• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Malatya'da 12 öğrenci uzaktan eğitimle hafız oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus salgını nedeniyle Türkiye’de de okullar tatilmiş ve Eba TV üzerinden uzaktan eğitim verilmeye başlanmıştı.

Malatya’da Kur’an Kurslarında hafızlık okuyan öğrenciler ve hocaları bu süreçte büyük bir azim ve örnek teşkil ederek, uzaktan eğitime başladılar. WhatsApp üzerinden canlı olarak eğitim alan ve dersleri takip edilen Battalgazi de 5, Yeşilyurt’ta 5 ve Darende ilçesinde 2 olmak üzere 12 öğrenci hafız oldu.

Öğrenci ve hocaların yanı sıra en büyük takdirin anne babalara ait olduğunu belirten Malatya İl Müftüsü Veysel, Işıldar, ezberlenen Kur’an- Kerim’in emir ve yasaklarını iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Malatya Yeşilyurt İlçe Vaizi ve Yeşilyurt Kur’an Kursları Koordinatörü Seher Can, Coronavirus salgını tedbirleri kapsamında kursların kapandığı için üzüldüklerini ama uzaktan eğitime başlandığı için sevindiklerini söyledi.

Bu süreçte uzaktan eğitim sürecini daha iyi değerlendirmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten kurs hocaları, hafızlık yapan öğrencilerin eğitimlerine ara vermediklerini söyledi.

Hafızlığın gönül işi olduğunu, sabırlı, uzun süreçli olduğunu ve bunun farkında olunması gerektiğine dikkat çeken Hafız öğrenciler, hafızlığa başlandığında Allah’u Teâlâ’nın (Celle Celaluhu) yardım ettiğini dile getirdiler.

İyi bir neslin yetişmesi için çocuklarını hafızlığa gönderdiklerini ve hafız olan çocuklarıyla gurur duyduklarını dile getiren aileler, çok sevinçli olduklarını belirttiler.

"654 öğrencimiz hafızlık eğitimini alıyor"

Malatya’da 257 Kur’an Kursunun bulunduğunu, bunlardan 9’u kız 4’ü erkek olmak üzere 13’ü hafızlık kursu olduğunu aktaran Işıldar, sadece yatılı hafızlık Kur’an kurslarında eğitim gören öğrencilere uzaktan eğitimin verildiğini söyledi. Işıldar, bu kurslarda 654 öğrencinin hafızlık eğitimin aldıklarını, bu kursların şimdiye kadar 45 hafız verdiğini söyledi.

Uzaktan eğitimle 12 öğrenci hafız oldu

Covid-19 salgını nedeniyle verdikleri uzaktan eğitimin semeresini aldıklarını dile getiren Işıldar, 12 öğrencinin uzaktan eğitimle hafızlık eğitimini bitirdiklerini söyledi.

"Kur’an-ı Kerim’in en büyük mucizeleri, okunan bir vahiy ve ezberlenebilir olması"

Kur’an-ı Kerim’in vahiy metluğ yani okunan bir vahiy olduğunu belirten Işıldar, "Rabbimizin indirmiş olduğu diğer ilahi kitaplardan ayrılan en önemli özelliği de budur. Örneğin Tevrat, Zebur vahiy metluğ değildi. Kur’an-ı Kerim’in en büyük mucizeleri, okunan bir vahiy olması ve ezberlenebilir olmasıdır. Kur’an-ı Kerim’in büyüklüğünde bir kitabın ezberlenmesi, nesilden nesile intikal etmesi mümkün olmamıştır ve olmayacaktır. Kur’an-ı Kerim okunarak ibadet edilen bir kitaptır. Örneğin namaz kılarken Kur’an okunmasa namaz olmaz. Kur’an-ı Kerimin en büyük özelliği okunan vahiy ve ezberlenebilir olması ve ezberlenmesinin kolay olması… Allah’ı Teâlâ (Celle Celaluhu) bir ayeti Kerime de ‘Muhakkak bu kitabı biz indirdik ve onu biz muhafaza edeceğiz’ diyor." Dedi.

"En büyük takdir anne babalara aittir"

Günbegün hafızların sayısının arttığına dikkat çeken Işıldar, "Hafızlığa çalışan öğrencilerimizi takdir ediyorum. Onlar, teşekkürün takdirin en büyüğüne layıktır. Hafız olduğumdan dolayı hafızlığın ne olduğunu bilirim. Zor gibi gözüküyor ama üzerine gidilirse Allah’ta (Celle Celaluhu) yetenek vermişse olmayacak bir şey değil, tabi biraz sabır metanet olması gerekir. Hafızlıkta en büyük takdir anne babalara aittir. Hafızlara anne babalarının duası olmalı ki Allah (Celle Celaluhu)  kendilerine nasip ediyor. Anne babaların Kur’an-a olan muhabbetlerinden dolayı küçük yaştaki çocuğunun hafız olması için ondan uzak kalmasını göze alıyor ve götürüp hafızlık kursuna teslim ediyor. " dedi.

"Artık konjektör değişti doktor, mühendis ve bilim dallarında akademik çalışma yapan hafız kardeşlerimiz var"

Kur’an- Kerimin ezberlenmesinin önemli olduğunu ama ezberlenen Kur’an-ı Kerim'in emir ve yasaklarını iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Işıldar, şöyle devam etti:

"Sadece anlamak yetmez, onu yaşamak ve başka insanlarında Kur’an'ın bereketinden, huzur veren ikliminden faydalanması için anlatılması gerekir. Bu Allah’u Teâlâ’nın  (Celle Celaluhu)  her Müslüman’a emrettiği bir vecibedir. Kur’an'ın indirildiği Kur’an ayındayız. Anne babalara çağrıda bulunmak istiyorum. Çocukları bu manada (hafızlık) yetenekliyse onları teşvik etmelerini tavsiye ediyoruz. Artık konjektür değişti. Eskiden hafız olanlar sadece din hizmetlerinde görev alırlardı ama Elhamdülillah artık hafız doktorlarımız, mühendislerimiz var. Değişik bilim dallarında akademi çalışma yapan yani değişik meslekleri icra eden hafızlarımız var. Bu da tabii ki çok sevindirici… Bu vesileyle hafızlık yapan veya yapmak isteyen gençlerimize Allah zihin açıklığı versin." diye belirtti.

"Hafızlık yaptıran her sınıfın kurs hocası öğrencilerinin ders takibini WhatsApp üzerinden canlı bir şekilde takip ediyor"

Malatya Yeşilyurt İlçe Vaizi ve Yeşilyurt Kur’an Kursları Koordinatörü Seher Can, Coronavirus salgını tedbirleri kapsamında kursların kapandığı için üzüldüklerini ama uzaktan eğitime başlandığı için sevindiklerini söyledi.

Can, "Bu süreçte Allah’ın (Celle Celaluhu) bizlere verdiği nimetlerden faydalanmayı daha iyi anlamış olduk. İnternet, WhatsApp üzerinden ailelerimizle irtibata geçerek evleri kurslara çevirdik. Öğrencilerimiz kurslarda aldığı eğitimi aynı şekilde ders saatlerini aksatmadan evde çalışmaya başladılar. Hafızlık yaptıran her sınıfın kurs hocası öğrencilerinin ders takibini WhatAapp üzerinden canlı bir şekilde takip ediyorlar. 5 öğrencimiz hafızlığı bitirdi. İnşallah bu şekilde devam etmez normal hayata döneriz ama eğer normal hayata şayet dönemezsek diğer öğrencilerimizde bu şekilde hafızlığını bitirecekler. Yaklaşık 30 öğrencimiz haziran veya temmuz ayında yapılacak hafızlık belge sınavına hazırlanıyorlar. Bunun için hocalarımız ve öğrencilerimiz büyük emek sarf ediyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Allah (Celle Celaluhu) kendilerinden razı olsun ve kendilerini muvaffak etsin İnşallah." dileğinde bulundu.

 "2 öğrencim hafız oldu 8 öğrencim de inşallah bir aya kadar hafız olacaklar"

İki yıldır hafızlık hocalığını yaptığını söyleyen Fahri Kiğılı Kız Kur’an Kursu Hafızlık Sınıfı Hocası Raile Aslan, "Bu süreci Allah (Celle Celaluhu)’ın izniyle çok iyi değerlendirdik. Her şerde bir hayır vardır derler ya biz bunu bir şer olarak görmedik, evlerimizde çocuklarımızla nasıl ilgileniyorsak, öğrencilerimizle de aynı şekilde, hatta daha fazla ilgilendik. Eğitimlerini sürdürdük Allah’a (Celle Celaluhu) şükürler olsun. Hafızlıklarına ara vermeden güzel bir şekilde eğitimlerimize devam ettik. 2 öğrencim hafız oldu, belgelerini aldılar. Şimdi de 8 öğrencimi hazırlıyorum Allah’ın (Celle Celaluhu) izniyle, bir aya kadar onlarda hafız olacaklar. Onları en iyi şekilde sınava hazırlıyoruz, kazanmaları için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

Ahmediye Kız Kur’an Kursunda iki yıldır görev yaptığını ve bu süreçte 6 öğrencisinin hafızlıktan mezun olduğunu aktaran Emine Çelik, "10’a yakın hafızım var, bu şekilde çalışıyoruz. Bu süreçte henüz hafızlık sınavı olmadı, inşallah haziran ayında olacak. 3 öğrencim şu anda hafızlık sınavına hazırlanıyor. Bir tanesi de bitirme aşamasındaydı evde bu süreçte bitirdi." dedi.

"Hayalimde hukuk okuyup hukuk üzerinden Allah’ın adaletini tanıtmaktır"

Salgın nedeniyle uzaktan eğitime devam ederek hafız olduğunu söyleyen Yasemin Güven, "Fahri Kiğılı Kız Kur’an kursu öğrencisiyim, 2 yıldır hafızlık yapıyorum. Allah (Celle Celaluhu)’ya şükür onun sayesinde hafız oldum, çok sevinçliyim. Ben hafızlığın kelime anlamını bile bilmiyordum, sadece Kur’an-ı ezberlemek olduğunu biliyordum, nasıl yapılır, hangi ortamlarda yapıldığını bilmiyordum. Ben başlarda okumak istemedim, lisemi seçtim, okuluma gittim. Daha sonra içimden gelen bir sesle hafızlığa başladım. Hafızlıktan sonra Arapçamı geliştirmek istiyorum, Arapçadan bir yola gitmek istiyorum. Hani illa hafız olup bir hoca olmak değil, küçüklükten beri hayalim hukuk okumak, hukukluk üzerinden Allahın adaletini tanıtmak isterim." Diye dikkat çekti.

"İnşallah bundan sonraki hayatımda kendim gibi hafızlar yetiştireceğim"

Uzaktan eğitimle 3 Nisan'da hafızlık eğitimini bitirerek Hafız olduğunu belirten Sedanur İnce, Ahmediye Kız Kur’an kursunda okuyorum, aynı zamanda İmam Hatip 3’üncü sınıf liseyi dışarıdan okuyorum. Çevremdeki arkadaşlarımdan etkilenerek ve sonradan içimden gelerek hafız olmaya karar verdim. 8’inci sınıfta hafızlığın temeline başladım, hafızlık temelim 6 ay sürdü ve sonra hafızlığa geçtim hafızlık sürecim toplam 2 yıl sürdü. Kur’an hocası olmak istiyorum. Hocamız bize nasıl öğrettiyse, bende kendi öğrencilerime de aynı şekilde öğretmeyi düşünüyorum, inşallah başarırım." diye konuştu.

"Teyzem hafızdı, ondan etkilenerek hafız oldum"

Hafız olan teyzesinden etkilendiği için hafızlığa başladığını ve 10 Nisan’da aldığı uzaktan eğitimle hafızlık eğitimini tamamladığını söyleyen Rümeysa Söylemez, bir buçuk yıldır hafızlık yapıyorum. Allah’a (Celle Celaluhu) şükürler olsun. 10 Nisan’da hafız oldum. Teyzem de hafızlık yapıyordu, küçüklükten beri ondan etkilenmiştim, o yüzden bende hafız olmayı seçtim. Hafızlık güzel bir şey ama sabır gerektiriyor. Hafız olduğum için çok mutluyum ve heyecanlıyım. Hocalarımızın bizi yetiştirdiği gibi inşallah bende gelecekte öğrencilerimi hafız yapmaya çalışacağım." diye belirtti.

Covid-19 salgını öncesi hafızlığı bitirdiğini şimdi ise haziran ayında yapılacak hafızlık belgesi sınava katılacağını aktaran Melike Yıldırım, Ahmediye Hafızlık Kursunda öğrenciyim, Pandemi’den önce hafızlığım bitmişti şu an haziran ayında yapılacak hafızlık belgesi sınavına hazırlanıyorum. İnşallah haziran sınavında mezun olacağım. Örgün eğitim olarak imam hatip okurken hafızlığa başladım. Geçen sene liseden mezun oldum. Hafızlık ile okulu hemen hemen birlikte götürdük güzel oldu." Diyerek hafızlık sürecini anlattı.

"Hafızlık gerçekten gönül işi, istemek lazım, sabırlı olmak lazım"

Hafız olmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Yıldırım, "Hafızlık gerçekten bir gönül işi, istemek lazım sabırlı olmak lazım, uzun bir süreç, uzun bir yola gittiğinin farkında olması lazım zaten bir kere başladıktan sonra Allah (Celle Celaluhu) yardımcı oluyor. İlk baştaki ben yapamam, edemem gibi düşünceler tamamen kuruntu, vesvese. İnşallah isteği olan kardeşler başlasınlar. Allah’ın (Celle Celaluhu) izniyle devamı gelecektir. Hafızlık ilimlerin en başında geliyor. Bu bir ilim yolculuğu çok derin, çok farklı yerlere açılan bir yol. Ben bu yola başladım inşallah devamını getireceğim." Dedi.

"Çocuğum hafız olduğu çok mutluyum. Allah’ın (Celle Celaluhu) izniyle hem dünyamızı hem ahretimizi kurtardı"

Çocuğunun hafız olduğu için çok mutlu olduğunu dile getiren Hafız Yasemin Güven’in annesi Nurşen Güven, "Onur verici bir şey. Hocalarımızdan ve öğrencilerden Allah (Celle Celaluhu) razı olsun, insan gurur duyuyor. Öncellikle kendisi istedi, hafız olmak istiyorum deyince biz daha çok mutlu olduk. Sonra hocalara teslim ettik, hocalar da ellerinden geleni yaptılar. Hafız oldu hamdolsun Allah’ın (Celle Celaluhu) izniyle hem dünyamızı hem ahretimizi kurtardı." Diyerek, yaşadığı sevinci dile getirdi.

"İyi bir neslin yetişmesi için çocuklarımı hafızlığa gönderdim"

Hafız Rümeysa Söylemez’in annesi Hanım Söylemez ise "Rabbime şükürler olsun, bana 2 hafız çocuk nasip ettiği için çok mutluyum onlarla gurur duyuyorum. Rabbim onları İslam üzerine yetiştirmeyi nasip etsin. İyi bir neslin yetişebilmesi için çocuklarımı hafızlığa gönderdim. Herkes her şekilde okuyabiliyor ama herhalde hafızlık zor olduğu için fazla tercih edilemiyor. Bende Rabbim’den istedim, oda bana nasip etti çok şükür. 2 kızım hafız, 1 kızım daha var Allah (Celle Celaluhu) inşallah onu da bu yolda yetiştireceğim." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir