Türkiye'den N95 maske makinesi atağı
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, AR-GE merkezlerinin N95 standardında maske makinesi üretimine odaklandığını belirterek, "Bu konuda da sona yaklaştık. İnşallah nisanda bu makineyi üreteceğiz ve müjdeli haberi ülkemizle paylaşacağız." dedi.
Coronavirus önlemleri kapsamında öğrencilere internet ve televizyon üzerinden uzaktan eğitim desteği verilirken bir yandan da salgınla mücadele için meslek liselerinin üretim kapasitesi harekete geçirildi.
Bu kapsamda, temizlik ürünleri ve dezenfektanlardan maskeye, tek kullanımlık önlük ve tulumdan yüz koruyucu siperliğe kadar çok çeşitli ürünün seri üretimine geçildi.
Bu üretim sürecini yürüten ve koordine eden Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, üretimde gelinen son noktayı değerlendirdi.
Vatandaşların maske ihtiyacını karşılamayı öncelediklerini belirten Özer, 50'ye yakın mesleki ve teknik Anadolu lisesinde üretim yapıldığını hatırlattı.
Özer, "Her geçen gün yeni bir okulumuz daha üretim kervanına katılıyor. Ayrıca halk eğitim merkezlerimiz ve olgunlaşma enstitülerimiz de maske üretmeye başladılar. Şu ana kadar 8 milyon maske ürettik ve her ilde valiliklerimizin koordinasyonu ile ihtiyaç noktalarına ulaştırdık. Bu maskelerin 2,5 milyonu İstanbul'da dağıtıldı. Üretimler yoğun bir şekilde devam ediyor." dedi.
"Cerrahi maske üretim kapasitesi 10 milyona çıktı"
Maske üretimi kapasitesinin artırılmasında otomasyonun önemini vurgulayan Özer, "Bu amaçla İstanbul'daki AR-GE merkezimizi maske makinesi üretimine yoğunlaştırdık. Arkadaşlarımız yoğun bir sürecin ardından başarılı oldular ve İstanbul'da ilk 'Otomatik Üç Katlı Telli Ultrasonik Cerrahi Maske Makinesi'ni ürettik. Aynı makineden 2 tane daha üretildi. Bursa ve Konya'da da makine üretilmek üzere. Böylece İstanbul'da aylık üretim kapasitemiz 5 milyona ve toplamda ise tüm ülkede 10 milyona çıktı." diye konuştu.
"Temizlik malzemesi üretiminde kapasite arttı"
Özer, meslek liselerinin kimyasal teknoloji bölümlerinde temizlik malzemelerinin üretilmesinde kapasite artırımına gittiklerinin altını çizdi.
Önceliklerinin, 81 ildeki yaklaşık 54 bin okulun tüm temizlik ihtiyaçlarını karşılayabilecek üretim kapasitesine ulaşmak olduğunu aktaran Özer bu hedefe ulaştıklarını söyledi.
Özer, "Şu anda okullarımızın temizlik ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde illerimizdeki taleplere de kolaylıkla cevap verebiliyoruz. Şu ana kadar bu kapsamda 5 milyon litre hipoklorit dezenfektan, 120 bin litre el dezenfektanı ve 3 bin litre kolonya üretildi ve ihtiyaç noktalarına ulaştırıldı." ifadelerini kullandı.
"Ayda bir milyon yüz koruyucu siper üretiliyor"
Özellikle sağlık çalışanları ile yakın temasta çalışan kişilerin en önemli ihtiyaçlarından birisinin de yüz koruyucu siperlik olduğunu ifade eden Özer, şunları kaydetti:
Öncelikle 150 Bilim ve Sanat Merkezimiz (BİLSEM) ve mesleki ve teknik Anadolu liselerimizde 3D yazıcılarla yüz koruyucu siper üretmeye başladık. Sonra meslek liselerimizde kalıp üreterek seri üretime geçtik. Şu ana kadar 750 bin yüz koruyucu siper üretildi ve dağıtıldı. Sağlık Bakanlığımızın koordinasyonu ile sağlık çalışanlarımıza yüz koruyucu siperleri ücretsiz ulaştırdık. Polislerimize de ücretsiz 250 bin yüz koruyucu siper ulaştırılmaya başlandı. Artık ayda bir milyon yüz koruyucu siper üretim kapasitesine ulaştık.
Bu süreçte sağlık çalışanlarını, Coronavirus'ten korumanın her şeyden önemli olduğunu vurgulayan Özer, sağlık çalışanlarının en önemli ihtiyaçlarından birisinin tek kullanımlık önlük olduğunu dile getirdi.
Bakanlığın bu konuda da hızlı adım attığına işaret eden Özer, "Farklı illerde çok sayıda okulumuzda üretim yapıyoruz. En son Mersin'de ciddi yatırım yaptık ve sadece Mersin'de ayda 500 bin tek kullanımlık önlük üretilebiliyor. Tek kullanımlık önlükler Sağlık Bakanlığının şartnamesine uygun üretiliyor. Artık ayda bir milyon tek kullanımlık önlük üretim kapasitesine ulaştık." ifadelerini kullandı.
"İstanbul ve Hatay'da solunum cihazı üretildi"
Özer, bir taraftan üretim kapasitesini artırmaya devam ederken özellikle üç ana üründe AR-GE çalışmalarına odaklandıklarını belirterek şunları söyledi:
Odaklandığımız üç ana ürün oldu, cerrahi maske makinesi, solunum cihazı ve N95 standardında maske üreten maske makinesi. İstanbul'da cerrahi/tıbbi maske makinesini üretmeyi başardık. Solunum cihazını da Hatay ve İstanbul'da ürettik. Solunum cihazı üretimiyle ilgili sertifikasyona başvuruyoruz. Tüm süreci tamamladığımızda ihtiyaca göre seri üretime geçebileceğiz. Buradaki amacımız bunları üretmenin ötesinde üretim ile ilgili tüm 'know-how'a sahip olabilmek. Bunu başardık. Şimdi isteyen kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektörle tüm bu bilgilerimizi ücretsiz paylaşmak istiyoruz. Yani istediğimiz rekabet değil, kazanılan deneyim ve bilgiyi ülkemizin üretim kapasitesini artırabilmek için paylaşmak.
AR-GE merkezlerinde odaklandıkları üçüncü ürünün de N95 standardında maske makinesi olduğunu ifade eden Özer, "Bu konuda da sona yaklaştık. İnşallah bu ay içinde bu makineyi de üreteceğiz ve müjdeli haberi ülkemizle paylaşacağız. Böylece odaklandığımız tüm ürünleri üretebilir duruma gelmiş olacağız." diye konuştu.
"Meslek liseleri ilk şokun atlatılmasına katkı yaptılar"
Coronavirus gibi pandemilerle mücadelede ilk şokun atlatılmasının ve panik havasının oluşmamasında ihtiyaç duyulan ürünlerin hızlı üretiminin önemine işaret eden Özer, sözlerini şöyle bitirdi:
"Bu süreçte meslek liselerimiz, tüm yöneticileri, öğretmenleri ve öğrencileri ile devreye girdiler. Adım adım ihtiyaç duyulan ana ürünlerin tamamını ürettiler ve valiliklerimizin koordinasyonuyla ihtiyaç duyulan noktalara ulaştırdılar. Dolayısıyla hem ilk şokun atlatılmasına mütevazı katkı yaptılar hem de kara gün dostu olduklarını gösterdiler. Biz de bakanlık olarak bu süreçte güçlenen mesleki eğitimin iş piyasasının insan kaynağı talebini kolayca karşılar ve ekonomiye ciddi katkı sağlarken sıkıntılı günlerde ülkesinin, toplumunun yanında ilk harekete edebilen ve sahaya inebilen dinamik bir yapıya kavuştuğunu göstermiş olduk."(İLKHA)