• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Yaratılış harikası balın üretim safhaları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında birçok meslek grubu kısıtlamaya tabi tutulurken çiftçiler, üreticiler ve birçok hizmet kolu muaf tutuldu.

Sokağa çıkma yasağından muaf tutulan Mardin'in Midyat ilçesindeki arıcılar; işletme belgesi ve gerekli izinlerin verilmesiyle çalışmalarını aksatmadan devam ettiriyor.

Ramazan ayının gelmesiyle de işlerini aksatmadan yapan arıcılar yasak nedeniyle sıkıntı yaşamadıklarını ifade etti.

Yağışlı geçen mart ve nisan aylarının ardından havaların ısınmasıyla birlikte kovanların bakımı, arıların oğullanma dönemi nedeniyle arıcıların kovanları başındaki yoğun mesaileri devam ediyor.

Bağlar Mahallesi kırsalındaki arazisini arıcılık için tahsis eden arıcı Eyüp Akıncı, bu yıl baldan yüksek bir verim beklediklerini söyledi.

Midyat'ta polen çeşitliliğinin çok zengin olduğunu belirten Akıncı, bakım çalışmalarından bal üretimine kadar olan safhaları şu şekilde aktardı:

Arının kıştan çıkarılması
Mart ayının sonlarına doğru işlerimiz başladığını belirten Akıncı, "Tabi mevsimin sıcaklığına göre değişiyor. İlk o zamanlar işte mart ayında arıyı kıştan çıkarıyoruz. Arının genel durumuna bakıyoruz. Burada tabi baharlar kısa olduğu için başka arı alıp zayıf arıya destek çalışmaları yapıyoruz. Havalar ısınınca kuvvetli larvadan zayıf kolonileri güçlendirmek için oraya larva intikali sağlıyoruz." dedi.

Arılar petek örmeye başlıyor
Petek örme safhasının önemine değinen Akıncı, "Tabi nisan ayının başından itibaren ilk haftası ve ilk 10 günden sonra artık yavaş yavaş arılar çiçeklerin açmasıyla ve polenlerin gelmesiyle beraber petek örmeye başlıyorlar. Biz de gerekli desteği sağlıyoruz. Çıtaları koyuyoruz. Ve arı bunlara larvasını bırakmaya ve örmeye başlıyor. Biz de destek olarak örülmüş petekleri koyuyoruz. Burada amaç arının daha çok gelişmesi ve nüfusunun artırmasını sağlamaktır. Kısa sürede daha yüksek verim elde etmek için kullanılan yöntemdir." ifadelerini kullandı.

Bal akışı başlıyor
Otların kurumasıyla bal akışının başladığını dile getiren Akıncı, "Nisan ayının son bulması ve mayısta yavaş yavaş otların kurumaya başlamasıyla bal akışı başlıyor. Bu arada hem larvanın çoğalması hem arının da petek örümü devam ediyor. Bu süreçten sonra artık arı, bal üretmeye kendini veriyor." şeklinde konuştu.

Arının oğul vermesi
Akıncı, arının oğul verme sürecini de şu şekilde izah etti:

Nisan ayının ortasından itibaren arı oğul vermeye başlıyor. Sıcaklıklar arttıkça da oğul verme de artıyor. Bu yaklaşık iki hafta kadar sürmektedir. Serin havalarda öğleye doğru, sıcak havalarda ise sabah ve akşamüstü oğul vermektedir. Biz, bu oğulları toplayıp sandıklarına koyuyoruz. Daha sonra arılıktaki yerlerine bunları yerleştiriyoruz. Ve onlarında zaman içerisinde kontrollerini yapıyoruz. Larva varsa mücadelesini yapıyoruz. Böylece onlar da kolonimize katılmış oluyorlar.

"Bu yıl yüksek verim bekliyoruz"
Mevsimin normal seyretmesi nedeniyle bu yıl baldan yüksek verim beklediklerini ifade eden Akıncı, "Geçen yıl bahar çok güzel geçmesine rağmen yoğun yağıştan dolayı arılar gereğince dışarıya otlamaya çıkamadı. Ve havalar da birden ısınınca dışarıdan geçen sene bal gelmedi maalesef. Geçen sene Midyat ve civarında hiç bal yoktu. Ama bu yıl geçen seneye göre daha iyi görünüyor. Tabi bundan sonra bir şey söylemek mümkün değil. Her gün değişebiliyor. Ama bu son iki gün havalar biraz ısınınca dışarıdan yavaş yavaş nektar (bal) gelmeye başlıyor. Bunu peteklerin gözlerinde görmeye başladık. İnşallah böyle devam ederse güzel bir rekolte bekliyoruz." dedi.

"Arı kuşları çok zarar veriyor"
Tarımsal ilaç kullanımın azaldığını belirten Akıncı, "Özellikle arı kuşları bize zarar veriyor. Geçen yıl azdı ama bu yıl çok fazla geldi arı kuşu. Bu da bizim arı nüfusumuzu biraz azaltıyor ve zarar veriyor. Onun dışında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Tabi burada tarımsal ilaçların kullanılmaması da bizim için önemli bir avantaj. Dolayısıyla güzel bir sezon bekliyoruz inşallah." diye belirtti.

Sokağa çıkma yasağı
Akıncı, "Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Gerekli izin belgelerimizi Tarım İl Müdürlüğünden aldık. Güvenlik güçlerimiz de bu konuda bize yardımcı oluyorlar. Hatta en son işletme belgemi gösterdiğimde polis memuru bu konudaki hassasiyetimizden dolayı teşekkür etti bize. Hem kendilerinin hem kendi işimizi kolaylaştırdığımız için. Bu konuda hiç sıkıntı yaşamıyoruz. Gayet rahat bir şekilde arılığımıza gidip/gelip üretime devam etmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Arıların muhteşem çalışma azmi
Öte yandan, İLKHA objektifine an be an yansıyan görüntülerde arıların polen toplama ve polenleri kovana taşıma süreci; şifa kaynağı balın ve Nahl suresine ismi verilen bal arısının ilahi kudretin bir tecellisi olduğunu ortaya koyuyor. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir