• DOLAR 32.468
  • EURO 34.748
  • ALTIN 2435.93
  • ...
VAN - Van, Bitlis, Muş ve Hakkâri illerine DAKA projeleriyle sağlanan katkılar; bölgede işsizliğin, geri kalmışlığın sona erdirilmesi adına önemli bir yer tutuyor. İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı ile Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı`na bölgedeki dört ilden yoğun bir proje teklifi yapılması bekleniyor.

"Yol Haritamız Belli Hedefimiz Büyük"
DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Mali Destek Programının, Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmış olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı 2013 Yılı Çalışma Programı ile Ajans uzmanlarının il ve ilçe merkezlerinde yapmış oldukları saha çalışmaları sonucunda elde edilen bulgular çerçevesinde hazırlanan 2011-2013 Bölge Planı`nda belirlenen hedefler ve öncelikler göz önüne alınarak hazırlandığına dikkat çekti.

"Amacımız yeraltı ve yerüstü zenginlikleri katılımcı bir anlayışla harekete geçirmek"
Dr. Emin Yaşar Demirci, "Temel amacımız; bu iki program çerçevesinde ajansımız tarafından hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından da onaylanan Yeraltı ve yerüstü zenginlikleri ile beşeri sermayesini katılımcı bir anlayışla harekete geçirerek, 2023 yılında sosyal ve ekonomik refahını ülke ortalamasının üzerine çıkarmış ve bu refahtan her bireyin adil bir şekilde faydalandığı, doğayla barışık bir bölge olmak vizyonunu hayata geçirmektir" dedi.

"KOBİ`lere hayat verecek 10 milyon TL`lik kaynak"
Bu vizyonu başarıyla hayat geçirdiklerinde tarımsal üretimde verimlilik ve çeşitlilik artacağını, tarım dışı potansiyelin hareketleneceğini, beşeri ve sosyal sermayenin geliştirileceğini ve kentsel-kırsal altyapının iyileştirileceğini vurgulayan Dr. Demirci, "Bu bağlamda İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde 10 milyon TL bütçe ayırdık ve KOBİ`lerimize bir mesaj gönderdik. Bölge illerinde yaşayan ve faaliyet gösteren yatırımcılarımıza açık çek sunduk. Projenizi yapın, DAKA olarak desteğe hazırız dedik. Kamu kaynaklarını doğru kullanan, başarılı, faydalı, istihdam ve kalkınmayı amaçlayan, iyi niyet taşıyan projelere desteğimiz tam. Bu programla beraber tahsis edilen kaynak, Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerinde faaliyet gösteren KOBİ`ler tarafından sunulacak AR-GE, markalaşma, kalite sertifikasyonu, yeni ürün üretilmesi, ürün çeşitlendirilmesi, üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik projelere tahsis edilecek" diye konuştu.

"Turizm ve hizmetler sektörüne 8 milyon TL"
Dr. Demirci aynı şekilde Turizm ve Hizmetler sektörünün de unutulmadığını ve İmalat, ticaret, hizmet sektörlerinin faaliyet gösterdiği ortak alanların teknik, fiziki, sosyal altyapılarının geliştirilerek yeni yatırımlar yapılmasının sağlanması ve turizm sektörünün canlandırılmasını sağlayarak Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı`nı da hayata geçirdiklerini söyledi.

"Program için toplam 8.041.375 TL kaynak"
Dr. Demirci, bu program için toplam 8.041.375 TL kaynak Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerindeki Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri, Küçük Sanayi Siteleri, sanayici ve işadamları dernekleri, İl Özel İdareleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, belediyeler ve üniversiteler tarafından sunulacak projelere tahsis edileceğini ifade etti. (Murat Dalgın-İLKHA)