• DOLAR 32.557
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2457.034
  • ...
Kalp Romatizması; Kalbi Her Yaşta Vurabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Endüstrileşmiş ülkelerdeki erken tanı ve yeterli tedaviler sayesinde akut romatizmal ateşin gelişme olasılığı ve buna bağlı kalp kapak hastalıklarının eskiye oranla oldukça azalmış durumda iken gelişmekte olan ülkelerde bu durumun halen önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmekte olduğunun altını çizen Doç. Dr. Aziz Karabulut, akut romatizmal ateş tablosunun en sık görülen bulgusunun büyük eklemlerdeki ağrı, şişlik ve kızarıklıktan oluşan artrit tablosunu ifade etti.

 

Oldukça ağrılı seyreden bu eklem tutulması tablosunun genellikle hastalık kalıntısı bırakmadan iyileştiğini ifade eden Karabulut, \"Daha az görülen diğer bulgular ise kalbin etkilendiği göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi şikayetler ile kendini gösteren kardit tablosu, geç dönemde görülen beyin ve santral sinir sisteminin etkilenmesi ile oluşan (korea) tablolar ve bazı cilt bulguları (eritemamarginatum ve subkutan nodüller) tablolardır. Her ne kadar eklemlerin etkilenmesi ile oluşan artrit vücutta hasar bırakmadan iyileşiyor olsa bile, kalp ve beyin tutulması sonrası kalıcı hasar görülebilir.\" diye konuştu.

 

Akut Romatizmal Ateş Genç Yaşta da Ortaya Çıkabilir

Akut romatizmal ateş hastalığının genç yaşta da orataya çıkabildiğine dikkat çeken Karabulut, \"Enfeksiyonun görülme yaşları genellikle çocukluk dönemidir (5-15 yaşları arasında). Erken dönemdeki sıkıntılar geçtikten sonra hastaların uzun bir süre herhangi bir şikayeti olmaz. Kapak harabiyetine bağlı nefes darlığı, çabuk yorulma çarpıntı gibi şikayetler orta yaşlarda ortaya çıkmaya başlar. Buradan da anlaşılacağı gibi bu hastalık oldukça yavaş ilerleyen bir karaktere sahiptir. Ancak sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonu atakları hastalığın seyrini hızlandırıp daha erken yaşlarda şikayetlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.\"dedi.

 

Erken Tanı ve Tedavi Önemlidir

Son olarak erken tanı ve yeterli tedaviye değinen Karabulut, \"Akut romatizmal ateşe yakalanan hastalarda erken tanı ve tedavi, uygun süre ve dozda yapılacak olan koruyucu tedaviler, ileride gelişebilecek olan kapak harabiyetinin gelişme oranını ve erkenden kapak hasarına bağlı müdahale gereksinimini azaltacaktır.\" dedi. (Sedat Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir