• DOLAR 34.603
  • EURO 36.626
  • ALTIN 2943.791
  • ...
 
Korona salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle tarihi Kudüs çarşılarının, pazarlarının kapatılması kararı üzerinden 30 gün geçti. Bu süreç zarfında Kudüs’ün eski kenti ve çarşıları müşteri ve turistlerden, satıcıların seslerinden uzak kaldı. 
Alınan önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte ekonomik olarak çok ciddi sorunlar yaşayan Kudüs caddeleri ve çarşıları koronadan önceki hayat canlılığını arar oldu.
Tazminatsız zararlar

 Kudüs tüccarları, işgal rejiminin korona nedeniyle zarara uğrayan Filistin’deki Yahudilere yönelik izlediği ekonomik politikalardan yararlanamıyorlar; dolayısıyla salgının devam etmesiyle büyük kayıplara uğrayacaklarını düşünüyorlar. 

Ekonomik kayıplarla ilgili açıklamalarda bulunan Kudüslü bir iş adamı: "Kudüslü tüccar ve iş sahipleri artık sadece mağaza ve dükkânlarındaki eski hayatın geri dönmesi ve ekonomik normalleşmenin geri kazanılmasıyla ilgileniyorlar. Özellikle de borçlarını nasıl ödeyeceklerini ve masrafları nasıl karşılayacaklarını düşünüyorlar.” ifadelerini kullandı. 

Zorluklar ve Engeller

Tüccarlar, sadece pazarların ve çarşıların açılmasıyla ekonomik sorununun çözüleceğine inanmıyor; çünkü birçok iş yeri, mağaza ve dükkân korona nedeniyle zarara uğradığı gibi kimsede ekonomiyi canlandıracak, insanların ihtiyaçlarını satın alma talebini artıracak nakit para bulunmuyor. 

Bunlara ek olarak El-Kurdi ailesine bağlı tüccarlardan birinin söylediğine göre, Kudüs dışındaki işgal altında olan diğer şehir ve bölgelerden gelen ziyaretçi ve tüccarların yokluğu da ekonomiye zarar veren bir diğer unsur. 

Kudüs çarşıları şehrin en önemli mekânları arasında yer alıyor. Şehir ekonomisinin bel kemiği olan çarşıların çoğu Roma döneminde inşa edilmiş.
İşgalci İsrail hükümeti, kutsal şehri terk etmeye zorlamak amacıyla Kudüslü tüccarlara kasıtlı ağır vergiler ödeterek onları baskı altında tutuyor. 

Diğer yandan Kudüs şehrindeki Filistinli mahallelerde gerek korona salgınının yayılmasına karşı alınan önlemlerde olsun gerekse tıbbi testlerde olsun işgal hükümetinin ihmal politikaları izlediği görüldü. 

Dünyanın en eski ve kutsal şehirlerinden Kudüs, milattan önce 11’inci yüzyıla kadar uzanan geniş bir tarihe sahiptir. Bölgenin en önemli mekânı ise bir kilometrekareden daha küçük bir alana kurulu olan eski kenttir. Eski kentin içinde tarihi kutsal mekânların yanı sıra geleneksel çarşıları da görmek mümkün.
Kaynak, Filistin Enformasyon Merkezi