• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Salgın nedeniyle Ramazan ayını buruk karşılıyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İslam âlemi; cehennem kapılarının kapatıldığı, şeytanın zincire vurulduğu, cennet kapılarının sonuna kadar açıldığı; rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı olan Ramazan ayına, Covid-19 nedeniyle buruk bir sevinçle giriyor.

"11 Ayın Sultanı" olarak kabul edilen mübarek Ramazan ayına, bu akşam evlerde kılınacak ilk teravih ve kalkılacak ilk sahurla girilecek.

Ramazan ayına ulaşmanın sevincini ve camilerde ibadet yapamamamın üzüntüsünü birlikte yaşadıklarını belirten Malatyalılar, Ramazan ayı boyunca evlerini mescitlere çevireceklerini ve camilerde yapamadıkları ibadetleri evlerinde yapacaklarını dile getirdiler.

"Bu musibetin üzerimizden kalkması için Rabbimize dua edeceğiz"

Coronavirus salgının basite alınmaması gerektiğini ve çok ciddi bir hastalık olduğunu belirten Sami İnan, "Camiler kapalı olduğu için ibadetlerimizi mümkün mertebe evlerimizde yapacağız. Ramazan ayında inşallah orucumuzu tutacağız, teravih namazımızı kılacağız, bol bol zikir çekip bu musibetin üzerimizden kalkması için Rabbimize dua edeceğiz." dedi.

"Camilerde yapamadığımız ibadetlerimizi inşallah evimizde yapacağız"

Camilerde ibadet yapamayacakları için üzüldüklerini belirten Mehmet Alkan, "İnşallah Rabbim bu hastalığı Müslümanların birleşmesine vesile kılar. Birbirlerine daha çok sık sarılırlar. Camiler kapalı olduğu için çok üzülüyoruz ama elimizden gelen bir şey yok. Camilerde yapamadığımız ibadetlerimizi inşallah evde yapacağız. Bol bol Kur'an-ı Kerim okuyacağız, namaz kılıp tesbihatımızı yapacağız, aile olarak sohbetler yapacağız inşallah." diye belirtti.

Ramazan ayında sabır, şükür ve ibadetleri çoğaltacaklarını belirten İskender Çelik, mübarek Ramazan ayının, Covid-19 salgını illetinin bitmesi ve Müslümanlara sağlık huzur getirmesi için dua edeceklerini söyledi.

"Hem camiler hem bizler hüzünlüyüz!"

Camilerin, Coronavirus salgını nedeniyle kapalı olduğundan evlerini mescide çevireceklerini söyleyen kuyumcu esnafı Osman Tomo, şöyle devam etti:

Bundan önceki Ramazanlarda camilerde yaptığımız ibadetleri, inşallah mescide çevireceğimiz evlerimizde yapacağız. İftarımızı ailece birlikte açıp teravih namazını vaktinde kılacağız. Elimizden geldiği kadar bol bol Kur'an-ı Kerim'in hem Arapçasını hem de mealini okuyacağız. Müslümanlar olarak bu süreçte camilerde ibadet yapamadığımız için zorluk çekeceğiz ama inşallah Allah'ın yardımıyla bu süreci de atlatacağız. Camiler kapalı olduğu için hem camiler hem bizler hüzünlüyüz! Allah'ın yardımıyla bu hastalık tüm insanlık üzerinden kalkar ve eskisi gibi tekrar camilerimizde ibadet yaparız. Ben Coronavirus salgınından sonra her şeyin daha iyiye gideceğini zannediyorum. Hem İslami yönden güzel gelişmelerin olacağına inanıyorum hem de camilerimizin daha coşkulu ve tıklım tıklım olacağı kanaatindeyim.

"Bu salgının bir an önce bitmesi için dua ediyoruz"

Coronavirus salgını nedeniyle camilerin kapalı olmasından dolayı Müslümanların ibret alması gerektiğine dikkat çeken, giyim esnafı İbrahim Aslantürk, "Covid-19 nedeniyle vefat eden insanlar yıkanmıyor. Mezarlarının başında kendilerine dua edenleri yok. Bu salgının bir an önce bitmesi için hem kendimize dikkat edeceğiz hem de mübarek Ramazan ayı hürmetine Allah-u Teâlâ (Celle Celaluhu)'ya dua edeceğiz. Camilerde teravih namazı kılınmayacak, Kur'an halkaları oluşmayacak. Buna üzülüyoruz ama elimizden gelen bir şey yok. İnşallah önümüzdeki Ramazan'da tekrar camilerimizde toplu bir şekilde ibadet yapılır." temennisinde bulundu.

"Artık ne günah işlediysek camilerimiz ibadete kapatıldı"

Mübarek Ramazan ayının Müslümanların daha çok bilinçli olmasına ve Covid-19 salgının sona ermesine vesile olması temennisinde bulunan Miraç İzciler, "İnşallah bu salgını da atlatacağımızı umuyorum. Her ne kadar bir salgın, insanlardan kaynaklanabilse de sonuçta Rabbimizden bizlere gelen bir hastalık. Aslında tam da tefekkür etme vakti. Gerçekten bu salgın hastalık ibretlik bir olay! Artık ne günah işlediysek camilerimiz ibadete kapatıldı, içinde ibadet yapamıyoruz. Artık bu Ramazan'ı evlerimizde geçirip ibadetlerimizi evimizde yapacağız ve bu salgının bir an önce bitmesi için dua edeceğiz." diye konuştu.

"İbret almaz isek bizleri daha büyük felaketler bekliyor"

Coronavirus salgının sona ermesini insanlığın düzelmesine bağlayan esnaf Cihan Polgala, "İnsanlık ne zaman düzelirse Coronavirus de o zaman gider. Şayet bizler düzelmez isek bizleri daha büyük felaketler bekliyor. Her şey insanın yaptığı amellere bağlı. Başımıza gelen, musibetten öte bir şey. Rabbim bayrama kalmadan bizleri bu musibetten kurtarmayı nasip etsin." dileğinde bulundu.

"Camide yapılan ibadetlerde ve cemaatle kılınan namazlarda ayrı bir haz vardı"

Her sene dört gözle bekledikleri Ramazan ayına, ibadete kapalı olan camiler nedeniyle üzgün olarak girdiklerini dile getiren Emre Toprak, "Eski Ramazanlarda iftar programları vardı, misafirliğe gidilirdi, teravih namazı camilerde kılınırdı, halkalar oluşturularak Mukabeleler yapılırdı. Şimdi bunların olmaması gerçekten çok üzücü bir durum! Allah nasip ederse evimizde ibadetlerimizi yapacağız ama camilerde yapılan ibadetlerin yeri bir başkaydı. Eski Ramazanlarda ezan sesiyle birlikte camide teravih namazını kılmak için kendimizi dışarı atıyorduk. Mukabele dinliyorduk, sohbet dinliyorduk. İnsan camide yapılan ibadetlerde ve cemaatle kılınan namazlardan ayrı bir haz alıyordu. Tek duamız ve temennimiz; Rabbimizin, bir an önce Müslümanları bu sıkıntıdan kurtarması, camilerimizin tekrar ibadete açılması ve cemaatle namaz kılmayı nasip etmesidir." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir