• DOLAR 32.452
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2437.68
  • ...
ORUÇ VE BİZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbni Abbâs -radıyallâhu anh- der ki:

“Resûlullah insanların en cömerdi idi. Onun en cömert olduğu vakitler de Ramazan’da Cebrail ile buluştuğu zamanlardı. Cebrail, Ramazan’ın her gecesi Hz. Peygamber ile buluşur, (karşılıklı) Kur’an okurlardı. Bundan dolayı Resûlullah, Cebrail ile buluştuğunda, esmek için engel tanımayan bereketli rüzgârlardan daha cömert olurdu.” (Buhârî, Bed’ü’l-Vahy, 5, 6; Savm, 7; Menâkıb, 23; Bed’ü’l-Halk, 6; Fedâilü’l-Kur’ân, 7; Edeb, 39; Müslim, Fedâil, 48, 50)

Bu ayda bol bol sadaka vermeliyiz. Peygamberimiz (sav)’in yaptığı gibi -kendi evimizde dahi olsak- mukabelemizi ailemiz ile yapmalı, bu sünneti devam ettirmeliyiz. Ayrıca halihazırda salgın hastalık ile meşgul olunduğu için orucu ve Rasullullah’tan bize gelen sünnetleri en azından evde yapabildiklerimizi evde sürdürmeliyiz. Çocuklarımıza oruç ve ramazan şuurunu evimizde aşılamalıyız. Ramazan ayının kıymetini iyice belleyip buna göre hareket etmeliyiz.

RİYA VE GÖSTERİŞTEN EN UZAK İBADET

Ramazan denildiğinde akla oruç gelir. Oruç, İslam’ın beş esasından biridir. Cenâb-ı Hak onu önceki ümmetlere de farz kılmıştır. Oruç, çok farklı ve derin manalar ihtiva eden bir ibadettir. Riya ve gösterişten en uzak ibadet de yine oruçtur. Bu sebeple Allah Teâlâ onu kendisine mahsus kılmıştır.

Her iyiliğe, on mislinden yedi yüz misline kadar sevap verilir. Ancak oruç bunun hâricindedir. Onun karşılığını Allah Teâlâ verecek ve oruç tutan kullarını gerek dünyada gerekse ahirette sevindirip cennetinde hususî olarak ağırlayacaktır.

Allah Resûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurur:

“Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir…” (Buhârî, Savm, 4; Müslim, Sıyâm, 166)

Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- orucun günahlara, kötülüklere ve Cehennem azabına karşı sağlam bir kalkan olduğunu bildirmiştir. Çünkü oruç tutan kimse, kötü sözlerden uzak durup kimseyle kavga etmeyecek ve oruçlu olduğunu hatırlayarak kendisine yapılan kabalıklara sabredecektir. Böyle bir hayat, şüphesiz insanı cehennemden muhafaza eder.

GÜNAHLARA KEFARET OLAN İBADET

Orucun bir hususiyeti de, günahlara kefaret olmasıdır. Allah Resûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurur:

“Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları affedilir.” (Buhârî, Îmân, 28; Savm, 6; Müslim, Sıyâm, 203)

Bu haberler de ilginizi çekebilir