• DOLAR 34.179
  • EURO 38.277
  • ALTIN 2906.565
  • ...
Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağı öncesi pazarlarda yoğunluk yaşandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

11 ayın sultanı Ramazan ayı hazırlıkları yapılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın perşembe gününden itibaren 4 günlük sokağa çıkma yasağını duyurmasıyla Diyarbakırlılar ihtiyaçlarını karşılamak üzere semt pazarlarına akın etti.

Merkez Bağlar ilçesinin en büyük semt pazarlarından olan Çarşamba Pazarı, bayram arifelerini aratmayan bir yoğunlukla karşılaştı. Haftanın son gün semt pazarı olması dolayısıyla fiyatlarda neredeyse iki kat artış olduğu gözlendi.

İnsanlar sokağa çıkma arifesi olması nedeniyle Çarşamba Pazarına akın etti

Oluşan yoğunluğu değerlendiren Bağlar 2 No'lu Pazarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Eminoğlu, birçok semt pazarının bölgedeki nüfus yoğunluğunu kaldıramadığını belirtti.

Eminoğlu, "Bağlar ilçesinde bulunan bu pazar, merkez ilçelere yakın olduğundan dolayı hem Ramazan hem de 4 günlük sokağa çıkma arifesi olma münasebetiyle çoğu kişi Çarşamba Pazarına geliyor ve çok kalabalık oluyor." dedi.

Yoğunluğun bir diğer sebebinin 4 günlük sokağa çıkma yasağı olduğunu ifade eden Eminoğlu, "Halk, sokağa çıkma yasağının olacağı 4 gün için ihtiyaçlarını karşılamak üzere geldiği için bir yoğunluk ve izdiham yaşanıyor. Bizler belediye ve Zabıta Müdürlüğüyle bir aydır bunun çalışmasını yapıyorduk. Geçen haftalarda bu yoğunluk yoktu ama Ramazan için vatandaşlar buraya akın ediyor." ifadelerini kullandı.

"Sosyal destek paralarıyla ihtiyaç sahipleri, ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar"

Fiyat artışına da değinen Eminoğlu, "2-3 gün önce kilosu 3 lira olan domates bugün 6, 4 liralık biber bugün 2 lira artarak 6 lira olmuş. Ürün eksikliğinden dolayı meyve-sebze fiyatlarında 2 liralık artış olduğu gözleniyor." şeklinde konuştu.

Covid-19 salgınının aileleri maddi yönden olumsuz etkilediğine dikkat çeken Eminoğlu, "Vatandaşın işyerlerinin çoğu kapalı olduğu için halk mağdur durumdadır. Fakat özellikle ihtiyaç sahiplerinin sosyal yardım olarak aldığı bin liranın ailelere destek olduğunu görüyoruz. Aileler şu an o yardım paralarıyla ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar." diye belirtti.

"Diyarbakır'a diğer illerden gelen sebzeler yetersiz kalıyor"

Pazar esnafının sebze-meyve alımında çektikleri sıkıntıları da aktaran Eminoğlu, "Şu anki sebze hali Diyarbakır'a yetersiz. Aynı zamanda üretim yapılan illerden sebzeler kente yetersiz geliyor. Kısıtlı gelen ürünü alabilmek için de Pazar esnafı, gece saatlerinde sebze haline giderek tezgâhlık malını alabilmek için çok zorluklar çekiyor. Bunun yerine şehir dışında büyük bir yer tahsis edilebilir. Bu şekilde olursa pazar esnafımız alacakları sebze ve meyveleri daha rahat ve uygun fiyata alıp satabilirler." dedi.

Aylardan sonra ilk defa böyle bir yoğunlukla karşılaştıklarını belirten Pazar esnafından Serhat Temel, "İşlerimiz bu hafta bayram arifesi misali çok yoğun durumdadır. 4 aydan bu yana ilk defa bu yoğunlukta çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Oluşan yoğunluğun 4 günlük sokağa çıkma yasağından kaynaklandığını belirten Ahmet Alp, normal şartlarda işlerin düşük olduğunu belirtirken; Aziz Bature ise, geçen haftalara nispeten bu hafta işlerin iyi olduğunu, esnafın bugün elindeki malzemeyi tüketememesi durumunda tüm sebzeyi çöpe atmak mecburiyetinde kalacağını söyledi.

"Bu hafta fiyatlar yüksek"

Fiyat artışında kendilerinin bir payı olmadığına vurgu yapan esnaf Bozan Yavuz ise şunları söyledi:

"Bu hafta fiyatlar yüksek. Müşteriler de doğal olarak fiyatları yüksek buluyor. Burada bizim bir payımız yok. Neticede bizler de sebzeyi halden alıyoruz." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir