• DOLAR 32.345
  • EURO 34.865
  • ALTIN 2393.779
  • ...
Ramazan ayının ilk gününde işler durgun geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Coronavirus tedbirleri kapsamında çıkarılan genelgeye göre saat 14.00'a kadar açık olan Hilvan esnafı, Ramazan ayının ilk günü hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İlçede yasağın başlamasıyla birlikte Ramazan ayının ilk gününde birçok cadde ve sokak sessizliğe bürünürken, kimi vatandaşların da ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıktıkları görüldü.

Bugün saat 14.00'a kadar açık olan esnaf, cumartesi ve pazar günleri de sokağa çıkma yasağından dolayı kapalı olacak. Hilvan esnafı, Ramazan ayının bu şekilde geçeğinden dolayı hüzünlü olduklarını, ayrıca işlerinin de durma noktasına geldiğini söyledi. 

 

"Daha önceki Ramazanlarda böyle bir sessizlik görmedik"

Daha önce hiç böyle bir Ramazan ayı yaşamadıklarını, bu yüzden hüzünlü olduklarını ve salgın hastalığının bir an önce bitmesi temennisinde bulunan esnaftan Mustafa Kaya, "Biz sokağa çıkma yasağından dolayı sabah saat 8'de gelip hazırlıklarımızı yapıyor ve 9'da marketimizi açıyoruz, 14.00'da da kapatıyoruz. Yasak nedeniyle fazla gelen giden olmuyor, yani işler gittikçe kötüye gidiyor. Daha önceki Ramazanlarda böyle bir sessizlik görmedik. Özellikle iftar vakitlerinde alışverişler daha iyi oluyordu, ayrıca pastanemiz de olduğu için vatandaş gelip tatlı da alıyordu. Bu yıl beklenen olmadı, bütün sektörlerde işler durgun. İster istemez bizde de işler durgun oluyor. Sokağa çıkma yasağının olmadığı günlerde işlerimiz de oluyor. Tabi bizim işimiz market üzeri olduğu için vatandaşlar daha çok AVM'lerden alışveriş yapıyor." ifadelerini kullandı.

"Niçin bu hale geldik, bu konuda tefekkür etmeliyiz"

Kaya, "Böyle bir Ramazan ayını daha önce hiç yaşamadık. Bu konuda tefekkür etmeliyiz çünkü daha önce Ramazan ayında camilerde teravih, Cuma namazları kılınırdı, mukabeleler okunurdu ama bu yıl olmayacak, bu yüzden hüzünlüyüz. Allah bir an önce bu hastalığın şifasını verir inşallah. Cumartesi ve pazar günleri de kapalıyız. Biz de evde olacağız ve Ramazan ayını bu şekilde evde ailemizle geçireceğiz. İşyerimizde Coronavirus nedeniyle tedbirlere dikkat ediyoruz." Dedi.

"Ramazan ayında olmamıza rağmen işler durma noktasına geldi"

Salgın hastalığından dolayı milletin alışveriş yapamadığını, ekonomik olarak da milletin zor durumda olduğunu söyleyen Musa Işık, "Ramazan ayı olmasına rağmen işler şu anda durma noktasına gelmiş. Normalde daha iyi bekliyorduk, fakat bugün hiç yok diyebiliriz. Ama İnşallah bu salgın hastalık bir an önce biter düşüncesindeyiz. Çarşamba ve perşembe günleri biraz alışveriş oldu. Geçen senelerdeki Ramazan aylarına göre çok değişiklik var. Bu hastalıktan dolayı millet dışarı çıkamıyor, ekonomik olarak da millet sıkıntı yaşıyor. Genelde en çok gıda maddeleri olan fasulye, bulgur, köftelik, sahurda yenilebilecek kahvaltılık gibi şeyler satılıyor. Sebze ve meyve satışları da var. Bütün ürünlerde fiyat konusunda artışlar var ama gıda da daha fazla artış var." diye konuştu

"Eskiden Ramazan'ın ilk günlerinde yoğunluk olurdu, ama salgın nedeniyle bu yıl çok durgun"

Müşterilerinin büyük çoğunluğu tarım işçisi olduğundan işlerinin durduğunu aktaran Harun Hançar, "Marketler için sabah saat 9 ile 14 arası alışveriş serbest. Fakat müşterilerimizin çoğu tarım işçisi olduğu için o saate işteler, dolayısıyla alışveriş yapamıyorlar. Arada tek tük gelip alışveriş yapan var, ama tarım işçileri çalışmaya mı gitsin yoksa gelip alışveriş mi yapsın. Şu anda işler durmuş. Zaten hafta sonu da kapalı olacağız. Bakalım nasıl olacak? Artık hayırlısı. Daha önce Ramazan ayının ilk günlerinde yoğunluk vardı ama şimdi bu salgın hastalık olan Coronavirus'ten dolayı bayağı bir durgunluk var. Genelde gelen müşteriler sahur için kahvaltılık olan helva, çikolata gibi ürünleri alıyor." diye konuştu.

"Ekmek satışlarımızda yarı yarıya düşüş oldu"

İlçede unlu mamul işletmeciliği yapan İsmet Çelik, işlerinin yarıdan daha fazla düştüğünü ve yine de 24 saat açık olduklarını söyledi.

Çelik, "Şu anda hazırlığımızı iftar için yapıyoruz. Ekmek satışımız yok. Birazdan ekmekleri köye göndereceğiz. Sokağa çıkma yasağı olduğu için onlar da çıkamıyorlar. Normalde tezgâhta satışımız yok. Arabayla ekmekleri mahallelere götürüyoruz. Fırınımız 24 saat açıktır. Daha önce böyle bir Ramazan ayı görmedim. Eskiden işimiz bayağı oluyordu fakat şu anda işlerimiz yarı yarıya, hatta daha fazla düşmüş. Dün sahurda yaklaşık 150 veya 200 ekmek sattık daha önce en az bin ekmek satıyorduk. Polis arkadaşlar burada vatandaşların gelip ekmek almalarına müsaade etmiyor ama ne yapsınlar adamlar sahur ve iftar için ekmek almak zorundalar. Birazdan iftara doğru millet için mahallelere ekmek servisimiz olacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir