Şehirlerarası minibüsçüler Coronavirus sürecinde yetkililerden ekonomik destek bekliyor
Covid-19 nedeniyle 30 büyükşehir ve Zonguldak illerine getirilen seyahat kısıtlamasının ardından kontak vuramayan minibüsçüler, yetkililerden destek beklediklerini belirttiler.
Adıyaman'dan komşu illere minibüslerle yolcu taşıyan şoförlerin, bu dönemde maliyetlerini karşılayabilecek kapasitede yolcu bulamamaları karşılaştıkları en büyük sıkıntı. Minibüs şoförleri, bu süreçte devlet yetkililerinden, ekonomik sıkıntılarını bir nebze de olsa azaltacak bir destek bekliyor.
Coronavirus nedeniyle 30 büyükşehir ve Zonguldak illerine getirilen seyahat kısıtlamasının 7 büyükşehirde kaldırılmasının ardından Malatya-Adıyaman seferlerinin başladığını dile getiren Yaşar Doğan şu an için müşteri bulamadıklarını, koltuk sayısının yarısını dahi zor doldurduklarını dile getirdi.
Doğan "Yasaktan sonraki ilk seferleri yapacağımızdan yolcu sıkıntısını yaşıyoruz. Yasak sonrası seferlerin başladığından vatandaşların haberinin olmaması da bunda etkilidir. İnşallah işlerimizin yeniden düzeleceğinden ümitliyiz. Şu anda da araçtaki koltuk sayısının yarısıyla gitmek zorundayız. Bu durumda maliyetler kendini kurtarmıyor ama hizmet olsun diye çalışıyoruz. Yetkililerden bu sürecin üzerimizdeki ekonomik olumsuzluğunu giderecek adımlar atmalarını bekliyoruz." dedi.
"Yetkililerin bizim gibi esnafa bir çözüm bulmalarını bekliyoruz"
Covid-19 nedeniyle çalışmaların neredeyse durma noktasına gelmesine rağmen esnaf odalarından herhangi bir adımın atılmamış olmasından yakınan Hasan Yeni, "Sürecin başlamasından bu yana Adıyaman-Kahta arasında çalışmamızı kısıtlı da olsa devam ettiriyoruz. 6-7 kişiyle gidip geliyoruz. Sıkıntılarımız bayağı var. Şu an cepten yiyoruz. Bizim şikayetçi olduğumuz tek konu Adıyaman genelindeki odaların ne iş yaptığıdır. Biz odaların ne iş yaptığını çok merak ediyoruz. Bu zor günlerde esnafın yanında olmayacaklarsa ne zaman olacaklar. Yetkililerin de bizim gibi esnafa bir çözüm bulmalarını bekliyoruz. Bizler bu süreçte taşın altına elimizi koymuşsak, bunun bir göstergesi olarak yanımızda duran insanların da olması lazımdır. Biz odaların sadece isimle anılmasını istemiyoruz. Eğer bir hizmet varsa bizim de bunu görmemiz lazım. Araçlarımız 13+1 ve 14+1 arasında değişiyor. En fazla 8 yolcuyla gidip gelebiliyoruz. Bu da maliyetini kurtarmıyor." ifadelerini kullandı.
"Kredi vermek için dahi aracımıza ipotek şartı koşuyorlar"
Esnafın destek için krediye baş vurduğunu ancak kredi almak için çok fazla şart koşulduğunu belirten Ahmet Kısa, "Şu anda günde en fazla 3 minibüs kalkıyor. Onlar da 6 kişiyle gidiyor. Çoğu arkadaşın aracı 13+1 olduğundan 5 kişiyle gidiyor. Yolcu sayımız düştü, bu sürece katkımız olsun diye fiyatları da yükseltmedik. İnşallah bu süreç uzamaz, çünkü birçok arkadaşımızın tek gelir kaynağı bu minibüslerdir. Kimi minibüsler ise iki kişiye aittir. Durum böyle olunca iki aile de oradan geçinmek zorunda kalıyor. Minibüsler de olmayınca, biriktirdiklerini harcayacaklar ya da borç alacaklar. Bu da bitince adam aç kalacak. Bunun vergisi var, sigortası var, pulu var, kooperatif aidatı var. Masrafımız çok fazladır. Esnafa destek verildiği söyleniyor ama kefil olarak bir memur istiyor, aracını ipotek ediyor. Bunun yanında bir sürü evrak istiyor. Bu süreçte kimse kimseye kefil olamıyor ki. Böyle bir krizde kimse kefil olmaz. Böyle olunca ben nasıl kredi alacağım. Devletin esnafa bu durumda yardım etmesi gerekiyor. Bu iş sadece mazotun inmesiyle olmaz, bir yardım yapılması gerekiyor." şeklinde konuştu.
"Bir aydır Malatya'ya gitmeyi bekliyorum"
Covid-19 nedeniyle şehirlerarası getirilen seyahat kısıtlamasından dolayı bir aydır Malatya'ya gitmeyi beklediğini belirten yolculardan Mahmut Su, "Evim Malatya'da, bir aydan bu yana gidemiyorum. Malatya'ya gitme yasağı kalkınca şimdi gideceğim. Yasak yeni kalktığı için fazla yolcu yok. Yolcu tamamlanınca biz de hareket edeceğiz." dedi. (İLKHA)