• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
YÖK Yetkilerini Devrediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yeni Yükseköğretim Yasa Taslağı önerisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık iki yıl süren uzun bir çalışmayı YÖK olarak son aşamaya getirdiklerini belirten Çetinsaya, bundan sonra yeni bir yolculuk başladığını söyledi.

Hazırladıkları yeni Yükseköğretim Yasa Tasarısı Taslağını, Milli Eğitim Bakanlığına sunduklarını belirten Çetinsaya, ``YÖK önemli yetkilerinin bir kısmını üniversitelere devrediyor, üniversitelere devredilen bu yetkilerin önemli bir kısmını da senatolar ve üniversite yönetim kurulları kullanacak`` dedi.

Rektör atamaları

``Rektörlük konusuna gelince bu bizde en çok tartışma yaratan konulardan biri oldu. Üç farklı alternatifle kamuoyunun önüne çıkıyoruz, daha doğrusu bir üst merciye üç farklı alternatifle sunuyoruz. Bir tanesi şu anda olduğu gibi seçim, kampüslerde seçim yapılması önerisi. Diğeri üniversite meclisi denilen bir model. Üçüncüsü ise rektör adaylarını belirleme komitesi yoluyla, bir kurulun gelen başvuruları değerlendirip üçe indirdiği ve bunu da YÖK`e veyahutta Cumhurbaşkanına sunduğu bir model.``

Yeni düzenlemeyle rektör atamalarının mevcut sistemde olduğu gibi Cumhurbaşkanı tarafından mı yapılacağının sorulması üzerine de Çetinsaya, ``O anayasa değişikliğine bağlı bir konu. Oraları kurul veya cumhurbaşkanı şeklinde bıraktık. Çünkü anayasa değişikliği olup olmayacağına göre. Mevcut anayasaya göre Sayın Cumhurbaşkanının atamasıdır ama farklı önerilerde durulacaksa önce anayasa değişikliğinden emin olunması gerekir. O bakımdan oraları alternatifli bıraktık, kesin bir şey söylemedik`` yanıtını verdi.

Çetinsaya, ```YÖK, uzmanların ve uzman yardımcılarının istihdam edildiği bir kuruma dönüşüyor`` dedi.

Öğrencilere oy hakkı yok

Öğrencilerin oy verip veremeyeceğinin sorulması üzerine Çetinsaya, ``Hukukçulardan aldığımız görüş, oy vermenin hukuki sonuçları da olacağı için bunun öğrencilerin statüsü dolayısıyla onlar için dezavantajlı, onların zararına olabileceği gibi görüşler bildirildi. O bakımdan da biz `oy hakkı olmaksızın` diye şu aşamada görüş bildirdik`` dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir