• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Dünya İslam Sağlık Birliği Başkanı: “İslam dünyası salgından fazla etkilenmedi”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Coronavirus (Covid-19) salgını ile ilgili Türkiye’nin son durumunu İLKHA’ya değerlendiren Dünya İslam Sağlık Birliği/World Islamıc Health Unıon (WIHU) Başkanı Dr. Kasım Sezen, Türkiye’nin salgınla mücadelede başarılı olduğunu belirtti.

 

Vaka ve ölüm sayılarının her geçen düştüğünü vurgulayan Sezen, “Bu salgın gittikçe zayıflayacak. Muhtemelen Ramazan Bayramında salgınla ilgili ölüm sayıları günde 3-4’e vaka sayısı da 50-100’e kadar inecek. Fakat bu salgının sıfırlanacağı manasına gelmez. Eğer tedbirlere ve fiziki mesafelere dikkat edilmezse salgın her an zıplayabilir. Yaz aylarında genellikle virüslerin etkilendiği düşünülüyor. Diğer gribal hastalıklar da yazın azalıyor. Fakat son baharda yeniden bunun yükselme ihtimali var.” dedi.

“Türkiye medikal ve sağlık sektörlerinde iyi bir noktada”

Türkiye’de sağlık altyapısı konusunda Osmanlı'dan beri ciddi bir sağlık sisteminin olduğuna dikkat çeken Sezen, “Türkiye medikal sektöründe de iyi bir noktadadır. Bazı hususlarda ithalat kolayımıza geldiği için ithal ediyoruz. Gördüğünüz gibi zorda kalınca 45 gün gibi kısa bir zamanda solunum cihazı da üretebiliyoruz. Bizim altyapımız buna müsait. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümetleri zamanında sağlığa ciddi yatırım yapıldı. Şu an yapılan yatırımların neticesini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Avrupa’nın sağlıkta sosyal bir anlayışa sahip olmadığı ortaya çıktı”

Konuşmasının devamında Sezen, şunları söyledi: “Devlet özel sektöre sosyal güvencesi olmayanlara ‘buna bakacaksın’ diye zorlayamıyor. Yani paran yoksa öl. Kapitalizmin dünyaya getirmiş olduğu netice budur. Özellikle Avrupa sosyal bir anlayışa sahip olmakla övünüyordu ama neticede sağlıkta sosyal bir anlayışa sahip olmadıkları gözüktü. Avrupa salgın sonrasında biraz toparlanabilir ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin sistemini toparlaması mümkün gözükmüyor denilecek.”

“İslam dünyası salgından fazla etkilenmedi”

Batı dünyasında görülen sıkıntıların İslam dünyasında çok fazla görülmediğini belirten Sezen, “İslam ülkeleri arasında İran’ı istisna tutarsak İslam dünyası salgından fazla etkilenmedi. Dünya İslam Sağlık Birliği olarak hemen hemen bütün ülkelerden bilgi alıyoruz. Endonezya, Malezya, Bangladeş ve Pakistan gibi ülkeler nüfus yoğunluğundan dolayı aslında çok korkulacak ülkelerdi. Buralardan ciddi şekilde problem gelir diye düşünüyorduk. Fakat gelmedi.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir