• DOLAR 34.503
  • EURO 36.274
  • ALTIN 2962.73
  • ...
Şanlıurfalılar iftar ve sahurda ciğer kebabını sofradan eksik etmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şanlıurfa’nın değişmez lezzetlerinin başında; kuzu ciğeri kebabı geliyor. Şanlıurfalılar, sabah kahvaltısında, öğle ve akşam yemeğinde, Ramazan ayında ise iftar ve sahurda ciğer kebabını tercih ediyor.

Kentte gelen ziyaretçilerin de vazgeçilmez tercihi olan ciğer kebabı;  lokanta ve restoranların Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle kapalı olması ya da sadece paket servisi ile hizmet vermesine rağmen iftar ve sahur sofralarını vazgeçilmesi olmaya devam ediyor.

Erkek kuzu ciğerinden yapılan ve ateş üzerinde pişirildikten sonra sıcak ekmek, isot (biber), soğan, yeşillik, özel baharatlar ve yayık ayran ile paketlenen ciğer kebabı, kendini has lezzetiyle damaklara ulaşıyor.

Şanlıurfa’da yaklaşık 30 yıldır ciğercilik yapan Bekir Yüksekyayla, kentteki ciğer kültürü ile ilgili İLKHA mikrofonuna konuştu.

Yaklaşık 30 yıldır ciğercilik yaptığını belirten Yüksekyayla, "Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum. Şanlıurfa’da yemeklerin vazgeçilmezi ciğerdir. Şanlıurfalıların sahurda kuzu ciğerine çok talebi oluyor. Ciğerlerimiz komple erkek kuzu ciğerinden yapılmaktadır. Ürünlerimiz kaliteli olup, hijyenik bir ortamda hizmete sunulmaktadır. Bu Coronavirus günlerinde elemanlarımız maskeli bir şekilde müşterilerimize hizmet ediyoruz. Geçen yıl bu zamanlar burası cıvıl cıvıldı bu yıl Coronavirus nedeniyle ‘gel paket al götür’ sistemi ile müşterilerimize hizmet ediyoruz." dedi.

"Ciğerin en lezzetlisi erkek kuzu ciğeridir"

Ciğer hazırlanması ve servis edilmesi ile ilgili bilgi veren Yüksekyayla, "Ciğer, her yerde yenmez. Ciğerin en lezzetlisi erkek kuzu ciğeridir. Erkek kuzu ciğeri olduğu zaman bambaşka bir lezzet ortaya çıkıyor. Gerek yürek, böbrek, dalak ve meşhur terbiyesiz tavuk, biz buna 'ceylan eti' diyoruz o da farklı bir lezzettir, süt ile terbiye ediyoruz. Bunun içerisine birçok baharat çeşidi koyuyoruz. Terbiyesiz tavuğun içerisine pul biber girmiyor ama özel bir karışımla yapıyoruz. Kuşbaşı kebabını ise bonfile dediğimiz fitil eti ile yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ciğer, Şanlıurfa’da tarihten gelen bir kültürdür"

Kentte gelen misafirlerin 'Şanlıurfa Ciğerini' tatmak istediğini belirten Yüksekyayla, "Bu işe çocukluğumdan beri 1989 yılında başladım. Ciğer, Şanlıurfa’da tarihten gelen bir kültürdür. Sabah kahvaltısından tutun, gece geç saatlere kadar Şanlıurfalılar ciğer yerler. Yurt dışı ve içerisinden gelen misafirlerimizde, özellikle Şanlıurfa’nın ciğerini tatmak istiyorlar. Onun için kaliteli bir ciğeri müşteriye sunmak önemlidir. Ciğeri servis ederken; Şanlıurfa isotu (biber), soğan, yeşillik, çeşitli baharatlar ve yayık ayran ile birlikte servis ediyoruz. Şu an da bu servisleri paket içesinde müşterilerimize sunuyoruz." şeklinde konuştu.

"Ciğer, sahurumuzun vazgeçilmezidir"

Sahurun vazgeçilmez yemeğinin ciğer olduğunu vurgulayan ŞURKAV çarşısında otel işleten Burak Türkmen, "Genel olarak Urfalılar, ‘Ciğer bizim olmazsa olmazımızdır’ derler. Ciğer, sahurumuzun vazgeçilmezidir. Bazılar ciğerin 'sahur vaktinde insanı susattığını' söylüyor ama öyle değildir. Bir tane de yesen 2 tane de yesen hiç rahatsız olmazsın. Ertesi gün daha dinç bir şekilde kalkmış olursun." Diye konuştu.

"Ciğer, Şanlıurfa’da günü gününden alıştığımız ve yedimiz bir lezzettir"

Ramazan ayında sahurda başka zaman ise sabah kahvaltında ciğer yediklerini ifade eden Saadettin Özcan, "Coronavirus en çok Urfa’yı ve Urfa esnafını vurdu. Şanlıurfa’da sahur denildiği zaman ilk akla gelen ciğerdir. Ciğer, Şanlıurfa’da günü gününden alıştığımız ve yedimiz bir lezzettir. Ramazan dışında sabah erken saatlerde kahvaltıda ciğer yeriz. Şanlıurfa’da bu bir gelenek haline gelmiş sahurda ciğer yemeden ertesi gün kendimizi aç kalmış gibi hissediyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir