• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada üretimden tüketime tüm zinciri dijital ortama taşıyacak Dijital Tarım Pazarı'nı (DİTAP) devreye soktu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin de (TOBB) desteklediği Dijital Tarım Pazarı ile tarımın tüm paydaşları tek bir platformda buluşacak. Tarımsal arz ve talebin "dijital pazaryeri" yaklaşımı ve sözleşmeli tarım uygulaması ile buluşmasını sağlayacak olan DİTAP, üreticinin daha fazla gelir elde etmesini, tarım endüstrisinin istediği nitelikte tarımsal ürün bulmasını ve tüketicinin de tarımsal ürünlere daha ucuza ulaşmasını sağlayacak. www.ditap.gov.tr adresi üzerinden DİTAP'ı kullanan tarım sektörü paydaşları bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan destekleyici kredi paketlerinden de yararlanabilecek.

ÜÇ BAKANLI DİJİTAL BASIN TOPLANTISI

DİTAP'ın lansmanı, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin ev sahipliğinde, Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı on-line basın toplantısı ile yapıldı. DİTAP'ın planlı tarımda bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, ilk etapta Türkiye'nin sebze-meyve üretiminin yüzde 10'luk kısmının DİTAP üzerinden geçmesinin hedeflendiğini söyledi. Pakdemirli, Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ile tohumdan çatala kadar olan zincirin izlenebileceğini belirterek, "Çiftçimiz ürünlerine rahatlıkla pazar bulabilecek, tüketicimiz ve esnafımız aradığı kalite ve standartta ürünü tedarik edebilecek." dedi.

ETKİN TARIM POLİTİKALARI

Pakdemirli, "Devreye aldığımız DİTAP ile çiftçimiz ürünlerine rahatlıkla pazar bulabilecek, tüketicimiz ve esnafımız aradığı kalite ve standartta ürünü tedarik edebilecek." diye konuştu. Kovid-19 nedeniyle dünyanın zorlu bir süreçten geçtiğine dikkati çeken Pakdemirli, Türkiye'nin salgına karşı aldığı tedbirler ve güçlü altyapısı sayesinde, bu süreci başarılı bir şekilde yürüttüğünü söyledi. Pakdemirli, salgın sürecinde gıda sektörünün kapasitesini artırarak üretime devam eden tek alan olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bizim bu dönemde tarım ve gıda için yeni şeyler ortaya koymamız ve en önemlisi salgın sonrasına hazırlanmamız gerekiyor. Bu zorlu süreçten güçlü çıkarsak ülkemizin dünyadaki yeri ve konumu şimdikinden daha farklı olacaktır. Bu sıkıntıdan güçlü bir şekilde çıkabilmemiz de etkin tarım politikaları sayesinde olacak."

SÖZLEŞMELİ TARIM TÜRKİYE'DE YAYGINLAŞIYOR

Sözleşmeli tarımın, gelişmiş ülkelerin tarımsal üretimde kullandığı en önemli sistemlerden biri olduğuna işaret eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD'nin yaklaşık yüzde 40'ı, Avrupa Birliği'nin ise yaklaşık yüzde 50'sinin sözleşmeli üretim yaptığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de de sözleşmeli tarım sisteminin söz konusu oranlara yaklaştığını dile getirerek, "Tarım Şurası'nın kapanış töreninde de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 60 maddelik 'Sonuç Bildirgesi'nin en önemli maddelerinden biri de sözleşmeli tarımın yaygınlaştırılmasıydı." şeklinde konuştu. TOBB olarak bu çalışmaların içinde yer almaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Dijital Tarım Pazarı'nın daha hızlı büyümesi için 113 ticaret borsası ve ürün ihtisas borsasıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

TARIMSAL ÜRETİM VE TİCARETE ÖNEMLİ BİR İVME KAZANDIRACAK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise konuşmasında, ''Dijital Tarım Pazarı'' uygulamasıyla daha planlı ve öngörülebilir bir üretim yapısı oluşacağını ve küçük üreticilerin pazara erişiminin kolaylaşacağını belirterek, "Dijital Tarım Pazarı'nın alıcı ve satıcıyı online bir araya getirerek, tarımsal üretim ve ticarete önemli bir ivme kazandıracağına inanıyoruz." dedi. Pekcan, burada yaptığı konuşmada, gıda arz güvenliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlık ile refah açısından önem taşıdığını ifade ederek, "Tarımsal üretimdeki altyapının güçlendirilmesi, ülkemizin tarım ürünleri ihtiyacının karşılanmasının yanında tarımsal ihracatının artırılmasına da katkı sağlamaktadır." diye konuştu. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sağlıklı ve güvenilir tarım ürünlerine ulaşımın ve tarımda kendi kendine yeter bir ülke olmanın öneminin ortaya çıktığına dikkati çeken Pekcan, bu nedenle "Dijital Tarım Pazarı" gibi bir uygulamanın hayata geçirilmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi.