• DOLAR 32.585
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2460.423
  • ...
Ramazan orucunun niyeti nasıl olmalıdır? Niyet unutulursa oruç geçersiz olur mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SORU: Ramazan orucunun niyeti nasıl olmalıdır? Niyet unutulursa oruç geçersiz olur mu?

CEVAP: Her ibadette olduğu gibi farz ve nafile oruçlar için de niyet şarttır. İbadetlerin sahih olması için niyetle iktiran edilmesi gerekir. Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu Vesselam) şöyle buyurmuştur:

“Ameller ancak niyetlere göredir…” (Buhari, Müslim, Ebu Davud)

Müçtehit imamlar arasında sadece Ebu Hanife'nin talebesi olan İmam Züfer'in, niyeti orucun şartı olarak görmediği rivayet edilir. Fakat İmam Züfer'in bu görüşü, Hanefi âlimler arasında dahi kabul görmemiştir.

Niyetin lafzıysa şu şekilde olur: “Niyet ettim yarınki farz olan ramazan orucunu tutmaya"

Niyetin vakti

Maliki, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre; akşam namazıyla sabah namazı arasındaki herhangi bir vakitte bir sonraki gün için oruca niyet getirilebilir. Hanefi mezhebine göre ise efdal olan imsak vaktinden hemen önce niyetin getirilmesidir. Çünkü orucun başı imsak vaktidir. İbadetler de ise sünnet olan vaktin başında niyetin getirilmesidir. Ancak oruç adak veya kaza olmadığı sürece fecir vaktinden sonra da niyet getirilebilir.

Her gün niyet getirilmeli midir?

Cumhura göre ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet getirmek gerekir. Çünkü her gün başlı başına bir ibadettir. Maliki mezhebi ise ramazanın başında bir defa niyet getirilirse bunun tüm günler için yeterli olacağı görüşündedir. Aynı şekilde Malikilere göre art arda tutulan kefaret, kaza ve sünnet oruçlarının başında bir defa niyet getirilirse diğer günler için getirilmezse oruç sahih olur.

Bu haberler de ilginizi çekebilir