• DOLAR 34.377
  • EURO 36.531
  • ALTIN 2870.785
  • ...
Pide satışları bu yıl yüzde 25 oranında düştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararla fırınların Ramazan ayı boyunca pide ve ekmek üretimlerini iftara 2 saat kala durdurması kararlaştırılmıştı.

Alınan karar ile her Ramazan ayında yaşanan uzun pide kuyruklarının önüne geçilmesi olumlu bir adım olarak görülse de fırıncılar alınan kararın pide satışlarını olumsuz etkilediğini belirttiler.

Covid-19 salgını sebebiyle Ramazan mesailerinde değişiklik olduğunu belirten 20 yıllık fırın işletmecisi Mustafa Kuk, bakanlık tarafından alınan karar ve yansımaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Bakanlığın genelgesiyle saat 6’dan sonra imalat yapılamıyor”

Ramazan ayında normal günlerin dışında pide üretimi yapıldığı için hem çalışma sistemi hem de iş ortamında değişikliklerin olduğunu belirten Kuk, “Bu seneki Ramazan diğer Ramazanlara göre daha farklı. Malum Coronavirus olayından dolayı çalışma saatlerimizde değişiklikler oldu. Bakanlığın genelgesi dolayısıyla 6‘dan (18.00) sonra imalat yapılamıyor. Buna istinaden çalışma saatlerimiz kısıldı. Hafta sonları yaşanan yasaklardan dolayı vatandaşın fırına gelmemesi durumu oluyor. Biz de araçlarımızla sitelere, evlere, vatandaşın ayağına servis yapmaya gidiyoruz. Bu da sıkıntı. Kâğıt üzerinden bakıldığında doğru bir hamle olarak görülse de maalesef kendi açımdan çok olumlu bulmadım.” dedi.

“Bakanlığın uygulaması sebebiyle soğuk pide yığmak zorunda kalıyoruz”

Kuk, “Ramazan’da pide için iftar saatine kadar yoğunluk olurdu. Şimdi imalatı 6’da durduruyoruz. Fırınlar, iftara yakın olan 6 ile 8 saatleri arasında çok yoğun oluyordu. Şimdi 6 ile 8 arasında imalat kalktı ama satış devam ediyor. Eskiden saat 12’de pide yapımına başlanırdı. Şimdi ise sabah 9’da kazanı açıyoruz ve 12’de pide çıkarmak zorunda kalıyoruz. Soğuk pideyi yığmak zorunda kalıyoruz. Bu da bir fırıncı için dezavantajdır. Çünkü müşteri gelip sıcak pide istiyor. İş yoğunluğumuz 3 ile 5 saatleri arasına kaydı. Geçen sene bu saatlerde yoğunluk olmazdı. Saat 6’dan sonra yoğunluk olurdu. Bu olay fırıncıların lehine değil.” diye konuştu.

“Müşteri ‘pide neden sıcak değil?’ diye soruyor”

Toplum olarak her şeyin sıcağını, tazesini, özellikle iftar saatinde sıcak pideyi alıp eve gitmenin ayrı bir keyif olduğunu belirten Kuk, “Çoğunlukla tepkilerle de karşılaşıyoruz. Müşteri ‘pide neden sıcak değil?’ diye soruyor. Biz de hükümetin yayınladığı genelgeye istinaden kurallara uyduğumuzu söylüyoruz. Saat 6’yı bir geçe kürek fırından çıkmış oluyor. Ancak soğuk pideyi satabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Önceki Ramazanlarda iftar saatine yakın tezgâh ve fırın önünde çok ciddi yoğunluğun yaşandığını ve virüs sebebiyle bu sene böyle bir yoğunluğun yaşanmadığını hatırlatan Kuk, işin olumlu yönlerinden birisinin yaşanan yoğunluğun azalması ve çalışanların erken saatte işi bırakıp evlerinde aileleriyle birlikte rahatça iftar yapabilmeleri olduğunu söyledi.

“İşlerimiz yüzde 25 oranında düştü ama önemli olan sağlık”

Bu sene satışlarda yüzde 25 oranında düşüş yaşandığını belirten Kuk, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Hafta sonları sokağa çıkma yasağı olduğu için araçlarla evlere servis yapıyoruz. Tabi tezgâhta sattığımız kadar pide satamıyoruz. Gittiğimiz yerlere sadece biz değil başka fırıncılar da servis yapıyor. Kendi adıma söylüyorum, geçen seneye nazaran işlerimiz yüzde 20-25 oranında düştü. Müşteri akşam 7 gibi gelip sıcak pide istiyor. Pide verince de soğuk diye şikâyet ediyor. Biz de zabıtanın 6’dan hemen sonra fırınları gezdiğini söylüyoruz. Hamdolsun şimdiye kadar kurallara uyduk. Bizim için işin çokluğu değil sağlığımız önemlidir.” (İLKHA)

 













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir