• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
Gaziantep’te "zimem" geleneği ile vatandaşların fırın borçları ödendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Osmanlı döneminde padişahın görev verdiği kişiler tarafından yoksulların bakkal ve diğer yerlere olan borçlarını kapatma uygulaması Ramazan ayının da manevi etkisiyle Türkiye’nin birçok yerinde tekrar uygulanıyor.

 

Bu kapsamda Gaziantep’te de Şahinbey Belediyesi, ihtiyaç sahiplerinin borçlarını kapattığı ve “zimem defteri” olarak adlandırılan geleneği hayata geçirdi.

Belediyenin girişimleriyle başlatılan çalışma kapsamında 340 fırın Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun da katılımıyla ziyaret edildi. Fırınlarda, 7 bin 20 ailenin borcu hesaplandı ve ailelerin borçları ödendi.

Ödeme yapılan fırınların camlarına, “Bu fırında vatandaşa ait olan tüm borçlar, 10 Ekim tarihi itibariyle Şahinbey Belediyesi tarafından ödenmiştir.” yazılı afişi asıldı.

Çalışmalara bizzat katılan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, yaptığı açıklamada, on bir ayın sultanı olan Ramazan ayındaki yardımların yerine ulaştırılması ve Covid-19 nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntıya giren vatandaşlara destek amacıyla hayata geçirilen projede, Osmanlı dönemindeki gelenek olan 'zimem defteri'nden esinlenildiğini söyledi.

Tahmazoğlu, “Şahinbey ilçemizde bulunan tüm fırınların tamamı zabıta ekiplerimiz ve sosyal yardım ekiplerimiz tarafından ziyaret ediliyor. Burada vatandaşlara ait olan borçlar, defterlere kayıtlı borçların hepsi hesaplanıp, paraları Şahinbey Belediyemiz tarafından ödeniyor. Böylelikle hem Osmanlı geleneği olan ‘zimem defteri’ uygulamasını hayata geçirmiş oluyoruz hem de vatandaşlarımızın esnafa olan borçlarını kapatıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Belediyenin “zimem defteri” çalışmaların yanında, Covid-19 salgınından etkilenen vatandaşları da yalnız bırakmadığını belirten Tahmazoğlu, “Biz, zaten daha önce belediye olarak 7 bin vatandaşımıza bin TL nakdi yardım yaptık. 3 ay önce de 750 lira yapmıştık. Bu süreçte iş yeri kapanan berber, kuaför, kahvahane, kıraathane, okul kantinleri, öğrenci servisleri ve benzeri işyerlerine biner TL nakdi yardım yapmıştık. Şimdi de vatandaşlarımızın fırınlara olan borçlarını kapatıyoruz.” dedi.

Şahinbey Belediyesi’nin fırıncılara yönelik başlattığı “zimem defteri” uygulamasından çok memnun olduklarını belirten fırıncı esnafı ise şunları söyledi: “Osmanlı dönemindeki ‘zimem defteri’ uygulamasını Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu da gerçekleştirdi. Böylece hem vatandaş hem de esnaf sevindi. Vatandaşın borcu silindi, bizlerin ise alamadığı paralar tahsil edilmiş oldu. Uzun bir süredir borcunu ödeyemeyen hatta borcu olduğu için fırının önünden bile geçemeyenler vardı. Vatandaşlar Şahinbey Belediyesi’nin borçları ödediğini duyunca oldukça sevinip Tahmazoğlu’na dua ettiler. Bizde fırıncı esnafı olarak yapılan bu uygulamadan dolayı Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’a ayrıca teşekkür ederiz.”(İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir