'Kalp hastaları doktor onayıyla oruç tutabilir'
Medicana Çamlıca Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Yalçın, stabil kalp hastalarının, doktorlarının onayıyla oruç tutabileceklerini belirterek, "Semptomatik kalp yetmezliği hastalarının oruç tutması kalp yetmezliğinin kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle bu hastaların oruç tutması sakıncalıdır. Yine stabil kalp yetmezliği hastaları doktorların onayı ile oruç tutabilir." uyarısında bulundu.
İstanbul
Yalçın, kalp hastalarının Ramazan ayında dikkat etmesi gerekenlerle Kovid-19 konusunda alabilecekleri önlemleri anlattı.
Kan yağları üzerine olumlu etkileri bulunan oruç tutmanın, kötü huylu kolesterol (LDL) ve Trigliserid seviyelerini düşürdüğünü belirten Yalçın, orucun iyi huylu kolesterol (HDL) seviyelerini de artırdığının söyledi. Bu etkilerin dışında, oruç tutmanın çeşitli kalp hastalıklarına farklı şekillerde etki edebileceğini anlatan Yalçın, bu nedenle kronik kalp hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka kalp kontrollerini yaptırarak konuyla ilgili uzman görüşü almaları gerektiğini belirtti.
"SUSUZ KALMAK PIHTILAŞMAYA EĞİLİMİ ARTIRABİLİR"
Yalçın, yeni kalp krizi veya akut koroner sendrom yaşayan, yeni stent takılan, baypas operasyonu geçiren, kontrolsüz hipertansiyon ve semptomatik kalp yetmezliği olan, kalp kapak protezi bulunan, ritim bozukluğu nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların oruç tutmasının riskli olabileceğine işaret etti. Kontrolsüz hipertansiyonu olan hastaların uzun süren açlık ve susuzluk sonrası tansiyon değerlerinin daha da yükselebileceğini belirten Yalçın, şunları kaydetti:
"Yine tansiyon yükselmeleri sırasında gerekli olan dil altı ilaçları, oruç tutanlarda sorun olmaktadır. Kontrol altındaki hipertansiyon hastaları doktoruna danışarak oruç tutabilir. Yeni kalp krizi geçiren veya stent takılan hastaların bir yıl boyunca, düzenli, ikili kan sulandırıcılar kullanmaları gerekmektedir. Bu nedenle bu hastaların oruç tutması sakıncalıdır. Ayrıca, uzun süren susuzluk nedeniyle vücutta oluşan sıvı eksikliği kan akışkanlığını azaltarak bu hastalarda pıhtılaşmaya eğilimi artırabilir. Bir yıldan sonra doktor onayı ile bu hastalar oruç tutabilirler. Bunun yanında kronik stabil kalp damar hastalıkları nedeniyle aspirin kullanan hastalar doktorunun onayını alarak oruç tutabilir. Semptomatik kalp yetmezliği hastalarının oruç tutması kalp yetmezliğinin kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle bu hastaların oruç tutması sakıncalıdır. Yine stabil kalp yetmezliği hastaları doktorların onayı ile oruç tutabilir."