• DOLAR 34.544
  • EURO 36
  • ALTIN 3004.686
  • ...
Gaziantep'te “zimem” geleneğiyle 22 mahallede 200 bakkalın borç defteri alınarak ödendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Osmanlı döneminde padişahın görev verdiği kişiler tarafından yoksulların bakkal ve diğer yerlere olan borçlarını kapatma uygulaması son günlerde Ramazan ayının da manevi etkisiyle Türkiye’nin birçok yerinde uygulanıyor.

Gaziantep Valiliği tarafından, Ramazan ayındaki yardımların yerine ulaştırılması ve Covid-19 nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntıya girenlere destek verilmesi amacıyla Osmanlı döneminde uygulanan "Zimem Defteri Projesi" hayata geçirildi.

Osmanlı döneminde uygulanan “zimem defteri” geleneği ile ilgili düzenlediği basın toplantısında bilgi veren Gaziantep Valisi Davut Gül, mahalle bakkallarındaki borçların kentteki hayırseverlerin bağışları ile ödenmeye devam edeceklerini söyledi.

Covid-19 salgınının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından vatandaşlara özellikle ihtiyaç sahibi olanlara yardımcı olunması konusunda 81 il valiliğine talimat verildiğini hatırlatan Gül, bu kapsamda kentte kamu imkanları başta olmak üzere, hayırseverlerin desteğiyle bu süreçte herkese yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.

Pandemi ile birlikte daha çok dayanışmanın olunduğu bir sürece girildiğini belirten Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun direktifiyle tüm illerde kurulan Sosyal Destek Vefa Grubu'nun içerisinde cami imam hatipler başta olmak üzere kamu ve özelde birçok kişinin yer aldığın altını çizdi.

Kent genelindeki yoksul ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalar hayata geçirdiklerini ifade eden Gül, bu kapsamda Sosyal Destek Vefa Grubu'nun şu an itibariyle 6 bin personelle 312 bin kişiye hizmet ettiğini ifade etti.

Gül, “Bu süreçte bazı vatandaşlarımızın maaşını ayağına götürdük. Bazı vatandaşlarımızın bağışlarını kabul ettik. Bazı vatandaşlara gıda yardımında bulunduk. Büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerimiz de bu sürece katkı sundu. Özellikle 65 yaş ve üzeri grubundaki vatandaşlarımızın taleplerini yetişmeye çalıştık. Bu süreçte toplamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal yardımlaşma eliyle yaptığı yardım Gaziantep'te 144 bin aileye ulaştı.” dedi.

Daha sonraki süreçte de işini kaybeden ve işyerini kapatmak zorunda kalan 17 bin kişiye 1000’er liralık yardım yapıldığını belirten Gül, bu yardımların devam ettiğini ve kamu imkanlarıyla toplam 161 bin kişiye verildiğini kaydetti.

Gaziantep’te başlatılan “Gönül Seferberliği Kampanyası” kapsamında 110 bini gıda kolisi, 20 bini de nakdi yardım ile toplam 130 bin aileye yerel imkanlar ve hayırseverlerin desteğiyle yardım yaptıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan “Biz Bize Yeteriz Türkiyem Kampanyası”na kentten 10 milyon TL’lik destek verildiğini hatırlatan Gül, bu yardımların dışında bireysel ve kurumsal olarak kentte bulunan ihtiyaç sahiplerine yardım yapıldığını vurgulayarak şunları söyledi:

“İlk sokağa çıkma yasağında ani karar alınınca pazarcı ve manavlarımızın ellerindeki ürün kalmıştı. Bu ürünleri satın aldık. Ellerinde kalan ürünleri satın alıp, ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Yine sonraki hafta fırıncılarımızın mağduriyetini gidermek için pide fırınlarında kalan ekmekleri de sokak hayvanlarına verilmek üzere satın aldık.”

“Zimem defteri bizim Osmanlı’dan kalan güzel geleneklerimizden biri”

“Zimem Defteri” uygulamasının Gaziantep’te son yıllarda yapılan bir uygulama olduğunu dile getiren Gül, “Zimem defteri bizim Osmanlı’dan kalan güzel geleneklerimizden biri. Biz sonuç itibari ile köklü bir medeniyetin mirasçılarıyız. Bu Gaziantep’te olduğu gibi Türkiye’nin her yerinde yapılıyor. Bizde de gönüllü olarak güzel insanların bunu yaptıklarını biliyorum, görüyorum. Biz bunun daha çok duyurulmasını, bu uygulamanın daha da yaygınlaştırılarak daha fazla vatandaşımıza ulaşılmasını özellikle de bizim koordine ettiğimiz süreçten sonra da vatandaşlarımızın, hayır sahiplerimizin aynılarını hem burada hem başka şehirlerde de yapmış olmalarını istedik.” diye konuştu.

“22 mahallede 200 bakkaldaki vatandaşlarımızın borçlarını ödedi”

Ödeme yapılacak bakkalların özellikle daha çok göç alan, yardıma muhtaç mahallelerden seçildiğine dikkat çeken Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“22 mahallemizi bu kapsama aldık.  Burada yaklaşık 250 bin vatandaşımız, hemşerimiz yaşıyor. Nüfuslarına göre bakkalları oranladık. Bu mahallelerdeki tüm bakkalların değil, 200 bakkala vatandaşların olan borçlarını ödedik. Bunun dışında bu mahallelerde yaklaşık olarak 400 daha bakkalımız var. 22 mahallenin 5 tanesinde borçların tamamını ödedik çünkü bakkal sayısı azdı.  Bu bakkallar, Aydınlar, Belkız, Burak, Onat Kutlar ve Taşlıca mahallelerimiz. Bu mahallelerimize dağıtacağımız miktarla bakkal sayısı denk gelince buraların tamamını ödemiş olduk. Diğerlerinin de belli bir sayıda bakkalı ödemiş olduk. Öderken de muhtarlarımızın, öğretmenlerimizin, din görevlilerimizin ve diğer gönüllülerin yer aldığı Vefa Sosyal Destek Grubu, kaymakamlarımızı önderliğinde koordine ettiler. Tutanakla paralar ödendi. Vefa Sosyal Destek Grubunu yanında hayırseverlerin de temsilcisi bulundu. Parayı veren kişi hangi bakkala ne kadar verdiğini görmüş oldu. Bakkallara önceden haber vermedik. Çat kapı gittik. Sokağa çıkma yasağı olduğu için bakkallar kapalıydı, rahat çalıştık.”

“Hayırseverleri Osmanlıdan kalan bu geleneği yaşatmaya davet ediyorum”

Hayırseverleri Osmanlıdan kalan bu geleneği yaşatmaya davet eden Gül, borçların ödendiği defterleri göstererek, sürecin şeffaflıkla yürütüldüğünün altını çizdi.

Gül, “Burada fakir fukaranın hakkı var. Defterleri göstererek şeffaflığı sağlamak istedik. Burada etiketlerin içiresinde hangi hayırseverin verdiği, hangi bakkala ödendiği ve miktarın ne kadar olduğu belli. Bunları hayırseverlerimize vereceğiz. 12 hayırseverimiz burada yer aldı. İsimlerini açıklanmasını istemiyorlar. Kurumsal olarak destek veren MÜSİAD'ı da açıklamakta sıkıntı görmüyorum. Bu hayırseverlerimiz, hepinizin tahmin ettiği, hayır, hasanat işlerinde yer alan Gaziantepli sanayicilerimiz, gönül insanlarımız. Tüm hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte devamını da getireceğiz.” dedi.

Ramazan ayından sonra da bu uygulamamın devam etmesi temennisinde bulunan Vali Gül, borçlar ödendikten sonra, her bakkalın kapısına borçların ödendiğine dair bir afiş asıldığını ve bir anlamda kontrol mekanizması sağlamaya yönelik bir adım olduğunu ifade etti.

Daha sonra Gül, gazetecilerin sorularını da yanıtlayarak sokağa çıkma yasağına uyan ve Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlere riayet eden vatandaşlara teşekkür etti.

Bu süreçte herkesin kendisi tedbirini almasını isteyen Gül, sokağa çıkma yasağının olmadığı günlerde de vatandaşların zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaları gerektiğini belirtti.

Son olarak Gül, Covid-19 tedavilerinde Gaziantep genelinde iyileşen hasta sayısının 150'nin üzerinde olduğunu belirterek her gün ortalama 10, 15 ya da 20 civarı hastanın taburcu edildiğini de sözlerine ekledi. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir