• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
VİMDER Başkanı Akan, Ramazan-oruç-sıhhat ilişkisini değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ramazan ayına girmemize sayılı günler kalmışken, bu sene idrak edeceğimiz Ramazan ayı, önceki yıllara göre farklılıklar gösterecek.

Coronavirus dolayısıyla camilerin kapalı olması; teravih, mukabele ve itikaf gibi Ramazan ayında yapılan ibadetlerin yapılamayacak olması, Müslümanlar tarafından üzüntü ile karşılanmaktadır.

İnsanların evlerine çekildiği ve tedbir amacıyla dışarı çıkmadığı bu günlerin nimet olarak görülüp kaybettiğimiz birçok güzel hasletimizi yeniden ihya edebilmemiz için fırsat olduğunu belirten alim ve kanaat önderleri; Ramazan ayının gelmesi ile beraber anne ve babaların çocuklarına daha fazla zaman ayırması gerektiğini ve ibadetlerin evde hep beraber yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.

 

"Coronavirus tedbirlerine harfiyyen uyulmalıdır"

Bu bağlamda İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (VİMDER) Başkanı Mehmet Emin Akan, Ramazan ayı ile beraber Coronavirus musibetine karşı alınması gereken tedbirlere uyulması gerektiğini ifade ederek yapılacak olan ibadetleri evlerimizde ve ailece yerine getirmemiz gerektiğini belirtti.

"Çaresiz kalan insanların, devayı İslam dininde bulmalarını temenni ediyorum"

Ramazan ayının insanların kurtuluşuna vesile olması temennisinde bulunan Akan, "Gözle görülmeyen bir virüs karşısında insanların ne kadar çaresiz kaldığını görüyoruz. Çaresiz kalan insanların, devayı İslam dininde bulmalarını temenni ediyorum. Ülkemizde 2 aydır bu hastalık devam etmektedir. Çin'den başladı ve bütün dünyaya yayıldı. Tedbirli olmak lazım. İnsanın sıhhati ve sağlığı her şeyden önemlidir. Yüce Allah insanı müşerref yani şerefli kılmıştır. Yani insan üstün bir varlıktır. İnsan ancak üstün bir varlık olarak yaratılmış olduğunun idrakinde olursa üstün varlık olabileceğini Kur'an bize söylüyor. Bu insanın da sağlığı çok önemlidir." dedi.

"Yapılan bütün uyarılara riayet etmemiz dinen vaciptir"

Akan, "Virüsün yayılmaması adına alınan tüm tedbirlere İslami açıdan da baktığımızda uymamız gerekiyor. Yapılan bütün uyarılara riayet etmemiz dinen vaciptir. Çünkü bu tedbirlere uyulmadığında virüs herkese bulaşıyor ve böylece dini vecibelerin de yerine getirilmesi zorlaşıyor. Hem de dünyevi anlamda sıkıntılar yaşanmasına neden oluyor. Sonunda da Allah'ın vermiş olduğu sağlıklı beden de tahrip oluyor. Bütün bu sıkıntıların yaşanmaması adına alınan tedbirlere uymak zorundayız." ifadelerini kullandı.

"İnsanların bu salgından bir ders çıkarmasını temenni ediyoruz"

Camilerde yaklaşık 2 aydır Cuma ve vakit namazlarının cemaatle kılınamadığını hatırlatan Akan, "Bu namazları cemaatle kılarsak dinen vebal altında kalacağımızı da bilmemiz gerekiyor. Temennimiz, bu salgının bir an evvel yeryüzünde yok olması ve insanların da bu salgından ders çıkarmasıdır." dedi.

"İnşallah bu musibet, insanların İslam'a dönmelerine ve Müslümanların uyanışına vesile olur"

Allah'ın tarih boyunca birçok kavmi uyarmak için çeşitli musibetler gönderdiğini aktaran Akan, "Bu musibetlerle bazı kavimler yerle yeksan olmuştur. Bu gönderilen virüsten ve musibetten de bizim mutlaka ders almamız gerekiyor. Hatalarımızı düzeltmemiz lazım. Hazreti Peygamber, 'Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin' buyuruyor. Bu musibetler, inşallah insanların İslam'a dönmelerine ve Müslümanların uyanışına vesile olacaktır." ifadelerinde bulundu.

"Teknoloji bağımlılığı insanları evlerinden koparmıştı"

Teknolojik gelişmelerin insanları tamamen evlerinden kopardığına vurgu yapan Akan, "Teknoloji bağımlığı insanları birbirinden koparmıştı. İnşallah bu musibetler, ailelerin bir araya gelerek birbirleri ile zaman geçirmelerine ve beraber ibadet etmelerine vesile olacaktır." dedi.

"Evlerimizde ibadetlerimizi ihmal etmeyelim, sosyal mesafeye dikkat edelim"

Akan, "Günde en az bir cüz Kur'an okunmalıdır. Ramazan ayında mukabelenin mutlaka yapılması gerekiyor. Mukabele geleneği Hazreti Peygamber ile Hazreti Cebrail arasında Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'in inmesiyle başlamıştır. Farz namazların ailece beraber kılınması gerekiyor. Hazreti Peygamber, cemaatle namaz kılmayı bize tavsiye etmiştir. Biz 2 aydır camilerdeki cemaatle namazlara hasret kaldık. En azından evlerimizde cemaatle namazlarımızı kılalım. Tabi sosyal mesafeye de dikkat etmek şartıyla namazlarımızı evde, kıraati düzgün bir erkek öne geçecek şekilde kılalım. Teravih namazlarını da hep beraber kılalım." şeklinde konuştu.

"Sıhhat ve sağlık evdedir"

Virüsten sonra dengelerin bozulduğunu, eski düzenin kalmadığını ifade eden Akan, "Okula gidemeyen çocukların psikolojileri bozulmuş durumdadır. Çoğu aile saat gece 1-2'ye kadar yatmıyor. Ramazan ayında da tavsiyemiz; sahura kadar ibadet ve sohbetlerini yapsınlar. Sahurdan sonra sabah namazlarını cemaatle kıldıktan sonra öğle namazı vaktine kadar da yatabilirler. Bugün herkes evlere sığınmış durumdadır. Sıhhat ve sağlık evdedir. Evden çıkmadığımız sürece bu hastalığı yeneceğiz inşallah." dedi.

"Oruç hakkında ehil olmayanların yaptıkları konuşmalara kimse kulak asmasın"

Akan, "İşin ehli olmayan kişiler tarafından oruç hakkında yapılan konuşmalara kimse kulak asmasın. Kimse orucunu yemesin. Oruç zarar vermekten ziyade inşallah üzerimizde bulunan bu hastalığı da bitirecektir. Geçerli mazereti olan insanlar oruçlarını yiyebilirler. Müsait olduklarında tekrar tutacaklardır. Hiç oruç tutamayacak derecede yaşlı ve hasta olan kişiler de maddi durumları iyiyse, tutamadıkları günlerin kefaretini versinler. Ama orucumuzu mutlaka tutalım." ifadelerini kulandı.

"Aklımıza takılan soruları işin ehline soralım"

Dini konularda ilmi olan kişilere danışılması gerektiğini belirten Akan, "Aklımıza bir şey takıldığında, bu konuda ehil olan ve dini bilgisi olan Hoca ve Seydalardan soralım. Televizyonda insanların akıllarını karıştıran kişilere kulak vermeyelim. Peygamber Efendimiz'in tavsiyelerine uyalım. Allah Resulü daha bin 400 yıl önce bu veba hastalığından bahsetmiştir. 'Hasta olan insan dışarıya çıkmasın ve hastalık olan bir yere de sağlıklı insan girmesin.' buyurmuştur. Kur'an nasıl beyan etmişse, Peygamber ona göre davranmıştır. Hatta bir hadislerinde, 'Temizlik imanın yarısıdır.' diye buyurmuştur. Sünnet, Kur'an'ın tamamlayıcısıdır. Peygamber, hiçbir zaman kendi aklına göre konuşmaz. Peygamberi, hadisleri ve ayetleri dinleyelim. Ama ehlinden soralım. Buna göre hareket edelim." şeklinde konuştu.

"Camilerde itikafa girilip girilmeyeceği konusunda henüz alınmış bir karar yok"

Her sene Van'daki 3-4 camide itikaf sünnetinin yerine getirildiğini belirten Akan, bu sene de camilerde itikafa girilip girilmeyeceği konusuyla ilgili alınmış bir kararın olmadığını söyledi.

Son olarak Müslümanlara tavsiyelerde bulunarak dua eden Akan şöyle konuştu:

"Ramazan ayında çok cömert olalım. İnfak ve zekatlarımızı verelim. Muhtaç aileleri gözetelim. Ramazan ayının hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Allah, bu musibeti insanların üzerinden defetsin inşallah. Biz camilerdeki şuurlu cemaat bilincini özledik. Rabbim o günleri bize tekrar göstersin." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir