedeniyle geçici süre kapatılan alışveriş merkezleri de (AVM) dün itibariyle kapılarını açtı. Bilim Kurulunun tavsiye kararı ile kademeli olarak kapatılan alışveriş merkezleri, açılması tepkilere neden olsa da müşterilerini ağırlamaya başladı. Daha önce market, eczane ve hijyen ürünleri satan firmalar dışında hizmetlerini durduran AVM'lerde, restoran, kafe, spor ve eğlence sektörü dışındaki iş yerleri faaliyet gösterecek.

İSTANBUL'DA ÇARŞI-PAZARDA YOĞUNLUK!

Bazı alanlarda normalleşme adımlarıyla dün "kontrollü sosyal hayat"a geçilen İstanbul'da, çarşı ve pazarlardaki hareketlilik dikkati çekti. Kentin en işlek noktalarından Beşiktaş Çarşı, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde esnaf, iş yerlerini temizleyerek güne başladı. Normal hayata dönüş için hazırlıklara başlayan esnaf dışında sabah saatlerinde yoğunluk yaşanmadığı için sosyal mesafede sorun olmadı. Ancak Tarihi Mısır Çarşısı'nın yanında olan dükkânlarda yoğunluk gözlendi. Karagümrük Semt Pazarı'nda da sabah saatlerinden itibaren yoğunluk görüldü. Pazarcı esnafı ve müşteriler maske takarak alış veriş yaparken zabıta ekipleri de megafonla sosyal mesafe ve maske konusunda uyarı yaptı. Öte yandan öğle saatlerine doğru Karagümrük, Balat ve Eminönü'nde trafik yoğunluğu yaşandı. Gün içerisinde dışarı çıkan vatandaşların sayısının da arttığı görüldü. Eminönü'nden Sultanahmet Meydanı'na çıkan yollarda da araçlar yoğunluk oluştururken, bu güzergâhtaki iş yerlerin birçoğunun açık olduğu dikkati çekti. Beyazıt Meydanı ve Beyazıt Camii çevresinde alışveriş yapan vatandaşların yoğunluğu dikkati çekerken, sosyal mesafe kurallarına uymadıkları, maske takmadıkları gözlendi. Laleli ve Çemberlitaş'ta da dükkânların çevresinde yoğunluk yaşandı, buradaki vatandaşların da sosyal mesafeye dikkat etmediği görüldü.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir