• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

2019 yılında ve 2020 yılının ilk 3 ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gerçekleştirilen kuru meyve ihracatı ile ilgili bilgi veren Çıkmaz, yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını sonrası sektörde çok önemli gelişmelerin yaşanacağına dikkat çekti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gerçekleştirilen kuru meyve ihracatının bölge ekonomisine olan katkıları ile ilgili bilgi veren Çıkmaz, bölgeden 2019 yılında 97 ülkeye 221 milyon 721 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Önümüzdeki süreçte kuru meyve ihracatında yeni bir dönemin başlayacağına işaret eden Çıkmaz, Gaziantep ve bölge illerinde yetiştirilerek kurutulan çeşitli meyvelerin dünyanın dört bir yanına ihraç ettiklerini ifade etti.

Çıkmaz Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş ve diğer bölge illerinde kuru meyve ihracatının hızla geliştiğini belirtti.

Kuru meyve ihracatının arttırılası yönündeki çalışmalar ile ilgili bilgi veren Çıkmaz, Ege, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin meyve üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Antep fıstığı dışında kuru kaysı, kuru incir, kuru üzüm, kuru dut gibi ürünlerin ihraç edildiğini ve bu ihracatla birlikte bölge illerinde istihdamın yanında ekonomiye ciddi katkıların sağlandığına dikkat çekti.

Covid-19 salgını nedeniyle tüm sektörlerde olduğu gibi kuru meyve sektöründe de ihracat anlamında yavaşlama olduğuna dikkat çeken Çıkmaz, bu sürecin geçici bir süreç olduğunu ve alınan önlemlere uyulması halinde her şeyin normale döneceğini kaydetti.

Gaziantep ve bölge illerde gerek kuruyemiş gerekse kuru meyve alanında önemli tesisler ve yatırımlar gerçekleştirildiğini de ifade eden Çıkmaz, şunları söyledi:

“Özellikle Gaziantep’te son yıllarda sektörümüzle ilgili önemli yatırımlar gerçekleştirildi. Gerek kuru yemiş gerekse kuru meyve ile ilgili gerçekleştirilen yatırımlar önemli bir istihdam alanı da oluşturdu. Temel amacımız; bu yatırımların devamlılığı ve istihdamın arttırılması için sürdürülebilir ihracat sağlayarak gerek yatırımların geliştirilmesi, gerekse mevcut istihdamın korunmasını ve geliştirilmesini sağlamak. Covid-19 salgını sonrası sektörümüzde daha fazla ülkeye ihracat gerçekleştireceğimize inanıyoruz.” (İLKHA)