• DOLAR 34.652
  • EURO 36.352
  • ALTIN 2926.472
  • ...
İftar Çadırı Yoksa Kumanya Gönder, VİRÜS İYİLİĞE ENGEL DEĞİL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Koronavirüs tedbirleri kapsamında iş yerleri kapandı, yüz binlerce kişi işsiz kaldı. Salgının oluşturduğu olumsuz atmosferi yardımlaşma ve dayanışma duygusu bir nebze de olsa dağıtıyor.  Kamuoyu belediyelerin de yardımlaşmaya katkı sağlamasını ve iftar çadırları için ayırdığı ödenekleri muhtaçlara kumanya olarak göndermesini bekliyor.

YÜZ BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALDI

Salgın dolayısıyla tedbirler kapsamında berberler, kuaförler, çay ocakları, kahvehaneler başta olmak üzere 211 bin 670 iş yeri kapatıldı. Bu iş yerlerine ek olarak binlerce iş yeri ise çalışanları ya ücretsiz izne çıkardı ya da çalışan sayısını azalttı. Bu önlemler sonucunda yüz binlerce kişi de işsiz kaldı. Kirasını ve faturasını ödemekte büyük sıkıntı yaşıyor Evde kalmanın vermiş olduğu yükle birlikte mutfak giderlerinde de büyük artış oldu. Hem mutfak giderleri hem de fatura ve diğer giderler için vatandaşlar yardım bekliyor.

BELEDİYELERDEN 3 AY KESİNTİ YAPILMAYACAK

Koronavirüs tedbirleri kapsamında borçlu belediyelerden 3 ay kesinti yapılmayacağı duyurulmuştu. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin açıklamasında, "Koronavirüs nedeniyle, İller Bankası üzerinden borçlu belediyelerimizden yapılan kesintiler yapılmayacak" ifadelerini kullanmıştı. Hükümetin aldığı bu karar, belediyelerin bütçelerine olumlu yansıyacağı düşünülüyor.

İFTAR ÇADIRLARI VE KONSERLER İPTAL

Belediyelerin her yıl geleneksel hale getirdiği ve milyonlarca kişinin faydalandığı iftar çadırları bu yıl kurulamayacak. Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan bu karar birçok muhtacın ramazanda uğrak noktası kapalı olacak. Ayrıca kamuoyunda önceki yıllarda da tepki çeken ramazan eğlencesi adı altında yapılan israf konserleri de bu yıl yapılamayacak. Bu konserler genelde şarkıcılara ve organizasyon şirketlerine kazandırmak için yapıldığı eleştirilerine neden oluyordu.

YARDIMLAR İÇİN KAYNAK HAZIR

Salgın dolayısıyla belediyelerin de birçok aktivitesi kısıtlandı. Bunlar başında iftar çadırları ve ramazan konserleri geliyor. Ramazanda iftar çadırlarında vatandaşlara oruçlarını açtıramayacak belediyelerin vatandaşın evine kumanya göndermesi bekleniyor. İsraf eleştirileri alan ve bu yıl yapılmayacak ramazan konserleri için ayrılan ödeneğin de vatandaşın acil ihtiyaçlarının karşılanması için kullanabileceği ifade ediliyor. İller Bankası ödeneğinin 3 ay boyunca kesintiye uğramaması da belediyeler için ciddi bir kaynak oluşturacak.

ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN

Belediyeler halk arasında 'hizmet yeri' olarak adlandırılır. Her ne kadar belediye başkanları seçildikten sonra parti kimliğini bir tarafa bırakacaklarını söylese de çoğunlukla böyle olmuyor. Başkanlık koltuğu genelde siyasi amaçlar ve rant için kullanılıyor. Fakat zor günlerden geçerken kamuoyunun beklentisi siyasi hesapların ve rantların bir kenara bırakılarak hem devletin hem de belediyelerin bütün imkanlarıyla muhtaçlara ve işsizlere yardıma koşmasıdır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir