• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Dr. Seyyid El Ukde: Oruç tutmak, vücut direncini virüslere karşı güçlendiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl Ramazan ayında neler yapılacağına ilişkin halkın merak ettiğini bilimsel olarak açıklayan Dr. Seyyid El Ukde, önemli açıklamalarda bulundu.

Orucun, Coronavirus ile enfeksiyonu veya komplikasyonları arttırmadığına dikkat çeken El Ukde, bilimsel kanıtlara göre, mevcut virüsün birincil savunma hattı olan vücudun genel sağlık durumunu ve özellikle bağışıklığı iyileştirdiğinin altını çizdi.

Orucun, genellikle vücudun sağlık ve hastalık direncini yansıtan bilimsel kanıtlarla kronik hastalıkları kesinlikle iyileştirdiğine dikkat çeken El Ukde, “Beklenen bu konu hakkında bir şeyler yazmadan önce çok tereddüt ettim. Konumuz salgın dönemlerinde Ramazan orucudur. Ancak konuyu herhangi bir önyargı veya abartı olmadan açıklamak bizim için ve bilimsel dürüstlük için zorunlu bir şeydir. Sözlerim araştırma ve bilimsel kanıtlara ve yayınlara dayanıyor.” dedi.

“Bilimsel olarak orucun insan vücuduna faydalı olduğu kanıtlanmıştır”

Veba zamanlarında oruç tutmayı bilimsel olarak açıklayan El Ukde, günde 16 saatten fazla oruç tutmanın bir sonucu olarak insan vücudunda bilimsel olarak kanıtlanmış fizyolojik değişikliklerin olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Uzun süre yiyecek ve su eksikliği, sahurdan kısa bir süre sonra pankreastan insülin üretiminde bir azalmaya neden olur. Bir enerji kaynağı olarak depolanan glikojen miktarı tüketilene kadar kandaki glikoz seviyesini korumak için glukagon seviyesi artar. Sürekli açlık ve sonrasında iftar zamanı yaklaşımı ile vücut, yağ asitlerini oksitleyerek ketonlara neden olacak başka bir enerji kaynağı kullanır. Bu durum iftardan hemen önce hafif bir halsizlik hissine ve hafif bir baş ağrısına neden olur. Sahurun şafaktan önce mümkün olduğu kadar uzun süre gecikmesi durumunda bu belirtiler belirgin şekilde azalır. Bu çok önemli. Bu, birden fazla bilimsel araştırmaya göre insan vücudu için faydalarla sonuçlanır.”

“Oruç, Covid-19 ve benzeri gibi virüslere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir”

Oruç tutmanın bilimsel olarak kanıtlanan faydalarına dikkat çeken El Ukde, orucun enfeksiyon durumunda virüsle savaşmaya doğrudan katkıda bulunacağının altını çizdi.

El Ukde, “Bilimsel araştırmalarla onaylandığı gibi, kalpteki kanın fonksiyonunu iyileştiren ve kan dolaşımını doğrudan iyileştiren zararlı düşük yağ ve trigliserit seviyelerinin azalması. Tansiyon oranlarını dengeliyor. Kırmızı kan hücrelerinin, trombositlerin ve bağışıklık beyaz kan hücrelerinin sayısında artış görülüyor. Doğrudan bağışıklık seviyesini artıran Covid 19 virüsü gibi virüslere doğrudan savunma etkisi olan lenfositler dahildir. Enfeksiyon olasılığını azaltmayabilir ancak enfeksiyon durumunda virüsle savaşmaya doğrudan katkıda bulunacaktır. İltihap oluşumunu tetikleyen etkenlerden koruyor. Bu tür iltihaplanmalar Covid 19 gibi virüslerin meydana gelmesinden önemli bir rol oynuyor. Bağışıklık sistemi sorunu olanların kolayca iyileşme fırsatı oluşturur. Bu konu uluslararası çapta harika bir tezde açıklanmıştır.” diye konuştu.

“Oruç, genellikle vücudun sağlık ve hastalık direncini yansıtan bilimsel kanıtlarla kronik hastalıkları kesinlikle iyileştirir”

“Oruç, enfeksiyon riskini arttırır mı yoksa enfekte olduğunda komplikasyonları mı artırır?” sorusuna bilimsel açıklamalar getiren El Ukde, Müslümanların tuttuğu oruçla bu virüslerin oranının artması ile alakalı bilimsel bir araştırma ya da bir gerçek olmadığını ifade etti.

Orucun, vücut sağlığı açısındaki faydalarını dile getiren El Ukde, “Su eksikliği ve boğazda kuruluk; suyun kan dolaşımına önemine rağmen, insan vücudu idrarı konsantre ederek bu eksikliği telafi edebilir. Buna göre oruç tutarken içme suyu eksikliğinden kaynaklanan enfeksiyonu veya komplikasyonları artıracak bilimsel bir kanıt yoktur. Özellikle bu yıl oruç tutmak, Allah’a şükür ılıman bir hava anında geliyor. Hava sıcaklıkları yüksek oranlara çıkmıyor. Sonuç olarak oruç, Coronavirus ile enfeksiyonu veya komplikasyonları arttırmaz. Oruç, bilimsel kanıtlara göre, mevcut virüsün birincil savunma hattı olan vücudun genel sağlık durumunu ve özellikle bağışıklığı iyileştirir. Oruç, genellikle vücudun sağlık ve hastalık direncini yansıtan bilimsel kanıtlarla kronik hastalıkları kesinlikle iyileştirir. Oruç tutması yasaklanan hastalar, her vakaya göre uzman bir danışmanın rehberliğinde hareket etmeliler ve bu alanda genelleme yapmak mümkün değildir. Sahuru geciktirmek, sahurdan önce çok fazla sıvı tüketmek gerek. Sağlıklı yiyecekler ve özellikle yeşillikler ve meyveler tüketerek basit şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.” dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir