• DOLAR 32.457
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2448.182
  • ...
Sokağa çıkma yasağı sonrası PTT önleri ve çarşıda manzara değişmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İçişleri Bakanlığı tarafından Covid-19 ile mücadele kapsamında yayınlanan genelgeyle 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta 3 gün geçerli olan sokağa çıkma yasağının ardından sosyal yardım parası başta olmak üzere elektrik faturası ve e-devlet şifresi almak için PTT önlerinde geçen haftalarda oluşan metrelerce uzun kuyruklar bu hafta da oluştu.

Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında 3 günlük sokağa çıkma yasağının ardından Gaziantep’te PTT ve banka şubelerinin önlerinde metrelerce kuyruk oluştu. Sabah saatlerinden itibaren başlayan yoğunlukta vatandaşların sosyal mesafe kuralına uymadığı görülürken, uyarı yapılmaması dikkat çekti.

Sabah saatlerinden itibaren işlem yaptırmak için çok sayıda kişi PTT şubesine geldi. Metrelerce kuyruk nedeniyle kaldırımlar da kapanırken, PTT ve kentteki bankalar önünde sosyal mesafe açısından hiçbir önlem alınmadığı görüldü.

Fatura ödemek ve çeşitli işlemlerini gerçekleştirmek için merkez PTT şubesine gelen vatandaşlar, kapı önünde aralarında hiçbir mesafe olmadan metrelerce kuyruk oluştururken, sosyal mesafe kuralı ise hiçe sayıldı.

Gün boyunca PTT önünde sıra beklemekten yorulan kimi vatandaşların kaldırım kenarında uyudukları görüldü.

Ayrıca yetkililerin temastan ve sosyal mesafeden dolayı sürekli olarak yinelediği “evde kal” çağrılarına uymayarak vatandaşların çarşıya akın ettiği görüldü.

Şehrin merkezinde insan kalabalığı oluşurken caddelerde de araç yoğunluğu yaşanıyor. Sokağa çıkma yasağı boyunca evde bunaldıklarını belirten vatandaşlar, yasağın bitmesi ve havaların da ısınmasıyla kendilerini dışarıya attıklarını söyledi.

Sokağa çıkma yasağı süresinin uzun olduğunu savunan vatandaşlar, bu hafta sonu uygulanacak yasak öncesi evin ihtiyaçlarını gidermeye de çalıştıklarını belirtti.

“Bazı PTT şubelerinin kapalı olması kalabalık olmasına neden oluyor”

Sokağa çıkma yasaklarını olumlu bulduğunu ancak yasağın ardından PTT önlerinde oluşan yoğunluk için herhangi bir tedbir alınmamasının endişe verici olduğunu belirten Abdullah Bulduk, “Sokağa çıkma yasağının ardından sokakların kalabalık olması yasağı anlamsız kılıyor. Özellikle de bazı PTT şubelerinin açık bazılarının da kapalı olması PTT önlerine kalabalık olmasına neden oluyor. Özellikle PTT önlerinde çok aşırı kalabalık oluyor. Zaten PTT önlerinde sosyal mesafe diye bir kural kalmıyor. Aynı şekilde diğer noktalarda da sosyal mesafe kuralına dikkat edilmiyor. Ya bütün PTT’lerin açılması ya da tamamının kapatılması lazım. Yine sokağa çıkma yasağının çok uzun olması da buna neden oluyor. Çünkü sokağa çıkma yasağı boyunca insanların ihtiyaçları çoğalıyor. Sokağa çıkma yasağı kalkınca da mecburen bir şekilde yoğunluk oluyor. Sokağa çıkma yasağı olmalıdır ama sokağa çıkma yasağı sonrası da iyi hesaplanmalıdır.” dedi.

“PTT'nin diğer şubeleri de hizmet vermelidir”

Her sokağa çıkma yasağının ardından PTT ve banka önleri başta olmak üzere çarşı ile pazarlarda aynı görüntülerin oluştuğunu ifade eden Mehmet Ateş ise şunları söyledi:

“Sokağa çıkma yasağı 3-4 gün olunca bu şekilde bir yoğunluk oluyor. Sokağa çıkma yasağı iki güne düşse vatandaşın da ihtiyacını karşılama noktasında daha iyi olur diye düşünüyorum. En azından sokağa çıkma yasağının ardından çarşı bu kadar kalabalık olmaz. 3-4 gün boyunca vatandaş evde kalınca psikolojikmen sokağa çıkma yasağının ardından birden kendini dışarı atma hevesine kapılıyor. Sokağa çıkma yasağının süresi uzun olduğu müddetçe yasağının ardından oluşan bu kalabalığın önüne geçilemez. Ama sadece hafta sonları sokağa çıkma yasağı olursa daha iyi olur diye düşünüyorum. Yine sadece merkez postanenin açık olması, diğerlerinin kapalı olması da bu şekilde kalabalıkların oluşmasına neden oluyor. Böyle olunca da sosyal mesafe daha çok ihmal ediliyor.  Bütün postanelerin açık olmasını daha olumlu buluyorum.”

“Yasaktan sonra çarşıda kuru bir kalabalık oluyor”

Çarşıdaki kalabalığın kuru kalabalık olduğunu belirten esnaf Halil İbrahim Çelik, “Sokağa çıkma yasağının süresi uzun olunca halkta evde sıkılıyor. Sokağa çıkma yasağı hafta sonu veya resmi tatillere bağlı değil de bir gün evde bir gün dışarıda olarak uygulansa esnafta vatandaş da rahat eder. Şu an bu çarşının kalabalığı alışverişten kaynaklı değildir. Vatandaş artık içeride bunaldığından dolayı dışarı çıkıyor. İş yerini siftahsız kapatan esnaflarımız var. Sokağa çıkma yasağı oluyor, birkaç gün evden çıkılmıyor ama sokağa çıkma yasağının ardından çarşıda aşırı bir kalabalık oluyor. Özellikle haftanın ilk günü yasaktan sonra yoğun bir kalabalık oluyor.” şeklinde konuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir